1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

581361 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #2279506

Sv: Apropå nånting...
jå1: Nej bättre med en sportchef som försöker med alla medel som går att rädda skutan. Men så länge det går grus i DIFs planer att förstärka laget så äre ju bättre för Timrå. 😁
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...
Här följer ett ganska så nördigt inlägg med ett statistisk fokus. Så alla som ogillar siffror råder jag att scrolla vidare.

Två återkommande mätpunkter som diskuteras, både individuellt och som lag, är Corsi och PDO. Den förstnämnda mäts i % och är andelen skottförsök framåt i 5-5 i relation till skottförsök mot dig. 50% indikerar alltså att du är "lika bra framåt som bakåt". Allt över 50% är positivt, och allt under 50% är negativt.

PDO är istället måleffektivitet + skotteffektiviteten. Alltså hur många procent av alla skott blir mål, offensivt som defensivt.
När man pratar om dessa mått på individuell nivå så menar alla skottförsök som sker när du är inne på isen, och inte bara dina egna.

Så, varför babblar jag om detta? Jo jag tycker att det kan vara lite enkelspårigt att bara titta på dem isolerat. Exempelvis Lundin har en positiv corsi, men en jäkligt dålig PDO. Hur ska vi då göra för att bedöma hans insats rent statistiskt?
Låt oss sammanfoga dem till ett offensivt mått(OFF KPI= corsi*OIG%)) och ett defensivt dito (DEF KPI=(1-corsi)*(1-OISV%)).
Vad dessa säger är i princip hur många procent av alla skottförsök som uppstår när en specifik spelare är inne på isen slutar i att det blir mål, offensivt likväl som defensivt. Skillnaden mellan dessa (DIFF) blir det intressanta måttet att titta på.

I tabellen nedan ser vi utfallet. Enbart 3 spelare i Timrå har positiv statistik, där två av dem(Åberg och DIdde) enbart spelat 4 och 5 matcher. Blomman är den enda som varit med hela säsongen som har plusstatistik. Strax bakom följer faktiskt Lodin, och därefter Alvarez. Trots all frustration som riktats mot honom så har han levererat top3 statistiskt (om man exkluderar Åberg och Didde). När Alvarez spelar ser han direkt svag ut, men siffrorna säger något annat. En tankeställare för mig iaf.

Största problemet i mina ögon är Albin Lundin på -3,45%. Trots att han har näst bäst Corsi så bidrar hans svaga räddningsprocent till att han hamnar långt ner. Det är något i hans spel som gör att han fortsätter vara inne på en hel del mål, eller snarare att motståndarna relativt sett behöver färre skott för att göra mål. Han är en enkel spelare att göra mål på.
Som en tilltänkt andrecenter är det inte hållbart att leverera de siffrorna..

Fjärdelinespelarna är i botten, och Walli har sämst stats. Intressant nog hamnar Erik Andersson i mitten, trots att han fått lira en del i fjärde.

Hoppas någon annan som gillar statistik finner detta intressant.
3poäng imorrn! FORZA TIK
Uppladdat:

450x300-statspng_0.pngstatspng_0.png

Kommentera