Skellefteå AIK

16006 inlägg · 301 ämnen

Inlägg #1799642

Sv: Säsongen 16/17
Yoda Marklund: Syftade ju naturligtvis till ditt närmst föregående epos. Din liknelse vad gäller den gula färgen i klubbemblemet lämnar jag därhän.

Svarskommentarer

Sv: Säsongen 16/17
KulaShaker:

okej, då ska du få ett mer utförligt svar, för nu är jag på humör.

Skellefteå omsatte i den senaste rapporten jag tittade på 123 miljoner kronor, vilket inte är i toppen. Samtidigt fick man en sponsring av Skellefteå Kraft, ett kommunalt ägt vattenkraftsproducerande miljömärkt bolag, på 4.8 miljoner. Plus att man fick 1.2 miljoner för Arenanamnet. Där hade man kanske kunna döpa om sig till Läkerol, Cloetta, Kööp, SAAB; Volvo eller nåt annat, men låt oss säga att vi fick 6 miljoner i sponsring då.

6 miljoner av 123 miljoner är drygt 5% av omsättningen. Det är betydligt mindre än KHL-uthyrningarna samt NHL-pengarna vi dragit in de senaste åren. Men okej, 6 miljoner eller 5% av omsättningen.

Vi spelar då i Skellefteå Kraft Arena, i en stad med 30 000 invånare i en kommun med 70 000 invånare, med en stor privat näringslivsaktör i Boliden som också sponsrar oss. Det finns ett stort kommunalägt bolag i Skellefteå Kraft men i övrigt finns det ganska små privata aktörer.

Då sitter det alltså personer i storstäderna och häver ur sig: kommunal doping! Detta lag från vischan fick 5% av sin omsättning i stöd av ett kommunalt bolag i en kommunal demokrati där befolkningen vill stödja bygdens stolthet som är hockeylaget!

Alltså igen, Stockholm har ett enda lag i den högsta serien, Djurgården. Staden har en arena som tar 16 000 åskådare, men de var tvungna att byta eftersom den inte ens var halvfull, som tur hade de två stora arenor. Staden har 1.4 miljoner, alltså 20 gånger större än Skellefteå, och näringslivet där skulle såklart sopa mattan med samtliga aktörer från hela norrland även om vi hade bara hade ett lag från dalälven och upp.

Näe kommunal doping, de fick 5% mer än vi i våran stad med 1.4 miljoner med en fin arena som tar 16 000 vilket då är ca 3 gånger mer än Skellefteå Kraft.

Om vi då sätter in det i ett internationellt perspektiv... Madrid har 6 miljoner invånare, fast flera lag såklart i högstaligan i La Liga, och Santiago Bernabue tar 81 000.

Ponera att Real Madrid nu fick värsta utbrottet på ett annat lag i La Liga som plötsligt blev bra. Kommunal doping skrek de, efter att det laget fick 5% av sin omsättning i kommunal sponsring. I en stad med då 20 gånger mindre invånare, dvs ca 300 000 invånare, med en arena som var 3 gånger mindre dvs ca 25 000 åskådare. Det skulle väl vara typ Villareal. Tänk om nu Real skulle få ett utbrott, Villareal, de jävlarna!

För mig skulle det vara lite surrealistiskt faktiskt! Om det nu vore så att Real var tvungna att flytta från Santiago Bernabeu till en sunkig arena som bara tog 30 000 för annars blev det för dyrt då deras riktiga arena inte ens var halvfull, och sen började de klaga mer högljutt om Villareals sponsring från ett kommunalt bolag på 5% av deras omsättning, då skulle jag säga samma sak som jag säger om vårt exempel med Skellefteå Kraft:

hihihihihi!