Brynäs IF

714107 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #2579270

Sv: A propósito de nada
För de som orkar innan matchen har jag skrivit en liten uppsats...

Eftersom jag ibland tycker att det gnälls för mycket samtidigt som givetvis kritik behövs för att bli bättre så tänkte jag våga mig på lite analys och konstruktiv kritik gällande Lindbäck.
Lindbäck är en målvakt som har förmåga att vinna matcher. Jag har sagt det förut och vet att det är kontroversiellt men Brynäs hade fortfarande spelat i SHL om samtliga målvakter förra året haft samma vinst % som Lindbäck hade. Han är en målvakt skolad i Brynäs Pecka-anda vilket är målvakter som är aktiva t o m aggressiva går hårt mot skytt, som tvingar skytten att agera, som söker pucken och som därmed också kan bli lite yviga och otäta. Detta i motsats till den målvaktskola som många andra förordar idag som innebär att man är mer avvaktande, jobbar med position och vinklar, ”gör sig stor och tät” och står längre in i målet. Att säga att Peckas skola är fel blir ju samtidigt konstigt med tanke på den rad av framgångsrika målvakter som kommer från den skolan. För egen del så tror jag att det viktigaste i den skolan är just viljan att vinna, att göra avgörande räddningar. Jag tror att Lindbäcks vinnarinstinkt (i motsats till exempelvis Vesslan) blir viktigt och avgörande till vår fördel i ett slutspel/kval.
Lindbäck är som sagt väldigt aktiv även utanför målet, bra med klubban, tar en del risk och har ju t ex redan en assist. Tyvärr så innebär Lindbäcks aktiva spelstil även att risken för misstag ökar. Både spelat utanför mål och att gå hårt mot skytt ökar risken. Dessutom när det blir fel så blir misstagen väldigt synliga och drar därmed mer kritik.
Vore det bättre att låta bli? Jag vet att målvaktsexperter analyserat aktivt målvaktsspel utanför mål och konstaterat att det förvisso leder till en del misstag men det leder också till spelvändningar och minskar risken för att fastna i egen zon. Totalt sett har man konstaterad att det är en fördel att målvakterna är aktiva runt eget mål. Men man måste då också acceptera att det kommer misstag.
Andra uppenbara fördelar som Lindbäck har är att han är stor, har bra reflexer och har bra räckvidd.

Kritik mot Lindbäcks spel förutom misstag i spelet utanför mål som jag tycker att man får ta på köpet. Jag tycker att Lindbäck, som är så pass stor och snabb, borde kunna ha en position lite längre in mot mål när det finns spelalternativ för motståndarna. Och, apropå det där som diskuterats om försvarets roll i målvaktsspelet. Man brukar ju säga att det normalt är skytten som är målvaktens ansvar medan passningsalternativen är backarnas/utespelarnas ansvar. Brynäs försvar har under många är präglats av att bli ”puckstirrande” när det uppstår farliga lägen. Detta blir extra dåligt i kombination med en målvakt som är aktiv och är förmodligen ett av de starkaste skälen till att så få målvakter lyckas i Brynäs. Detta kan man definitivt göra en annan analys av nån annan gång.
En annan detalj som jag tycker att Lindbäck behöver förbättra i förhållande till den spelstil han har det är returer. Om man spelar långt ut från mål och om backarna har koll på passningsalternativen så måste Lindbäck styra returerna så att de inte går ut i mitten av banan. Här finns en del förbättringspotential.
Så mitt råd till Lindbäck är att utveckla spelet tillsammans med försvaret genom att utgå från en position längre in och flytta ut allteftersom försvaret jobbar i samklang. Lägg in extra träning på att styra returer åt rätt håll gärna i 2 mot 1 och 3 mot 2 i full fart. Detta får ju även som bieffekt att försvaret får lite träning…

Jag sticker ut hakan lite och säger att Lindbäck kommer att vara hjälten vi firar när vi åter tar steget upp till SHL.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
KalleTeodor: Bra analys av Lindbäck!
Sköna ord från Alcen inför matchen:

Fråga: finns det medel att förstärka (under säsongen)?

Svar: ja, det finns det! 👊😁👍
Kommentera

Sv: A propósito de nada
KalleTeodor: Jag ser inte problemet med att Lindbäck deltar mycket med klubban. Det hjälper mer än det stjälper. Problemet är att han släpper in för många billiga puckar. Skulle gärna se en analys av när han gör det, för känslan är att det väldigt ofta är sent i perioderna. Om det verkligen är så skulle det kunna bero på dålig uthållighet eller att han inte klarar av att hålla fokus hela perioderna.

Att det skulle vara ett dåligt försvarsspel framför Lindbäck den här säsongen är svårt att se. Om man kollar på typ Västerviks 3-3-mål, så är det ett dåligt pucktapp som leder till kontring, men därefter gör framförallt Billins ett exemplariskt försvarsspel där skytten verkligen blir på utsidan och med dålig vinkel, att det blir mål beror mer på Lindbäcks ingripande än försvarsspelet. Sen kanske någon säger att det initiala pucktappet inte borde ske, men om Brynäs ska vara spelförande och konstruktiva så måste det finns med i kalkylen att man tappar puck på relativt känsliga ställen ibland. Det är något som man väljer att riskera men i det stora hela vinner man på att spela konstruktivt.

Om man jämför med exempelvis Västerviks målvakt så kan ingen påstå att Lindbäck ställdes inför fler svåra situationer än vad han gjorde.
Kommentera