1150x200-s5b1ZRNY.jpeg

Rögle BK

26998 inlägg · 5183 ämnen

Inlägg #1170251

Sv: De Fyra Stora...
Intressant jämförelse av den relativa jämnheten under 2000-talet jämfört med sista åren före elitseriens införande. Dock blandas en del saker ihop. När det gäller anrika lag så är väl Frölunda och Färjestad lika anrika om än inte lika framgångsrika som Brynäs? HV har varit nära eller i högsta serien i 25-30 år. LHC som är slynglarna har varit med 10 år vilket är ett ögonblick i sammanhanget.

DIF, BIF och LIF är intressanta som fenomen. De har en stor plattform av anhängare som kan vara inne på andra och tredje generationen eller mer utanför sitt lokala upptagningsområde som en följd av storhetsåren. FBK har segrat sig till samma sak med början på 80-talet. HV har färre fans utanför Småland och LHC sannolikt riktigt få utan annan koppling till Östergötland.

När det gäller huruvida DFS (eller SBV som jag kallar dem) förstör svensk hockey så är min bild att kritiken gått ut på planerna att överge elitserien och sätta stopp i svensk ishockeys motor. Har man varit med ett tag vet man att det över tiden varierar vem som har pengar och vem som inte har det. Nyss var DIF och MIF stormakterna. För inte länge sedan fick klubbledningen i Frölunda fängelsestraff för sitt fiffel när det var tomt i plånboken.

Jag tycker det är ett sundhetstecken att det går att vinna guld och ha en ekonomi i balans. Som en jämförelse kan man ta Björklöven som lånade ihop till sitt guld -87 och fortfarande inte betalat notan. Historiskt har alla mästarlag kämpat med ekonomin någon eller några gånger därefter. Det kommer HV också att få göra någon gång inom de närmaste tio åren. Du skriver "första decenniet". Det kommer inte att vara samma fyra lag som har bäst organisation om tio år som 2009, det fattar vem som helst.
Kommentera