Brynäs IF

713947 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1637745

Sv: A propósito de nada

Någonting jag har märkt saknas i företag, idrottslag, landsting och politiska partier är en tydlig plan på ledarskapssidan. Vem är den naturliga ersättaren? Självklart finns det många som har en naturlig följetagare men MÅNGA har ej det.

Om en chef säger att denne har fått ett bättre jobb och vill lämna blir det oftast "panik". Hur hittar man en bra ledare på tre månader? Åter igen är det olika från plats till plats, men detta är ändå ett vanligt fenomen.

Kopplar vi detta till Brynäs då, när CZ lämnade så var Tommy den naturliga ersättaren. En kille som gått genom Brynäs ungdomslag och varit med i A-laget under några år. Om det skulle bli så att Tommy skulle få lämna kommande veckan, har vi då någon tränare inom organisationen som kan ersätta? Eller måste vi ut på hönsmarknaden och värva nån gammal coachstjärna vars bäst-före-datum passerat med råge. 

Brynäs har gjort ett bra arbete senaste åren med sin juniorsatsning på spelarsidan. Men hela organisationen måste följa med. Starta ett tränarprogram och ta hjälp av andra klubbar i närområdet. Låt tränare få en plan att följa, börja med x år i U16 ?), sen x år i J18, x år i J20 och sen gå vidare till ass.coach i A-lag eller huvudansvar i en allsvensk klubb? OM det nu är så att vi får igång ett coachprogram kommer det i längden leda till att det finns naturliga ersättare vid ett eventuellt avhopp från A-lagstränaren. 

Det som Barcelona har visat de senate fem åren och det Skellefteå gör så bra uppe i urskogen är just att föreningen ska ha en tydlig game-plan från knattelag till A-lag och att spelare, ledare, tränare och sportchef ska formas efter detta. Tidigare har en tränare kommit in och format A-laget efter sitt tänk men idag finns redan en gameplan som tränaren ska förädla och styra. Har vi tränare som gått i vår coach-skola skolas dom i vårt tänk och andas vår luft. Blir enklare att sätta in en tränare på huvudposten då. 

Detta är ett kort exempel på min idé och självfallet finns det en del brister i detta korta textstycke. Försökte sammanfatta som bra som möjligt iaf ;) 

Men det är viktigt att satsa på framtiden vilket vi gör i spelartruppen med juniorsatsningen. Men det är inte bara spelare det hänger på, det hänger även på tränare (vem ersätter Pecka när han slutar???), ledare, fans och profiler.

Att det kostar? Ja, men en bra utbildad coach och en bra plan för framtiden blir nog billigare än en felinvestering där vi behöver sparka både tränare och spelare.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
HappyX3:
Mycket kloka tankar som borde vara självklara i en elitförening med ambitionen att vara ledande. Tyvärr saknas den professionalism som tex finns i det privata näringslivet.
Det går tex att vända sig västerut 2 mil och se hur SANDVIK historiskt sett har jobbat med succesionsfrågor.
Tyvärr har ägarna och nye VD tappat en del av det fokuset, men det är en annan fråga.

Jobbar själv som chef och har som en del i mitt uppdrag en uppgift att identifiera nya ledarämnen och skapa förutsättningar för att
medarbetare går vidare till chefsuppdrag i företaget. Ett roligt uppdrag som ger mycket tillbaka till "coachen/mentorn".
Kommentera

Sv: A propósito de nada
HappyX3: Låter jättebra på många sätt. Finns också risker med ett sådant arbetssätt. (Som du också säkert tänkt på). Vad händer om det går dåligt för laget? Det blir betydligt svårare OCH känsligare att sparka en från det egna ledet (se TJ...) Ibland är det bra att kunna ta in folk utifrån och få ett par nya fräscha ögon. Har du flera gedigna säsonger irad, visst då fungerar det, men vad gör du när det krisar? (Se Familjen i Karlstad)
För att det ska fungera så som du beskriver det måste man ha vissa uttalade "krisåtgärder" som är inom föreningens strävan och normer. Då kan man tillsammans lösa vissa problem, men riskerna ökar alltid för intressekonflikter och beslut som tas i ren "kompisanda".

Hockeyn är en global och föränderlig idrott som gör detta till en komplex fråga. En blandning av det du beskriver tillsammans med spetskompetens utifrån tror jag på!
Kommentera