Brynäs IF

711076 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1857763

Sv: A propósito de nada
Rodrigo: Jag tror att avancerad statistik är mycket användbar och kan användas till att utveckla ett lag spel och även för utveckling av enskilda individer. Det man ska passa sig för är att baserat på statistik bedöma bra eller dåligt dvs att man tror att det är en "sanning". All statistik, hur avancerad den än är, mäter bara små aspekter av spelet och ger indikationer på just det den mäter. Alla statistiska modeller har sina begränsningar och att dra fel slutsatser baserat på statistik är ett mycket vanligt fenomen.
Avancerad statistik kombinerat med djup kunskap och bra ledarskap tror jag på fast i omvänd ordning.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Det var väl Cato som var lite tjatig ang att "kartago bör förstöras". Själv tjatar jag ju om att Adam Boqvist borde få mer speltid framförallt i pp. Hoppas att jag inte tråkar ut er för här kommer ett inlägg till i den fåran...

Jag tänkte använda lite statistik (inte bara för att glädja Rodrigo)... :)

Om man summerar senaste matchen så har Adam 7:48 TOI. Under den tiden har han en assist, 3 skott på mål och har 2 blockerade skott. Med tanke på att han inte spelade PP är det höga siffror och visar att han är mycket involverade i spelet. Jag skulle säga att det är imponerande med tanke på istiden.

Om man orkar (vilket jag har gjort) kolla hur mycket tid Brynäs spenderar i anfallszon resp förvsarszon när Adam är inne så visar det sig att vi är ganska precist dubbelt så mycket i anfallszon under hans byten. Nu har jag inte orkat mäta det på alla spelare men jag tror att alla som såg matchen förstår att det är högt. Det visar en viktig punkt som ofta förbises när man pratar backspel men som utgör grunden i modern hockey. En bra defensiv back spelar bra i egen zon genom att vara stark osv.
En ännu bättre back ser till att inte spela i egen zon. Detta genom att ta snabba beslut, slå bra passningar, vara spelbar, bryta anfallen tidigt med "klubba-mot-klubba etc. En bättre förståelse och tillit för detta hade gett Adam en JVM plats tror jag, och mer speltid i Brynäs.

Slutligen Adam har nu gjort 2 p på 10 seniormatcher, Räknar man om det i poäng per match så ligger han efter Ryan och Lucas Carlsson och i nivå med Fält och Bertilsson. Tar man hänsyn till speltid per match (Ryan 20min/match; Lucas 15 min/match; Adam 5 min/match) så har Adam högst poängsnitt (dvs högst poäng per minut). Som en liten avslutningskaramell så har kelgrisen Rasmus Dahlin ett poängsnitt per minut på ungefär samma nivå som Adam.
Tar man sen hänsyn till att Adam inte får speltid i PP så inser man att vi har en outnyttjad resurs.

PS
Som kritisk till statistik så bör det påpekas att 10 matcher egentligen är alldeles för få matcher som underlag för ett tillförlitligt poängsnitt...
DS
Kommentera