Svenska Hockeyligan

7480 inlägg · 373 ämnen

Inlägg #1656256

Sv: SHL

Sven Sewage:

Jag kan förstå vissa klubbar som drömmer om en stängd liga, dom har investerat i en arena för ett par hundra milioner och dom har en omsättning på säg 140 mille varje säsong. Att ramla ur är naturligtvis förödande. Men samtidigt så är det så att om man sneglar lite på fotbollen som du gjorde så är det ingen som snackar om ekonomisk garanti eller liknande bland europas toppligor. Och där snackar vi riktigt stora pengar dessutom.

Hockeyligan är som jag ser det en stor cansersvulst inom svensk hockey, det är ett fåtal klubbar med inflytande och makt som fått det svenska ishockeyförbundet till knägrisar. Även HockeyAllsvenskans vd sitter i knä på dom och det är otroligt tråkigt tycker jag.

Arenor i shl idag står halvtomma vissa matcher, varför måste man då tvinga de som går upp att bygga en ny arena? Och vem ska betala? Hur många av de allsvenska klubbarna äger arenorna de spelar i? Kan kommunerna ta beslut och bygga en arena på en sommar? Det är otroligt många frågor som inte besvaras från de styrande i SHL och SIF.

_____________________________________________________________________

C3 A5ende-samarbetsavtalet-mellan-shl-och-sif" title="http://www.moraik.se/artikel/ang C3 A5ende-samarbetsavtalet-mellan-shl-och-sif" target="external" rel="nofollow">http://www.moraik.se/...hl-och-sif

Officiellt uttalande från Mora IK angående Samarbetsavtalet mellan SHL och SIF.

Vi i Mora IK har länge ifrågasatt de uppgifter angående kraven för att spela i SHL som har farit omkring i olika medier. Vi har försökt ta upp frågorna vid ett antal tillfällen i Hockeyallsvenskan utan att få några klara tydliga svar. De svar vi fått är att det är mellan SIF och SHL. Vi har hela tiden varit positiva till att det måste till samarbete mellan de olika ligorna både uppåt och nedåt, där har vi önskat att förbundet skulle ta ett större ansvar för Svensk hockey. 

Förra veckan hade vi ordförande och klubbdirektörs möte i Hockeyallsvenskan. Där presenterade ett nytt sätt gällande utbildningsersättningar som vi såg mycket positivt på. Det finns flera saker som är bra och vi anser att vi är på rätt väg i många frågor. Dock har vi hela tiden känt att vi står utanför processen i flera viktiga frågor gällande Svensk elithockey och dess regelverk. 

Det har hela tiden känts som att SIF och SHL valt att rita framtiden för Svensk hockey utan att delge och sanktionera tankar, idéer och beslut med distrikten, HA, Hockeyettan och övriga inom Svensk hockey. 

Mora IK motsäger inte de krav som presenterades igår gällande kapitalkravet på 4 mkr, tvärtom är detta både sunt och bra för stabiliteten i klubbarna. 

När det gäller arenakravet så förstår vi inte det höga kravet på antalet platser. Det borde vara andra krav på att det går att göra bra TV sändningar, faciliteter, säkerhet etc. Men om man nu vill ha större arenor då får vi acceptera detta men att ha det som krav till nästa säsong är totalt orimligt. Det är samma sak som att man inte vill ha upp mindre orter/klubbar i SHL. De arenor som ägs av kommuner som behöver byggas om, här har vi kommunal och politiska processer som tar tid och som ligger utanför klubbarnas kontroll och påverkan. Dessutom så är kommunera tvingade till lagen om offentlig upphandling(LOU) vilket gör att ledtiderna gör detta omöjligt att klara på så kort tid. 

Konsekvensen blir att kommunpolitikerna avgör vilka lag som spelar i SHL. 
   
De klubbar som äger sina arenor själva får också svårt att få till en utbyggnad på kort tid. Det gör hela beslutet helt orimligt. Att få dispens på 2-3 år vore ett rimligt tidsperspektiv. 

Att ändra ett regelverk i slutet av ” möjligheternas säsong” är inte trovärdigt och oacceptabelt. Vi Mora IK tror inte heller att det finns stöd i regelverket att ta sådana beslut under pågående säsong och vi kommer med all kraft utreda och driva denna fråga. 

Vår VD i Hockeyallsvenskan Stefan Bengtsson gick igår ut i media och sade att avtalet mellan SHL och SIF var bra för Hockeyallsvenskan. 

Vi vill med största tydlighet säga att som avtalet är presenterat med orimligheten kring arena kravet så har han inte mandat för ett sådant uttalande från Mora IK. 

Sammantaget med det nya avtalet kring arenakravet, slopandet av kvalserie och effekterna av det, riskerar nu Svensk hockey att utarmas. Vår bedömning är att vi mindre landsorts klubbar inte kommer att ha ekonomi till att bedriva spelarutveckling för barn, ungdom och senior verksamhet. Samtidigt dödar man drömmen för mindre orter/klubbar som är den Svenska normen och drivkraften i Svensk idrotts rörelse. 

Vi från Mora IK tycker att SIFs agerande i dessa frågor där man valt att utesluta större delen av Svensk elithockey är under all kritik. 

Hälsningar 
Styrelsen i Mora IK och klubbdirektör Peter Hermodsson

+1
Kommentera