Brynäs IF

714623 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1835508

Sv: Försäsong 2017/2018
Huss:Jo det är klart att man inte kan vara på två platser samtidigt och man har väl lite ont om backar i J20. Men det hade nog gått att lösa om viljan fanns...
Här kommer mina tankar om den spelartyp Adam är och jag menar alltså inte att vi nödvändigtvis har olika uppfattning utan jag passar på att säga vad jag tycker i frågan generellt.
Jag håller dock inte med dig om att AB är dålig på avvägningen "gå-inte-gå". Däremot råder ingen tvekan om att han är extremt offensiv och därmed går till anfall ungefär 10 ggr oftare än "medelbacken". Huruvida det är bra eller ej kan man ju debattera. I matchen igår så var han t ex inne på två mål framåt (gjorde som vanligt 1 av målen) och ett mål bakåt. Ett relativt vanligt Boqvist-resultat och vad denna typ av spel går ut på.
Det är ju väldigt enkelt att se likheter med Erik Karlsson och även debatten runt hans spelstil. Som jag ser det så har Erik Karlsson nu vunnit den debatten och unga backar runt om i världen kopierar hans spelstil.
De flesta är överens om att den back i hela världen vars spel mest påminner om EK65 är Adam Boqvist. Så här säger t ex erfarna scouten ” Bob McKenzie ” om Boqvist (rankar honom 4 inför draften).
”– Jag har ingen aning om Boqvist någonsin kommer att bli lika bra som Erik Karlsson för Karlsson är något speciellt, men jag kan säga som så här: Boqvist ligger längre fram än Karlsson gjorde i samma ålder. Jag har scoutat dem båda . Som 16- och 17-åringar är Boqvist bättre än vad Karlsson var. Fysiskt sett, storleksmässigt och sättet de spelar på, kan man jämföra Boqvist med Karlsson.”
Satt i perspektiv så spelade EK65 7 matcher i SHL när han var i Adams ålder. Han hade sen även svårt att få speltid året efter. Som sistaårsjunior spelade han större delen ordinarie i Ottawa. Vad säger det då?

Två saker tror jag.
1. I SHL är det svårt att få speltid om man är en ung spelbegåvad och relativt liten back. Som jämförelse så spelade årsbarnet, Adam Ginning (som är 1,90 cm lång) 16 matcher i SHL förra året. En bra back utan tvekan men inte i närheten av den potential som AB har. Fokus på resultat i varje match pga av kvalspöket gör SHL Lagen lite fega tycker jag.
2. Spelstilen som Adam och Erik har kräver mer av sin omgivning. Ju bättre omgivningen är desto mer får man ut av deras extrema spelstil båda i form av att täcka upp bakåt och se de spelmöjligheter som öppnas.
Summa summarum så hoppas jag att man vågar släppa fram Adam detta år. Dels därför att han behöver ha en större utmaning än J20 för att utvecklas och dels för att jag tror att han kommer att spela överraskande bra på SHL-nivå.
Kommentera

Svarskommentarer