Svenska Hockeyligan

7507 inlägg · 377 ämnen

Inlägg #595554

Sv: Elitserien
westerlind: Att det råkar vara tämligen jämt mellan lagen i respektive derbygrupp i det här läget beror väl mest på att det spelats så få matcher. Att det skulle vara jämt när det spelats ett större antal omgångar är tvärtom väldigt osannolikt. Tabellerna sedan säsongen 2002/03 har väl om något visat hur topplagen har kunnat dra fördel, respektive bottenlagen har förlorat p.g.a gruppindelningen.

Säsongen 2002/03: I den norra gruppen var Timrå ett topplag detta år. Överraskande så det stod härliga till, p.g.a att laget tvingades till kvalspel säsongen innan. Luleå var ett lag som låg i mitten av tabellen genomgående och MoDo tog sig som sjunde lag säkert till slutspel. Det sista laget i den här gruppen, Brynäs, hade det rätt så tungt. Näst sist i elitserien och blott 13 poäng och sista plats i gruppen. Talande, eller?

Mellersta: Ganska så jämnt skägg mellan två topplag, FBK och DIF. Leksand och SSK gjorde sig icke besvär, vare sig i gruppen eller i elitserietabellen. Även här stämmer ordningen i derbygruppen helt överens med hur tabellen slutade.

Södra: Elitseriesuveränen detta år, Frölunda, gjorde i stort sett rent hus med sina konkurrenter i sin grupp. Den enda "snedfördelning" vad gäller poäng finner man mellan HV 71 och MIF. Jönköpingslaget säkert till slutspel som sjätte lag, medan MIF missar playoff som tionde lag. Likväl tar skånelaget fler poäng i sin grupp än smålänningarna.

Raskt över till nästa säsong, 2003/04:

Den norra gruppen hade detta år återigen Timrå i topp. Men det var väldigt jämnt mellan alla fyra lag. Blott 10 poäng skilde toppen från botten. Likheten i huvudtabellen är slående. Mellan Timrå på sjätte och tionde plats skiljer det tretton poäng, efter 50 omgångar - att det är jämnt mellan lagen även i de inbördes mötena är väl talande om något?

Mellersta: Här går det inte att finna något mönster alls. DIF och FBK bäst i tabellen, även så i derbygruppen. Fördelningen mellan lagen i de inbördes mötena stämmer dock inte alls. Bottenlaget i elitserien även detta år Leksand hade i vilket fall ingen som helst nytta av att man plockade mer poäng i de inbördes mötena mot SSK - 7 kontra 5 - det blev respass till allsvenskan i vilket fall.

Södra: Här är viktfördelningen överensstämmande igen. HV, Indianderna och LHC i topp, Malmö i botten, i "båda tabellerna".

Förra säsongen, 2004/05:

Norra gruppen: Jämt så det förslår i derbygruppen, men knappast så i tabellen. Timrå ännu en gång bäst av de fyra, hela 46 poäng före Brynäs. I derbygruppen skilde det blott 10 poäng de båda emellan. Timrå plockade sina poäng mot annat motstånd detta år, alltså.

Mellersta: Färjestad suveräna, Mora inte lika lyckade. På båda "fronter".

Södra: MIF tog sammanlagt 1 poäng, en pinne (!) mot de båda topplagen Frölunda och LHC ifjol. Man knåpade blott ihop 9 poäng i sin derbygrupp. En nackdel att man just låg i den gruppen? Välj själv. Mellan topplagen var det annars jämt. Det skilde blott 2 poäng mellan göteborgarna öch östgötarna i derbygruppen. I tabellen var det inte lika jämt - Frölunda hela 15 poäng före.

Jag skullem alltså säga att det mycket väl avgör vilken grupp amn tillhör, ja, om man nu har ett bra lag eller inte. Ett bra lag drar fördel utav det, medan ett sämre lag direkt tappar på föredelningen av lag. Sett över 50 matcher, eller 18 som det blir i respektive grupp torde göra ett rätt trovärdigt utslag över vilka som vinner på detta och inte.
Kommentera