Vetgirig.nu

3612 inlägg · 31 ämnen

Inlägg #1175851

Sv: Ilska när man svarat (nästan) rätt men likförbannat får fel
Fick följande fråga i "Sverige"-ligan:

"I Lund ligger Sveriges äldsta författarmuseum, vilket inrättades år 1862. Muséet har fått namn efter en känd författare, diktare, professor, biskop mm. Förnamn Esaias. Vad heter författaren och muséet? Ledtråd: Nattvardsbarnen, Frithiofs saga, och Axel."

Intressant frågeställning, eller hur?
Man frågar efter både författarens namn och vad museet heter.
Nu är det så att författaren heter Tegnér (vilket jag visste) men i hastigheten såg jag bara slutet på frågan, där man även frågar efter museets namn.
Eftersom jag inte visste det rätta svarade men anade mig till detsamma så gissade jag förstås på "Tegnèrmuseet" vilket också visade sig vara rätt svar (efter att ha kollat med bl.a Wikipedia i efterhand).

Måste man vara synsk för att vara säker på vad frågeställarna vill ha svar på?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Ilska när man svarat (nästan) rätt men likförbannat får fel
Huge:
Fick den här nyligen. Den är också fin:

Ämne:
Vilken stad

Fråga:
En stad i tyskland. Har idag nästan 3,4 miljoner invånare. Fram till 1600-talet var befolkningen i området kring staden inte så talrik och under trettioåriga kriget blev stadens invånarantal halverad. Kurfurste Fredrik Vilhelm av Brandenburg övertalade därför många hugenotter från Frankrike att sysselsätta sig i regionen. Så ökade Berlins befolkning från 1648 med ca 6 000 invånare till 57 000 invånare året 1709. 1740 förklarade man Berlin till storstad och 1875 hade staden över en miljon invånare. På grund av Berlins ställning som administrativt och kulturellt centrum anlände under hela tiden många tyskar till staden. I mitten av 1800-talet kom många personer från Östeuropa, bland annat polacker och ryssar flyttade till staden i samband med den industriella revolutionen.

Svar:
valfråga, med Berlin som ett av fem alternativ.

Kommentar:
Berlin är huvudstad i Tyskland och dess största stad med 3 405 000 invånare (2006) och en yta av 892 kvadratkilometer. Med förorter har Berlin omkring 3,7 miljoner invånare och metropolregionen Berlin/Brandenburg har omkring 4,3 miljoner invånare. Berlin utgör förbundslandet Berlin och är Tysklands största stad till ytan. Berlin är genom sitt kulturella och historiska arv en av Europas mest besökta metropoler. Berlin är en betydande trafik knutpunkt och ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum i Tyskland. Institutioner som universitet, forskningscentrum, teatrar, museer men också festivaler, nattlivet och arkitekturen i Berlin har ett världsrykte. Historiskt har Berlin varit huvudstad i flera historiska tyska stater, som Mark Brandenburg, Preussen, Tyska kejsardömet, Weimarrepubliken, Nazityskland och Östtyskland. Berlin är sedan 1991 det återförenade Tysklands huvudstad. Från krigsslutet hade Bonn fungerat som huvudstad i Västtyskland och Östberlin som huvudstad i Östtyskland.

PS:
Jag är ledsen, men jag uppfattade inte frågan.
Kommentera