Brynäs IF

713029 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1782305

Sv: Rodrigos statistiktråd
Inkazar: Jag tror inte att problemet sitter där. Jag vet dock inte vilken koll Bengtzén har på det hela, har inte hört honom prata om det iallafall. Sen har Bulan ingen koll alls, vilket klargjordes ganska tydligt i chatten med honom som var för ett tag sedan. Minns inte riktigt vad han skrev men hans svar var i princip att det inte behövdes för att dom redan har tillräckliga verktyg för att analysera spelare. Just den saken klargör att Bulan i princip har noll koll. Han har missförstått hela syftet med den här typen av statistik. Sen så tycker inte riktigt att det är Bulans ansvar att ha koll på sådant. Dock tycker jag att det är helt skevt att ha hockey som jobb utan att hålla koll på hur utvecklingen kring hockey ser ut. Jag förstår att Bulan har massvis med andra saker att göra men det räcker med att typ läsa ett blogginlägg för att få insyn i det hela (Jag rekommenderar alla att läsa det här blogginlägget av Uffe Bodin: www.hockeysverige.se/uffe-bodin/2014/09/16/den-statistiska-revolutionen/). Det är inte svårt. Att jag som vanlig lekman och läktarcoach har mer koll på hockeyns utveckling än en tränare i SHL tycker jag säger ganska mycket om det hela.

Sen om det skulle handla om en ekonomisk fråga blir jag helt snurrig, jag köper det inte alls. I en utopi så skulle Brynäs ha en hel grupp som jobbar heltid med statistisk analys men det är just en utopi och där förstår jag att den ekonomiska biten inte går ihop. Men att ha en person som jobbar deltid med statistiskt analys (det måste såklart vara någon som är insatt i detta, annars är det lönlöst) är en bra början för ett SHL-lag. Det kostar inte mycket pengar. Och i längden kommer det snarare att bidra till att reducera kostnader och vara bra för ekonomin. Att använda statistisk analys när man värvar spelare kommer minska antalet floppvärvningar och dessutom göra det lättare att hitta billiga guldkorn.

Vi kan använda ett superenkelt exempel som är så enkelt att det knappast kan kallas "avancerad" statistik. En spelares individuella skottprocent. Jag tror faktiskt inte att många har koll på att skottprocent är fluktuerande och alltid tenderar att dra mot samma punkt. Individuell PDO är ett rätt okej verktyg för att mäta en spelares "tur". Men vi tar exemplet då: Ett lag vill värva en målskytt, det finns en spelare tillgänglig som säsongen innan har gjort runt 14-16 mål, problemet är att den spelaren har haft orimligt hög skottprocent. Utan förståelse för hur skottprocent fungerar känns det som en jätterimlig värvning. Det man gör då är att man köper grisen i säcken. Spelarens skottprocent kommer antagligen att gå ner till en normal nivå och därmed kommer spelaren inte alls vara samma målskytt som säsongen innan. Det här kan man också koppla till den ekonomiska biten, den här spelaren skulle skulle antagligen bli överbetald, för man baserar lönen på en säsong där spelaren har överpresterat kraftigt. Detta var ett extremt simpelt exempel, statistisk analys ska självklart gå djupare när man analyserar en spelare. Men det är ändå ett exempel på hur statistisk analys kan reducera kostnader.

Sen den här grejen att det inte går att prioritera statistisk på grund av ekonomin... För mig är det lite som att säga att man inte kan prioritera spelarmaterial på grund av ekonomin och låta alla spelare spela med träklubbor.

Det är bara att inse att utvecklingen inom hockey går åt statistikens håll. Den sportsliga ledningen i Brynäs måste också inse det och börja prioritera det snarast. Fler och fler lag i SHL börjar inse det här. I NHL har det i princip blivit standard för lagen att ha personer anställda för sådant här. Ett aktuellt exempel är Florida Panthers, ett lag som nu verkar gå in 100% på statistikens väg. Tränaren Gerard Gallant fick sparken för att han hade för gammalmodig syn på hockey.

Min poäng är väl: Det här är inte en fråga om prioriteringar, det här är ett måste.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Rodrigos statistiktråd
Rodrigo:
Du målar upp fel person som tjuven, bara så du vet. Bengtzen är sportchef. Det du pratar om är något som är en föreningsfråga, att anställa folk på kansliet, det ligger på Starks bord.
Så det är stark som bör få din kritik.
Kommentera

Sv: Rodrigos statistiktråd
Rodrigo: Är inte Janne Larsson statistikansvarig i Brynäs ledarstab?
Kommentera

Sv: Rodrigos statistiktråd
Rodrigo: Jag måste i alla fall sägs att BZ har betydligt bättre utfall på sina värvningar än Osten(trots alla Minecraft miljoner), så vad än BZ går på fungerar det ganska bra.
Men visst du har förmodligen rätt i dina synpunkter, inom en inte allt för avlägsen framtid kan man nog bara i lämplig app ställa in vilka lagegenskaper man är ute efter så får man en lista på lämpliga objekt, så är det bara att börja ringa...
Kommentera