Brynäs IF

714185 inlägg · 7953 ämnen

En julsaga

642724 · » Till forumet


Sv: En julsaga
rackham:
Känner mig lite förvirrad, har Sunken tagit över Örats smeknamn?
Ja, jag vet inte.. Mera glögg!!!
Kommentera

Sv: En julsaga
För er som ev missat julens höjdpunkt.
Vinnare av HS-pucken.
Mer blomstrande än Blossom.
Bättre än Kalle Anka.
Bitskare än Blackadder.
Hårdare än Arnold.

Här är:
"Sagan om Koorken" av Jompe


En julsaga


- ”Farfar, farfar, berätta om när Supertomten kom till nissebyn”.
- ”Jag har ju berättat den sagan så många gånger. Vill ni verkligen höra den sagan en gång till?”
- ”Jaaaaa, snälla farfar, berätta!”
- ”OK, då… Det var så här. Den gamle tomten var inte nöjd med nissarnas insatser förra julen. I verkstaden var det för många glöggpauser, slädnissarna hade inte vaxat medarna ordentligt och renskötarnissarna hade mest suttit och knaprat pepparkakor i halmen. Nästa jul, tänkte tomten, ska de få se. Då vill jag ha pigga, arbetsamma nissar som inte tänker på sig själva utan på hela nissegänget och på alla barnen som ska få julklapparna.

Men under våren blev det klart att tomten skulle bytas ut. Övertomtarna bestämde att en ny, mytomspunnen tomte skulle ersätta den gamle trotjänaren. Alla visste vem den nye tomten var. Det berättades förunderliga saker om honom. Han hade tvingat nissarna att springa på myrarna, äta ormar och en massa andra hemskheter. När han kom till nissebyn var alla glada (sade dom). Nu skulle det minsann bli ordning i lägret. Under sommaren fick nissarna åka till Bosön och mätas och vägas och springa i skogarna för att orka dela ut julklapparna till jul. Den nye tomten kollade varenda liten nisse och såg till att de tränade å mycket de bara orkade. Tomten åkte minsann både till Finland och Skellefteå för att kolla att nissarna Tommi och Örat övade paketinslagning, ljusstakssvarvning och skinkkokning.

I september skulle nissarna igång på allvar. De skulle först utmana Knätofsarna, ett pack nissar från Leksand som leddes av Ormen Nilsson. Ormen hade värvat nissar från alla kontinenter, men eftersom de inte förstod varandra kunde de inte arbeta tillsammans. Men supertomtens hårda regemente hade givit resultat. Knätofsarna fick åka tillbaka till Leksand, snyftande och suckande i släden medan de tittade på Bambi på isen på video. Ormen var jättesur, men fann snart tröst hos materialarens yngsta och vackraste dotter.

Men sen började det gå snett. Supertomten, som kallades Koork, skällde på nissarna för att de inte jobbade. Nissarna surnade till. De fick inte bestämma själva längre, att tulla på glöggen var ganz verboten och till och med pepparkakorna hade tagits borts från renstallet.

”- Men varför var han så elak mot nissarna, farfar?”

-”, Tja”, sade farfar,” tomten ville visa nissarna att det var han som bestämde. Och han krävde att nissarna skulle tänka på de andra nissarna och alla barnen och inte bara på sina feta bankkonton. Så när julklappsarbetet började slöa till igen sade Koork till nissen Veesa, som bara slagit in ett enda paket på hela hösten, att han skulle åka tillbaka till Finland. Och när inte det hjälpte fick nissarna Tommi och Micke också åka iväg.

-”Men då fanns det ju nästan inga nissar kvar??”, sade bröderna Tony och Lasse Dysterkvist upprört.

-”Det kan man kanske tycka. Men supertomten och hans mormor hade kommit på att man kunde anställa nya nissar, smånissar, istället. De var kanske inte lika bra som de riktiga nissarna, men det fanns fler av dom.”

- ”Men så kan man väl inte göra”, sade Tony och Lasse surt, och många av de andra barnen nickade ivrigt bifall. Det var bara lille Huge, som tittade fram bakom farfars fåtölj, som inte höll med. ”Kan man visst”, tjöt han, ”bättre med tre nissar som sliter som bara den än tjugo nissar som bara sitter och mösar”. Då började Tony och Lasse och sylf och Clarence och munkas kasta clementiner på lille Huge. ”Skärp er nu”, sade farfar, ”annars berättar jag inte vidare. Ska jag behöva hämta moderator rackham, kanske?” Inför detta hot ställda tystnade alla barnen. Det var bara Tony som skrev pratbubblor på små pappersbitar som han diskret gav till de andra barnen medan farfar berättade vidare.

”Men efter jul började det minsann hända saker. Det var som nissarna hade börjat fatta vad hela julen egentligen handlade om och varför de måste arbeta tillsammans. Man bankade s***ten ur nissegängen från Timrå, Övik, Luleå och Södertälje. Nissarna från Linköping har simhud mellan fötterna så dem kunde Koorkens nissar reta lite grann och så fick allihop sitta i utvisningsbåset. Nissegänget från Göteborg brukade säga att de var det bästa nissegänget i hela Sverige, men de visade sig vara ingen match för Supertomtens nytända gäng. Ingen kunde förstå hur Koorken hade lyckats förvandla de gamla slöa nissarna till ystra, påhittiga och arbetssamma nissar som slog in fler paket snabbare än något annat nissegäng. I april mötte de ett gäng fåniga lila nissar från Värmland i final, men efter att Koorken hade hällt Gevalia i deras termosar blev de alla sjuka och kunde inte ens tälja till den minsta lilla brevpress i päronträ.

- ”Gah. Och det ska man tro på”, sade Tony. ”Och hur ska det gå till nästa jul då? Lär gå käpprätt åt helv..”
- ”Språket, Tony, språket”, röt farfar. ”Annars kommer rackham”.
- Vad var det jag sade, vad var det jag sade!”, hojtade lille Huge bakom fåtöljen. Jag sade ju hela tiden att det skulle bli bra till slut. Jag bara älskar den här sagan”.
- ”Precis vad det är, Huge”, sade Tony. ”En riktig saga. Inte f.. jag menar inte katten kan inte göra tomtar av nissar”.
- ”Precis som jag sade”, hördes ekot från Lasse. ”Tomtar av nissar.”

God Jul, alla Brynäsare.
Kommentera

Sv: En julsaga
arnio: Boork äter orm.
Kommentera

Sv: En julsaga
Undrar om Boork äter julskinka eller lutfisk?
Kommentera

Sv: En julsaga
lillovechkin:
Vet att han har mer på lut om fru Jompe ger honom lite fri tid i familjebestyren över helgerna. Men säg inte att jag sagt nåt... :-)
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe´måste ha lagt ner mycket tid på den här "sagan"!
Kommentera

Sv: En julsaga
Vilken bra saga... :D
Kommentera

Sv: En julsaga
arnio: lite småfull
Kommentera

Sv: En julsaga
Jag kommer att sakna Nyllet i Os...Fan det kommer att gå åt fanders igen är jag säker på..Sedinarna hade jag görna sluppit...snurr snurr i hörnen...det enda som är bra med att Sedinarna är med är med är att då får mig att minnas det senaste Sm-guldet...
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: "Så när julklappsarbetet började slöa till igen sade Koork till nissen Veesa, som bara slagit in ett enda paket på hela hösten, att han skulle åka tillbaka till Finland."

Stor poesi, jag är förstummad!!! Julsagan blir en klassiker.
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: Vilken bra saga, det var den bästa saga jag har läst på länge
Kommentera

Sv: En julsaga
brynästigern: Rättar mig själv: Detta stavas ju med ett a....
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: Får för det första passa på och önska alla Brynäsare en riktigt God Jul! Sedan en stor eloge till dig Jompe för dettaa trevliga inlägg!
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: Det där var den bästa saga jag hört på länge! Skrattar så jag gråter här. :D
Kommentera

Sv: En julsaga
Wesley: Jodå det hände när man var hemma. Hade flyttat till Sthlm då. Då kanske du känner till 66Berglund (jobbade på Björnrike)

Jompe: Den här skulle du kunna publicera på Brynäs hemsida fast då får väl ormen spel igen :-))
Kommentera

Sv: En julsaga
65selander: Brukade du hänga något på afterski på Hotell Vemdalskalet och Hotellet i Björnrike vintersäsongen 91/92? Jag var och jobbade på Vemdalskalet den vintern.
Kommentera

Sv: En julsaga
GävleLasse: Tokborta!!!Men jag har min teori.........:-)
Kommentera

Sv: En julsaga
Bissett19: Ja det är nog säkrast för dig... Har du hittat bilden förresten?
Kommentera

Sv: En julsaga
65selander:
Jasså, det var han som rapporterade från Irland :-)
Där minskade dina chanser att få HS-pucken dramatiskt...
Kommentera

Sv: En julsaga
GävleLasse: Som vanligt,vi ligger under palmerna o dricker paraplydrinkar:-))

Då kommer du vara en Parfemma från mej då,men som vanligt när du är i trakterna så monterar jag dit mitt Assa Evoloution!!.......:-)
Kommentera

Sv: En julsaga
65selander: Man ska inte jobba med djurgårdare.....
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: Haha, den sagan var inte dålig.
Kommentera

Sv: En julsaga
GävleLasse: Är inte ens lapp. Född i Skåne och uppvuxen i Vemdalen.

Djurgårde, nej tack men däremot jobbarpolaren som brukar sno åt sig mobilen och göra sig lustig. Man skall nog inte ha lösenordet sparat .-))
Kommentera

Sv: En julsaga
Bissett19: Hur ser föret ut i eskilstuna då? Snö? eller är det sandaler och tropikhkälm som gäller? Man skall ju ner till barndomstrakterna, julsupen kommer att intagas vid foten av Ärnaberget... ;)
Kommentera

Sv: En julsaga
GävleLasse: Vilken pärsk!!!..........:-)
Kommentera

Sv: En julsaga
Bissett19: Nej Selander är en emigrerad lappjävil som styrt kosan mot fjollträsk... ;)

Å nu är han på gränsen att bli djyrgårdare... eller hur var det patrik? ;)
Kommentera

Sv: En julsaga
65selander: Trodde du var en Stockholmsfjöla......är inte norrlänning,men ikväll så tar jag mej ett antal Hojtar tills jag känner mej lite pörsken,ska sedan sätta mej på altan o fjöla av, ska sedan Glejma nalta upp mot Pjärleporten o drömma om när Bjäern Danielsson avgör sjunde o avgörande SM-finalen mot Frölunda i ett fullschmäckat Scandinavium!!
Kommentera

Sv: En julsaga
65selander:
Ja, Jompe är väl mer efterskolärare va... :-)
Kommentera

Sv: En julsaga
arnio:

varför inte då arnio ??

Han är ju en grovjobbare! Dessutom har han enligt mig varit Elitseriens bästa spelare tillsammans med Andreas Karlsson...

Skandal att Jörgen Jönsson glider med på en räkmacka hela tiden.. :-(
Kommentera

Sv: En julsaga
Bissett19: ha ha svenskalärare eller?
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: Ja Jompe,den var fan inte dålig.God jul på dig också:-)
Kommentera

Sv: En julsaga
Bissett19: Man är norrlänning och då tar man bort onödiga bokstäver.
Jompe är långt ifrån Förskolelärare iaf :-))
Kommentera

Sv: En julsaga
65selander: Det var ett intressant yrkesval Jompe har gjort, förskolärare,hmm,vad gör en sån?.........:-))
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: Kanoninlägg *ASG* När får jag gaget? Jag har ju nästan en huvudroll i sagan ;)
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: Respekt Jompe, Respekt Jompe!

Har du blivit kallad förskolärare någongång :-))
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe:

:-)
Nu har ni börjat tidigt med glöggen på Björkö!

Lite jävig (?) kanske jag är, men du har skrivit ÅRETS inlägg i HS.
Hittills!
Är det någon som kan matcha detta?
Kommentera

Sv: En julsaga
Jompe: ha ha förskolärare eller?
Kommentera

En julsaga
- ”Farfar, farfar, berätta om när Supertomten kom till nissebyn”.
- ”Jag har ju berättat den sagan så många gånger. Vill ni verkligen höra den sagan en gång till?”
- ”Jaaaaa, snälla farfar, berätta!”
- ”OK, då… Det var så här. Den gamle tomten var inte nöjd med nissarnas insatser förra julen. I verkstaden var det för många glöggpauser, slädnissarna hade inte vaxat medarna ordentligt och renskötarnissarna hade mest suttit och knaprat pepparkakor i halmen. Nästa jul, tänkte tomten, ska de få se. Då vill jag ha pigga, arbetsamma nissar som inte tänker på sig själva utan på hela nissegänget och på alla barnen som ska få julklapparna.

Men under våren blev det klart att tomten skulle bytas ut. Övertomtarna bestämde att en ny, mytomspunnen tomte skulle ersätta den gamle trotjänaren. Alla visste vem den nye tomten var. Det berättades förunderliga saker om honom. Han hade tvingat nissarna att springa på myrarna, äta ormar och en massa andra hemskheter. När han kom till nissebyn var alla glada (sade dom). Nu skulle det minsann bli ordning i lägret. Under sommaren fick nissarna åka till Bosön och mätas och vägas och springa i skogarna för att orka dela ut julklapparna till jul. Den nye tomten kollade varenda liten nisse och såg till att de tränade å mycket de bara orkade. Tomten åkte minsann både till Finland och Skellefteå för att kolla att nissarna Tommi och Örat övade paketinslagning, ljusstakssvarvning och skinkkokning.

I september skulle nissarna igång på allvar. De skulle först utmana Knätofsarna, ett pack nissar från Leksand som leddes av Ormen Nilsson. Ormen hade värvat nissar från alla kontinenter, men eftersom de inte förstod varandra kunde de inte arbeta tillsammans. Men supertomtens hårda regemente hade givit resultat. Knätofsarna fick åka tillbaka till Leksand, snyftande och suckande i släden medan de tittade på Bambi på isen på video. Ormen var jättesur, men fann snart tröst hos materialarens yngsta och vackraste dotter.

Men sen började det gå snett. Supertomten, som kallades Koork, skällde på nissarna för att de inte jobbade. Nissarna surnade till. De fick inte bestämma själva längre, att tulla på glöggen var ganz verboten och till och med pepparkakorna hade tagits borts från renstallet.

”- Men varför var han så elak mot nissarna, farfar?”

-”, Tja”, sade farfar,” tomten ville visa nissarna att det var han som bestämde. Och han krävde att nissarna skulle tänka på de andra nissarna och alla barnen och inte bara på sina feta bankkonton. Så när julklappsarbetet började slöa till igen sade Koork till nissen Veesa, som bara slagit in ett enda paket på hela hösten, att han skulle åka tillbaka till Finland. Och när inte det hjälpte fick nissarna Tommi och Micke också åka iväg.

-”Men då fanns det ju nästan inga nissar kvar??”, sade bröderna Tony och Lasse Dysterkvist upprört.

-”Det kan man kanske tycka. Men supertomten och hans mormor hade kommit på att man kunde anställa nya nissar, smånissar, istället. De var kanske inte lika bra som de riktiga nissarna, men det fanns fler av dom.”

- ”Men så kan man väl inte göra”, sade Tony och Lasse surt, och många av de andra barnen nickade ivrigt bifall. Det var bara lille Huge, som tittade fram bakom farfars fåtölj, som inte höll med. ”Kan man visst”, tjöt han, ”bättre med tre nissar som sliter som bara den än tjugo nissar som bara sitter och mösar”. Då började Tony och Lasse och sylf och Clarence och munkas kasta clementiner på lille Huge. ”Skärp er nu”, sade farfar, ”annars berättar jag inte vidare. Ska jag behöva hämta moderator rackham, kanske?” Inför detta hot ställda tystnade alla barnen. Det var bara Tony som skrev pratbubblor på små pappersbitar som han diskret gav till de andra barnen medan farfar berättade vidare.

”Men efter jul började det minsann hända saker. Det var som nissarna hade börjat fatta vad hela julen egentligen handlade om och varför de måste arbeta tillsammans. Man bankade s***ten ur nissegängen från Timrå, Övik, Luleå och Södertälje. Nissarna från Linköping har simhud mellan fötterna så dem kunde Koorkens nissar reta lite grann och så fick allihop sitta i utvisningsbåset. Nissegänget från Göteborg brukade säga att de var det bästa nissegänget i hela Sverige, men de visade sig vara ingen match för Supertomtens nytända gäng. Ingen kunde förstå hur Koorken hade lyckats förvandla de gamla slöa nissarna till ystra, påhittiga och arbetssamma nissar som slog in fler paket snabbare än något annat nissegäng. I april mötte de ett gäng fåniga lila nissar från Värmland i final, men efter att Koorken hade hällt Gevalia i deras termosar blev de alla sjuka och kunde inte ens tälja till den minsta lilla brevpress i päronträ.

- ”Gah. Och det ska man tro på”, sade Tony. ”Och hur ska det gå till nästa jul då? Lär gå käpprätt åt helv..”
- ”Språket, Tony, språket”, röt farfar. ”Annars kommer rackham”.
- Vad var det jag sade, vad var det jag sade!”, hojtade lille Huge bakom fåtöljen. Jag sade ju hela tiden att det skulle bli bra till slut. Jag bara älskar den här sagan”.
- ”Precis vad det är, Huge”, sade Tony. ”En riktig saga. Inte f.. jag menar inte katten kan inte göra tomtar av nissar”.
- ”Precis som jag sade”, hördes ekot från Lasse. ”Tomtar av nissar.”

God Jul, alla Brynäsare.
Kommentera

642724 · »