Brynäs IF

713674 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1830223

Sv: KONTRAKTERAD TRUPP, klara nyförvärv, formationsförslag etc
KalleTeodor: Bra skrivet. Med spelare från andra distrikt syftar jag, i alla fall i just den här diskussionen, på spelare som hämtas till Brynäs hockeygym. Inte äldre värvningar som Ekholm, Andersén etc som värvades av Sundlöv.

Angående framgångarna; hur bra Brynäs J18 och J20 blir beror mycket på hur starka kullarna är från Gästrikland. Vissa kullar är svagare än andra, det ser vi i TV-pucken om inte annat.
Brynäs hockeygym är fortfarande attraktivt. Många sökande. Spelarna från andra distrikt är väldigt bra, landslagsspelare eller näst intill. De har kvalitéer som Brynäs tror på. Ibland lyckas de rekryteringarna fullt ut (Bertilsson, Johan Larsson etc), ibland lyckas de mindre bra. Det är naturligt; ju yngre en spelare är vid värvningstillfället ju mer riskfylld är värvningen. Du kan inte alltid förutspå utvecklingen.

Make no mistake. När Brynäs J18 och J20 går in i en säsong är målsättningen att ta guld. Att klubbens syfte med lagen är att få fram spelare till A-laget, eller att individuella spelare i J20-laget kan ha som målsättning att komma med i A-laget innan säsongen är färdigspelad, ändrar egentligen inte gruppens målsättning. Kolla på träningarna och du ser mängder av unga hungriga spelare som vill bli bättre varje dag. Du ser också att en tränare som Bäcklin inte tillåter 'fusk' varken på träning eller match.

När Brynäs tog guld berodde det mycket på att vissa årskullar var bra och att man gjorde några lyckosamma rekryteringar. 90/91/92-kullarna levererade guld i J18 och J20. Jag såg bland annat J18 ta guld i Stockholm; då var Rensfeldt (gästrike), Johan Larsson (rekryt utifrån) och Berglind (rekryt utifrån) de bästa spelarna. J20 hade ju några underbara år, särskilt den säsongen när Rödin, Leidermark och Thegel bildade kedja. Egentligen tre gästrikar i och med att Rödin flyttade till Gävle när han var 12.

Men det här med vinnarkultur är intressant. Hade 90/91/92-kullarna en vinnarkultur? Definitivt. Varför? Tja, antagligen eftersom de var så jäkla bra, därför vann de mycket och därför byggde de en vinnarkultur. Så jag tror det handlade om att några enstaka lag hade vinnarkultur, inte att föreningen hade det. För Brynäs har ju inte vunnit särskilt mycket varken före eller efter. Eller jo, A-laget tog ju förstås guld 2012 med grabbar från just de kullarna i laget. De spred nog sin vinnarkultur till A-laget.

Jag tror att Ågrens inblandning i hockeygyms fysträning är ett stort plus. Det skulle vara intressant att veta hur mycket tid han lägger på, säg en J18-spelare, i jämförelse med en A-lagsspelare. Dvs hur individanpassad J18-spelarens träning är. För vi vet ju alla att tonårskillars fysiska utveckling kan vara väldigt varierad och därmed bör de kanske vara i ännu större behov av individanpassad träning än A-lagsspelarna (som självklart också behöver det). Det som vi vet via medier är att Ågren är inblandad, frågan är hur mycket inblandad han är.

Det som är oroväckande, om det stämmer, är att Brynäs tappar toppspelare från hockegym under pågående gymnasieutbildning. Det har vi bara i väldigt få fall sett tidigare, så det vore en helt ny trend om det sker med ~3 spelare nu i sommar. Men vi kanske egentligen borde lägga just den diskussionen på is och återuppta den när vi vet exakt vilka som blir kvar och vilka som lämnar. Just nu grundas mycket av de negativa tankarna på rykten och det är ju egentligen ingen bra ingång till en diskussion.

Slutligen vill jag tacka alla som orkade läsa boken ovan.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: KONTRAKTERAD TRUPP, klara nyförvärv, formationsförslag etc
Peja: Hej, lite långsam i återkoppling... Två kommentarer till din omfattande (och intressanta) analys och även förstås relaterat till det jag skrev tidigare.
1. Har man en riktigt bra juniorverksamhet så får man som bonus chans att plocka in andra russin ur kakan som Andersén och Ekholm. Såna värvningar är ju verkligen guld värda (skulle det visa sig) och hade nog inte vara lika lätt om vi inte varit ett erkänt bra lag för unga spelare. Det är ingen tvekan att vi fallit på den skalan av olika skäl.
2. De senaste åren har våra juniorlag haft rysligt svårt att prestera när det gäller slutspel trots lysande spel i serien. Jag tycker att det tyder på något slags problem att inte kunna få ut det bästa spelet när det gäller. Kopplat till det gillar jag inte kommentarerna runt förlusterna som varit av karaktären. "Jag är nöjd med vår verksamhet eftersom vi producerat flera spelare till A-laget". Jag vill att man ska hata att förlora oavsett förutsättningar. Så är det säkert också men kommunikation och visionen är viktigare än man tror.
Slutligen vill jag säga att jag tycker att man gör väldigt mycket rätt också och vi fortsätter att producera talanger, har jättebra ledare mm. Det ska bli spännande att se om Melin kan bidra till att länken mellan verksamheterna att fungera bättre.

Apropå vinnarkultur så vore det ju fantastiskt om Järnkrok (och Ekholm förstås) kan ta hem Stanley Cup. Då har han vunnit allt utom OS.
Kommentera

Sv: KONTRAKTERAD TRUPP, klara nyförvärv, formationsförslag etc
Peja:
Det är ganska enkelt att vinna mycket i J20, J18 och U16 för ett elitlag som ger möjlighet att kombinera hockey och skola på ett ok sätt samt tar chansen att nyttja a-lagets skyltfönster på ett smart sätt.
Spela med de bästa gästrikarna i U16, spetsa J18 med landslagsmässiga spelare utifrån och behåll fler A-juniorer i J20.
Avvägningen man gör varje år är hur mycket utvecklingspotential som skall byggas in i juniorlagen. Många "äldre" spelare på respektive nivå betyder bättre fysik och tempo och lättare att vinna matcher. Men fokus är att utveckla spelare till seniorverksamheten och då görs avvägningar mot talanghållet hellre än mot ålder och fysik.
Kommentera