Brynäs IF

713507 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #2204070

Sv: A propósito de nada
Odd_job78: Sociala medier har inneburit ett steg närmare pöbelvälde. Vilken idiot som helst får ett inflytande hen inte förtjänar bara för att hen har möjlighet att vädra sina primitiva instinkter på twitter. Till och med regeringar hukar inför risken att hamna i twitters skitstorm.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Mattson: Ingen rök utan eld verkar gälla nu - och förr:

” Vem som helst kunde bli utpekad som häxa, det räckte med att ett barn hittade på historier om att ha blivit bortförd till Blåkulla för att någon vuxen skulle bli dömd till döden. De vuxna tog barnens vittnesmål på blodigt allvar eftersom de menade att ett barn inte kunde hitta på såna otroliga historier som dom berättade utan att de måste ha varit med om dem. Många småpojkar vandrade också runt i socknarna och utgav sig för att vara så kallade visgossar. De sa sig ha en förmåga att peka ut häxor, vilket dom fick betalt för att göra.

Om de som blivit anklagade för att vara häxor bekände fick de syndernas förlåtelse och kom till himlen efter döden. På den tiden trodde man verkligen på ett liv efter döden och på himmel och helvete. Därför var det nog så att om de i en lång tid blivit torterade för att erkänna - och de troligtvis förstod att de skulle avrättas, så var det ju bättre att erkänna (även fast de inte gjort något) och komma till himlen, än att neka och komma till helvetet. Tortyr sågs därför som en "hjälp" till häxorna så att de kunde bekänna och rädda sig själva från helvetet. De som bekände fick dock ofta följdfrågan: Men vem var det som lärde dig resa till blåkulla? - så då var de ju tvungna att i sin tur peka ut någon, vilket gjorde att fler och fler blev indragna i processen.”

Nej, rättsamhälle är det ända rätta. Inte pöbelvälde.
Kommentera