*/ ?>

Inlägg #2223163

Sv: Säsongen 2021-22
Sven.Savage:

Nu har du utelämnat en del.
Det hette först Nordic trophy och var till stor del ett påhitt av FBK/Håkan Loob.

"2007 bestod Nordic Trophy av fyra svenska lag: Djurgårdens IF, Frölunda HC, Färjestads BK och Linköpings HC; och fyra finska lag: HIFK, Oulun Kärpät, Tappara och HC TPS. 2008 expanderades turneringen med svenska HV71 och finska Jokerit. 2009 tillkom två lag: Malmö Redhawks från Sverige och Lukko från Finland. 2010 blev turneringen europeisk med lag från Tyskland, Schweiz, Österrike och Norge. Lukko försvann. 2011 försvann Malmö och Vålerenga och de schweiziska lagen tog en paus. I stället tillkom Luleå, KalPa, Vienna Capitals, Bratislava och sex tjeckiska lag.
"

Känns som att CHL har börjat sätta sig, klart mer än tidigare Europaturneringar i ishockey.
+3
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Säsongen 2021-22
Spock: Fint tillagt, Spock!

Håller med om att Looben var rejält drivande och från hans uttalanden visste man inte om hans mål var att Warulfven skulle in i KHL, i NHL eller om allt skulle ersättas av Loob Hockey League.

Det finns mycket mer att lägga till om Europamästerskap för klubblag. En avpassad historia som spelade redan från 60-talet under olika namn t ex Europacupen, European Hockey League, IIHF European Champions Cup etc. Rätt besvärliga historier. Luleå fick ju delta efter SM-vinsten 1996 och det kändes rätt värdelöst.

Men sedan skapades 2008 Champions Hockey League. Ja, den hade samma namn. Det var en rejäl satsning med ett organiserat upplägg. Ryssland, Sverige, Finland och Tjeckien deltog med sina 2 bästa lag; Slovakien, Schweiz och Tyskland med sitt bästa lag, och så fick övriga ligor kvala fram ett 12e lag som blev Bern.

Tävlingen kunde genomföras genom att oljepultronerna i Ryssland bidrog med medel för resor etc.

Vinnare blev Zürich, som slog Magnitogorsk i finalen.

Dessutom fanns något som hette "Victoria Cup" där bästa klubben i Europa skulle möta bästa klubben i NHL. Europeerna ville möta Stanley Cup-vinnaren, men NHL beslutade skicka något NHL-lag som var villigt.

2008 hade Magnitogorsk vunnit Europeans Champion Cup och fick möta New York Rangers, som vann med 4-3.

2009 fick Champions Hockey League-vinnaren Zürich möta Chicago Black Haws och vann hemma i Hallenstadion med 2-1 och kunde därmed titulera sig inofficiell "världsmästare för klubblag i hockey".

Internationella förbundet hade planerat att fortsätta köra Champions Hockey League samt Victoria Cup årligen men säsongen 2009-2010 fick ställas in eftersom ryssarna beslutat lägga pengar på KHL i stället och utveckla detta till en europeisk liga motsvarande nordamerikanska NHL, genom att till KHL plocka in lag från övriga Europa. Och då var man inte intresserad av konkurrenten Champions Hockey League. Förbundet ställde in tChampions den säsongen men planerade ordna ny finansiering för säsongen 2010-2011. Det misslyckades helt och man lade ned allt.

Men när Loobens hemmabygge Nordic Trophy utvidgades till European Trophy och 25 klubbar vardera lade in 2-3 miljoner för att säkra finansieringen blev det internationella förbundet intresserat och det förbundet och de nationella förbunden i Europa samt de 25 klubbarna kom överens om att bilda Champions Hockey League igen på basen av European Trophy. Förbunden garanterade då att organisera de nationella ligorna så att det blev utrymme för kval och slutspel för CHL. De delade på ägarskapet 1/3 till internationella, 1/3 till de nationella förbunden, 1/3 till de 26 klubbarna. Inledningsvis var de 25 klubbarna garanterade kvalplats men med planeringen att successivt ta bort det vilket gjordes och numera är det bara bästa lagen (slutspel kombination grundserier) som får delta.

Som en kvarvarande hyllning till European Trophy beslutade Champions Hockey League att kalla vandringslokalen för CHL-vinnarna till just European Trophy och dessutom på pokalen ingravera de årliga vinnarna för European Trophy innan Champions tog vid. Så Luleå Hockey finns ingraverade på pokalen som vinnare tidigare av European Trophy (Luleå var ju sammanlagt klart bästa europeiska lag under de år European Trophy spelades) samt som vinnare av första Champions Hockey League.

Konsekvent gör man allt man kan för att få med KHL i båten men de har hittills nekat och som alla förstår beror det på att de har egna Storryska planer att "ta över Europas elithockey". Men de ger sig väl snart, får man hoppas.
+1
Kommentera

Sv: Säsongen 2021-22
Spock: Man bör väl inte bemöta någon seriöst som pratar om apan mm, men visst var 'sparkbollen' tjusigare förr när alla nationer hade en rimlig chans att bli Europa-mästare. Nu vill man ju ha en intern klubb för inbördes beundran. Vill hockeyn verkligen dit? Supportergrupper inom 'sparkbollen' protesterar ju å det vildaste

Nu ska pengar styra allt o stäng gärna ut allt o alla. Varför inte stänga SHL, allt är bra för svensk hockey, amen!
Kommentera