Brynäs IF

715123 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1830202

Sv: KONTRAKTERAD TRUPP, klara nyförvärv, formationsförslag etc
Peja: Vi är definitivt inne i en period med stora utmaningar vad gäller Brynäs talangutveckling. Som jag har varit inne på tidigare så tror jag att det saknas en bra och tydlig strategi vad gäller övergång från junior- till A-lag. Naturligtvis så kan inte alla juniorer gå in i A-laget men jag tror dialogen och kanske även stödet kan bli bättre. T ex genom att man kanske kan hjälpa till med spel i andra klubbar vid uteblivet A-lagskontrakt. Kommer ihåg att t ex Lööke nämnde att när han spelade i Almtuna så hade han ingen kontakt med Brynäs överhuvudtaget. Jag tycker att det är amatörmässigt skött.
Nu verkar vi ha gått ifrån ett läge när spelare kom från andra distrikt (t ex Ekholm, Bertilsson, Rödin, Andersén) för att få bästa utvecklingsmöjligheter till att vi tappar egna talanger till andra distrikt. Självklart är det inte bara en slump utan ett tecken på att något är fel eller i alla fall kan förbättras.
Jag tror också att uteblivna framgångar för juniorlagen i slutspelen spelar in. Att få framgångar som lag stärker förstås gruppen och lagkänslan. Det gör förstås också laget mer attraktivt att söka sig till. Jag kan gå så långt att jag ifrågasätter den uttalade målsättningen med juniorverksamheten som är att producera spelare till A-laget. Jag tycker att man ska ha som målsättning att skapa vinnare och ett vinnande lag!
Hur kul är det att spela i Brynäs J20 lag när man redan vet att man inte kommer att få spela i A-laget och lagets målsättning är att producera A-lagsspelare?

Så för att lyckas så tycker jag att man ska fokusera på att:
1. Förbättra dialogen med spelarna i juniorlaget.
2. Verka för att erbjuda alternativ för de som ligger i skiktet precis under A-lag så man vågar stanna.
3. Ändra målsättningen till att vara vinnande lag
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: KONTRAKTERAD TRUPP, klara nyförvärv, formationsförslag etc
KalleTeodor: Bra skrivet. Med spelare från andra distrikt syftar jag, i alla fall i just den här diskussionen, på spelare som hämtas till Brynäs hockeygym. Inte äldre värvningar som Ekholm, Andersén etc som värvades av Sundlöv.

Angående framgångarna; hur bra Brynäs J18 och J20 blir beror mycket på hur starka kullarna är från Gästrikland. Vissa kullar är svagare än andra, det ser vi i TV-pucken om inte annat.
Brynäs hockeygym är fortfarande attraktivt. Många sökande. Spelarna från andra distrikt är väldigt bra, landslagsspelare eller näst intill. De har kvalitéer som Brynäs tror på. Ibland lyckas de rekryteringarna fullt ut (Bertilsson, Johan Larsson etc), ibland lyckas de mindre bra. Det är naturligt; ju yngre en spelare är vid värvningstillfället ju mer riskfylld är värvningen. Du kan inte alltid förutspå utvecklingen.

Make no mistake. När Brynäs J18 och J20 går in i en säsong är målsättningen att ta guld. Att klubbens syfte med lagen är att få fram spelare till A-laget, eller att individuella spelare i J20-laget kan ha som målsättning att komma med i A-laget innan säsongen är färdigspelad, ändrar egentligen inte gruppens målsättning. Kolla på träningarna och du ser mängder av unga hungriga spelare som vill bli bättre varje dag. Du ser också att en tränare som Bäcklin inte tillåter 'fusk' varken på träning eller match.

När Brynäs tog guld berodde det mycket på att vissa årskullar var bra och att man gjorde några lyckosamma rekryteringar. 90/91/92-kullarna levererade guld i J18 och J20. Jag såg bland annat J18 ta guld i Stockholm; då var Rensfeldt (gästrike), Johan Larsson (rekryt utifrån) och Berglind (rekryt utifrån) de bästa spelarna. J20 hade ju några underbara år, särskilt den säsongen när Rödin, Leidermark och Thegel bildade kedja. Egentligen tre gästrikar i och med att Rödin flyttade till Gävle när han var 12.

Men det här med vinnarkultur är intressant. Hade 90/91/92-kullarna en vinnarkultur? Definitivt. Varför? Tja, antagligen eftersom de var så jäkla bra, därför vann de mycket och därför byggde de en vinnarkultur. Så jag tror det handlade om att några enstaka lag hade vinnarkultur, inte att föreningen hade det. För Brynäs har ju inte vunnit särskilt mycket varken före eller efter. Eller jo, A-laget tog ju förstås guld 2012 med grabbar från just de kullarna i laget. De spred nog sin vinnarkultur till A-laget.

Jag tror att Ågrens inblandning i hockeygyms fysträning är ett stort plus. Det skulle vara intressant att veta hur mycket tid han lägger på, säg en J18-spelare, i jämförelse med en A-lagsspelare. Dvs hur individanpassad J18-spelarens träning är. För vi vet ju alla att tonårskillars fysiska utveckling kan vara väldigt varierad och därmed bör de kanske vara i ännu större behov av individanpassad träning än A-lagsspelarna (som självklart också behöver det). Det som vi vet via medier är att Ågren är inblandad, frågan är hur mycket inblandad han är.

Det som är oroväckande, om det stämmer, är att Brynäs tappar toppspelare från hockegym under pågående gymnasieutbildning. Det har vi bara i väldigt få fall sett tidigare, så det vore en helt ny trend om det sker med ~3 spelare nu i sommar. Men vi kanske egentligen borde lägga just den diskussionen på is och återuppta den när vi vet exakt vilka som blir kvar och vilka som lämnar. Just nu grundas mycket av de negativa tankarna på rykten och det är ju egentligen ingen bra ingång till en diskussion.

Slutligen vill jag tacka alla som orkade läsa boken ovan.
Kommentera