Brynäs IF

712677 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #2257760

Sv: A propósito de nada
Axle San:
Hittar man fynden så är det det bästa såklart.
Men det intressant är ju när man inte har spetsen på plats i lagbygget och man chansar med en chansvärvning till en spetsposition.
Ta Zetterberg och lindelöf tex. Båda var säkert billigare än en etablerade spelare för en andralina, och så länge de finns i truppen är det en sak, men när de sedan måste ”avlägsnas” för att frigöra både plats i truppen och ekonomisk utrymme med ett år kvar på kontraktet så kommer kruxet.
Brynäs tvingas köpa ut spelaren med ett avgångsvederlag. Det gör man till ett pris som är lockande att acceptera för spelaren. Det Brynäs vinner ekonomiskt är dels uteblivna sociala kostnader för den kvarvarande tiden, och ev procent av kvarvarande lönen. Men det är fortfarande stora pengar man betalar för absolut ingenting då spelaren lämnat. Den summan får man då lägga på nödlösningen som finns på marknaden (och som ofta kontrakteras till överpris som jag förstår det i en budgivning.) Jag bryr mig inte om hur mycket kapital man frigör för spelare som Mannberg och Nyberg, utan hur mycket vi betalat för att ha absolut ingenting! Det är problemet!

Jag hävdar att man måste ha ”säkra kort” på 1ste målvakten (helst båda) och de två första femmorna innan man tar in spelare till nyckelpositioner på chans. För det är där Brynäs gått bort sig de senaste åren från silveråret, där vi betalat dyrt för billiga spelare. PA (som säkert kostar en etablerad spetsspelare/år) och resten av tränarna som ev fortfarande nöter på kontot för att man inte byggt ett bra lag är också en del av spelarbudgeten, direkt eller indirekt. Lägg sedan på att Brynäs utifrån sin position måste betala extra i förhållande till topplagen för spelare pga topplagen har ”vill du ha möjlighet att vinna sm-guld”-trumf på handen som Brynäs uppenbart saknar (detta vittnar spelare om i div poddar och intervjuer! Lägg på intäktsbortfall på sviktande sponsorer och supportrar.

Så ja, hitta guldkorn är viktigt, men det får inte chansas till den viktiga stommen. Det kan bli väldigt kostsamt över tid.

Hade man låtit Bengtzen fått det ekonomiska utrymmet att värva etablerad spets till de få spelare man tappade efter silveråret så hade vi kunnat sitta med samma ekonomiska sitts som topplagen nu, och troligen betydligt högre upp i tabellen.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Stenis: chansvärvningar och etablerade toppspelare i alla ära men Brynäs usp har alltid varit att få fram egna juniorer som är lika bra som toppspelarna i ligan till typ ingen kostnad alls.

Kolla guldet 2012 och hur bra Lindblom var 2017 (var även Lucas Carlsson med i den upplagan?)

Brynäs har värvat ok utifrån men det har alltid varit de egna produkterna som varit x-faktorn.

Som jag så många ggr skrivit tidigare så nedmonterade bz juniorer till a-laget när han började samla brunkare på hög.

Något som Brynäs tyvärr lider av fortfarande; massa långtidskontrakt med allsvenskt bös och betydligt färre intressanta juniorer eftersom dörren till a-laget varit stängd.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Stenis: Kompetensen på sportcheferna är ju ganska viktig och där är ju förstås Zetterberg och Lindelöf bra exempel på spelare som inte var någon succé direkt, Henrik Larsson är ett annat exempel och Thorell. Där försökt Brynäs göra fynd men det blev ju inte så bra.
Emil Larsson var en bättre värvning och Oskarshamn har ju värvat många bra spelare från Hockeyallsvenskan, Karlkvist till exempel så visst går det att fynda.
Sen är det inte så enkelt heller som att det är enkelt att värva spets, det är det absolut inte och speciellt inte om man är ett etablerat bottenlag.
Brynäs har väl knappt lyckats med sina spetsvärvningsförsök de senaste 10 åren vad jag kan minnas. När värvade vi en riktig spetsspelare senast egentligen?
Kommentera