Brynäs IF

714624 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #2583521

Sv: A propósito de nada
J-S: Den här statistik-sidan som Rodrigo länkade till är ganska intressant.

I expected goals-statistiken i fredags hade vi:
Brynäs 1,76
Nybro 0,9

I dagens match var det:
Brynäs 2,27
Tingdryd 1,81

Länkar till både sidan där statistiken finns och en sida där den förklaras.

Nu kanske inte den statistiken är helt svartvit, men enligt de siffrorna borde Brynäs ha vunnit båda matcherna om lagen varit lika effektiva.

Om man antar att lagen har lika bra målvakter, så BORDE Brynäs vara mer effektiva än motståndarna, eftersom man har bättre och fler offensiva spetsspelare. Sen fattar ju alla att en målvakt kan storspela (eller vara kass) i den enskilda matchen, likaså kan ett lag ha måltorka eller göra drömmål i en enskild match.

En match säger som sagt inte så jättemycket, men jag tyckte att försvarsspelet var bättre mot Nybro (trots förlust) och att skillnaden framförallt fanns i anfallsspelet. I och för sig kanske uppenbart, då man ju bara släppte 3 spelmål (sista var i tom bur) mot Nybro och 4 mot Tingsryd.

Det som stör mig i dagens match är bristen på en "reaktion" efter Nybro-matchen. Mer än någonsin återgick man till de gamla synderna med bristande ödmjukhet i puckinnehavet och en viss slapphet i spelet utan puck. Det var inte reaktionen som man hade hoppats på efter säsongens första förlust.

Det känns som att många i Brynäs litar på att den överlägsna skickligheten ska göra att man vinner. Så blir ofta fallet, men det kommer bli svårare och svårare ju mer konkurrenterna får ihop sina lag. Så det gäller att Brynäs också blir bättre kollektivt.

Att ingen av målvakterna framstår som en förstamålvakt är också oroande. Jag tycker att det känns som två andramålvakter i olika änden av karriären. Den ena har sina bästa år bakom sig, den andra har de framför sig. Och då är väl trots allt den obestridsliga slutsatsen att Lindbäck är den stora besvikelsen hittills, eftersom han är den tilltänkta förstamålvakten. Clara är en OK tvåa och spelar som det, tycker jag.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Peja: Bra att ta upp statistik.
Nu kommer jag att förklara min syn på varför Limpans insats inte var katastrofal mot Nybro. Statistik eller ej.
Hans match var tufft för honom.
Nu kan jag verkligen minnas fel på vissa detaljer.

Men det var 3 skott i första perioden han hade emot sig, jag tror det var 5 skottet närmare halvvägs in i matchen som han släppte in först. Det är inte lätt att ha reflexerna på topp då även om han är påkopplad. Det är ett friläge då Lindstein är helt förbikörd i mittzonen, där limpan möter puck och hamnar liggande efter räddning. Det är deras tvåa och trea in som båda hamnar framför öppet mål. Cukste stod där men går ut för att täcka passet som den som hade friläge lägger in mot dessa två som står framför mål och de blir då obevakade. Klart det blir mål. Det var lindstein som skulle ha täckt limpan vänstersida men han var ju inte i närheten av situationen så cukste fick förvara mot spelare från både vänster höger och framför mål. Det var lindsteins fel anser jag.

Andra målet kommer väl ett eller två skott där efter. Var det inte lindstein då också som valde att ta fysiska kampen med första forwarden som går mål och de driver ut till vänster om limpan så forwarden bakom med puck fick fri väg. Där hade limpan fri sikt men han har ju inte fått hålla sig igång. Tufft men han borde nog ha tagit.

Tredje klandrar jag Johannesson för. Har kom in sent åker och ställer sig och tittar på limpan och puck medan forwarden han har på sidan bakom sig på rumpan får resa sig upp medan Johannesson står och tekar efter pucken framför mål. Johannesson hade bara spelaren på rumpan att oroa sig för. I stället för att knuffa ner forwarden igen som en bättre back hade gjort får forwarden resa sig och sno pucken och göra mål. Limpan hade väl 10 eller 11 skott på sig då med ca 5 min kvar.

Jag tycker inte limpan får samma hjälp framför mål som Tex får defensivt. Han har hela tiden fått skott löpande emot sig och har kroppen mer igång.
När jag tittar på din statistik där så syns det även att majoriteten av de skott som gått igenom på Tex kommer utanför teckningspunkterna. Han har därför en lättare match. Den gång Tex inte fick hjälp så blev det också mål. Helt otagbart.

Limpan borde ha tagit en till. Det andra. Men den var hårt och nära och med stelare kropp är det förklarligt. Kanske också det tredje. Hade Johannesson plockat ner målskytten hade limpan kunnat dykt på sin egen puck. Så 2-1 istället för 3-1 ok, och mål i tombur var inte Limpans fel. En till borde han nog ha tagit men det hade inte påverkat matchutgången. Hade våra forwards skjutit mer kvalitativt så kanske det inte ens hade blivit en fråga om mål tom bur.

Tittar vi på BP så är vi ok där. Hittar vi nyckeln till det och omsätter det till spel fem mot fem så tror jag Limpans och Claras insatser skulle bli bättre också.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: Helt rätt jag argumenterar inte i mot.
Defensiven ikväll känns lite som sura uppstötningar i från förra säsongen precis som den förra matchen gjorde.
Är inte ett dugg orolig över offensiven den här säsongen den ser ruggigt bra ut.
Så mål kommer vi att göra utan tvekan.
Så då är frågan kommer vi att i ha en defensiv och det återstår att se.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Onsdagsmatchen mot Djurgården blir nog en ganska tydlig vägvisare om hur den här säsongen kan komma att arta sig.

Vinst, och det kommer stå mellan Brynäs och Björklöven om seriesegern. Djurgården är isåfall redan 9 poäng bakom och har uppenbara svagheter i sitt spel.

Förlust och Djurgården är bara 3 poäng bakom oss. Då kommer de vara med i racet och kanske även ett par andra lag.

Nybro kommer rasa.
Kommentera