Café

48312 inlägg · 1042 ämnen

Bomber och Granater!

959884 · » Till forumet


Sv: Bomber och Granater!
Frisco: När jag var ung small det i Tjernobyl varefter Sverige och inte minst Västernorrlands län fick sig en rejäl dusch av Cesium. Ett medialt minne är Radio Västernorrland där man dels kunde höra referat från Piteå-Timrå i division 1, dels ständig bevakning av radioaktivitetens utveckling i folk, fä och bär. Allmogen från Viksjö, Stöde och Ljustorp ringde in med observationer som analyserades. "Jag tycker att äggen tar längre tid på sig att bli hårdkokta, kan det vara Tjernobyl?"

Spontant var min tanke när hela ert Internet utanför HS brakat ihop - kan det vara Tjernobyl?
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Frisco: Japp :)
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Tvåtallar: Nej, Nokia.

Nu funkar allt igen.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Frisco: Har du oxå telia ?
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Poffa: Anfäkta anamma, krabbsaltade tångräkor, här verkar det också funka som normalt.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Frisco: Konstigt kan inte hitta en enda sida till som funkar
Måste va något brott på nån kabel
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Poffa:

För mig med.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Frisco: Allt funkar då fint för mig.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Tvåtallar: Lika för mig.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
MorganaLefaey: Nån fler än jag som har problem med internet
Kommer bara in på Hockey snack räcker förstås långt
Men hela nätet verkar ligga nere
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Metal Guru: Det kan jag inte säga att det är. Men smällare är förbjudet enligt lag så vitt jag vet. Man har även sänkt hur stora så kallade stjärnbomber får vara. 4" rör är numera inte tillåtet.

Som jag skrev så är jag för att man skall få använda dessa saker de 2 dagar man ska få göra det. Jag vände också på saken och undrade hur man skulle göra med djur som springer fritt eller stora hundar på stan osv. Ska sådant också förbjudas eller ska man kunna lite på att folk gör så gott  de kan för att få det att fungera. Jag skulle tro att det är ganska många fler som vill ha fyrverkerier än de som vill förbjuda dem och då kommer det handla om anpassning.

Ringer du polisen om någon har sin hund lös? Vet inte hur många jag mött som inte har koll på sin hund och som ändå går med dem lösa eller som har dem lösa under perioder som man inte får ha dem lös. Dessa regler kan ha förändrats men i stället så blundar man för det och hoppas de lär sig något.

Hur man ska få folk att nyttja dem enbart de tillfällen de får vet jag inte. Men har aldrig själv haft något sådant problem med grannar och fä. Men då de flesta affärer inte säljer dem under andra tider än innan de 2 helgerna så är det väl en del av sättet att begränsa det. Sedan så tror jag de hoppas på att grannar mm ringer in om någon nyttjar dem vid fel tillfälle.

Visst finns det en hel del att fundera på när det gäller fyrverkerier mm men då jag ser större problem med en massa andra saker så orkar jag inte direkt reta upp mig på dessa saker.


Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
MorganaLefaey:
Hur ska man hindra att folk bränner av sitt krut under övriga 363 dagar?
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
MorganaLefaey:
Är det vackert med smällare också?
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
MorganaLefaey:

Håller med på dina aspekter, att förbjuda kommer vara väldigt svårt. Men idag är det rätt utspårat, det är synd att folk inte kan hantera de med.
Tror att det kommer vara ännu svårare att tillåta på vissa platser, men ett försök är alltid värt.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
difzi:
Nu är det här svaret lite draget till en extrem gräns åt andra hållet. Men tänkte bara att man kanske skall se det ur andra perspektiv också.

 Helt tragiskt att slänga in en smällare till en hund. Men dessa personer är nog inte lämpade att ha hand om något som på något sätt kan vara farligt för allmänheten. Läste någonstans att det var ett antal personer som vid ett ställe stått och skjutit raketer mot den folkmassa som var där för att se fyrverkerier och även de borde få känna på livremmen.

Men att förbjuda fyrverkerier är jag klart emot. Det är vackert och enbart tillåtet på 2 dagar om året. Man kan söka tillåtelse för att  få skjuta på andra dagar och smällare som man själv hade när man var ung är inte heller längre tillåtna.
Som någon sa så är fyrverkerier farliga då flertalet nyttjar dem när de är fulla. Men det man borde se till är i stället att folk lär sig att va nykter när man ska leka med dem. Även bilar är farliga när folk kör under alkoholpåverkan. Och vi kan väl inte direkt förbjuda bilar för det.

Det är även synd att hundar kan bli rädda för dessa ting och jag är glad att man tränat hunden för fågeljakt så han reagerar inte alls på detta. Men även där så kan man börja fundera på vad som är ok eller inte att göra för att se till andras välmående. Ska man förbjuda djur på stan så att inte de som är rädda för hundar behöver känna obehag? Ska man tvinga folk att ha sina katter på enbart sin tomt istället för att smyga omkring på andras tomter?

Nu tycker jag att det här med bilarna är ett enkelt problem att lösa då försäkringsbolagen kan höja försäkringen med 10.000 per år för de som inte har en installerad alkomätare i bilen och då är det problemet löst. När det gäller fyrverkerier så är det kanske inte lika lätt. Kan man göra någon form av test man måste genomgå för att få köpa ut fyrverkerier vilket borde minska mängden som används. Kan man ha ett område i varje by där man får nyttja dem och inte i villaområden. Ja det finns många sätt men kan inte själv finna något bra.



Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
knaskamilla:
UFO-ballonger - de som vi sett vid Tsunamiceremonierna - skulle ge nyårsfirandet en helt annan värdighet. Dessutom skulle massa djur må fanken så mycket bättre, samtidigt som pubertala barn skulle få behålla fingrar i en större omfattning.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Paddan: Och här är ytterligare ett bra argument för att förbjuda det hela. På tal om youtube då...
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
65selander:

Kan bara instämma jag med :)

Fyrverkerier må vara vackra att titta på, det är en del av nyår. Men dess konsekvenser, som ni alla redan varit inne på, är rent sagt hemska. Tycker det är synd och tragiskt att folk ska missbruka det hela, skulle inte ha något emot om varje familj fick köpa en raket för att fira upp symboliskt, men o andra sidan skulle det aldrig någonsin fungera så, folk skulle få tag på fler raketer.

Med tanke på hur missbrukade fyrverkerierna har blivit idag och att det är miljöförstörande bör det förbjudas i privatbruk. Annars har jag inget emot det, ser det som en del av nyår. Kanske för att jag inte har någon hund eller annat djur att trösta, eller att jag fortfarande är så "liten". Dock måste jag säg att där jag bor smäller det ändå i lagom mängd va rätt mysigt, sedan att folk lämnar alla smällda raketer kvar är en annan femma...

M Guru, jösses vilka idioter kommer ens på tanken att slänga in en smällare till en hund?! Stackars vovve.. antar dock att det är samma sorts idioter som slänger in smällare i t-bannorna här i Sthlm..
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Salle: Vad gäller påverkan skulle jag vilja säga att program av typen Jackass, billiga mobiler med kameror och sajter typ Youtube skapar situationer där främst yngre människor försöker bräcka varandra i vem som kan göra bäst/ sämst saker mot sig själv/ andra.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Per HApps: Den miljöpåverkan som fyrverkerierna gör är kanske småpotatis om man jämför med sånt som transport och klimateffektssnacket som går.

Dessutom är det inte solklart om det finns nån mätbart samband mellan de metallsalter som finns i fyrverkerier och ev miljöpåverkan (se länk).
Men buller är väl också en slags miljöförstörning?

Det må vara tråkigt men fyrverkerier är ett gissel för många och att slippa allt pangande och dessutom slå ett slag för att INTE sprida bly, kadmium mm i naturen är väl inte fel.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
65selander:

Instämmer!!!

Här finns det exempel på ett antal som tydligen fått det straffet...
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
wap.hockeysnack.com
Guru har rätt det är användaren som är den farlige. Se bara på van snorungarna gjorde i Sthlm före jul. Sköt raketer in in i en T-bane station. Idioter som utsätter andra för fara skall bindas fast och få en raket uppkörd i arslet med eller utan senap.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Per HApps:
Problemet är inte dom kraftiga raketerna.

Problemet är (i ett egoistiskt perspektiv) hur jag och min familj ska kunna slippa uppleva ALLA smällare och raketer när jag är i mitt hem.

Problemet är (i ett större perspektiv) hur alla andra som inte vill bli akustikt trakasserade ska få slippa bli det.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Salle:
Problemet är dom kraftiga raketerna. Tårtorna med en stubin som står på backen, är ju relativt säkra. I fjol förbjöds 4" bombrören, det var ett bra beslut.

Att komma dragande med miljöaspekten drar ju ett löjets skimmer över sig då 500.000 svenskar besökte Thailand förra året, skall man då kanske inte ta och lägga en fet punktskatt på nöjesresor i stället om man nu skall tänka på miljön?
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Metal Guru:

Jag tycker att man ska förbjuda skiten. Jag fattar inte grejen. Det är dyrt, miljöovänligt och läskigt. Som alternativ till fyrverkerier duger som jag nämnt för dig tidigare UFO-ballonger gott, tycker jag.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Herminator: Kanske är olika från djur till djur som det varierar från person till person huruvida man älskar fyrverkerier eller nästan får panik så fort det vankas fyrverkerier. För morsans katt räcker det med att höra fyrverkerier på tv:n för att han ska springa och gömma sig under soffan och vara kvar där i ett par timmar.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Stigsson:
Jag kan tänka mig att strypa utvalda privatpersoner.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Metal Guru: Tillåt endast organiserade fyrverkerier arrangerade av godkända och utbildade personer och stryp tillgången till privatpersoner.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
El Maco: Hur kommer det sig att hundar reagerar så starkt men inte katter? Den största åthäva kattfan gör här hemma är möjligen att gäspa åt eländet och sedan slött byta liggposition..
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
El Maco: *ASG*
Ja, jag såg även DEN varianten framför mig (Gurun stående där med ett flin efter att ha lyckats träffa hundfan med ett klockrent kast med bajspåsen...) :-))
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Huge:
Jag är ledsen, men vad gäller den hunden ser jag inget lustigt just nu.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Metal Guru: Ja, tänk vad ett litet felplacerat komma kan ställa till?
Fast medge att bilden man såg framför sig var lite lustig? ;-)
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
El Maco: möjligen har Guru träffat hunden med en (swingad) bajspåse?
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Bah, Huge:
Dra dig tillbaka till Brynäsboken och läxa upp munkas!

Här får du ett komma att placera efter 'träffat': ,
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Huge: Vi har bajspåsen i hand. Inget syftningsfel i det. Bajset är i Gurus näve.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Metal Guru: Vad arg jag blir av att läsa detta:) Själv förstår jag inte det roliga med smällare. Har själv en hund som är livrädd för smällare sedan efter en campingvistesle då raketer avfyrades brevid tältet. Nu måste man ge honom lugnande varje nyår. Han reagerar nu för nästan allt vare sig det är åskan, lite skrammel...

Hoppas din hund "blir hund" igen snart...
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Metal Guru: "Det är en bekants bekants jycke, som vi träffat med bajspåse i hand."

Smarta ägare som lärt hunden att bära sin egen bajspåse.
I vilken hand (eller snarare tass) bar hunden påsen?

Magister Huge - allergisk mot syftningsfel.... ;-)
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Metal Guru: Sen är ju blotta tanken på att dyngraka (vilket många ofta är vid högtider) människor ska hantera sprängmedel direkt absurd. Det är faktiskt konstigt att det inte inträffar fler olyckor än det gör.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
FYI: Den första hunden jag berättade om är inte min. Det är en bekants bekants jycke, som vi träffat med bajspåse i hand.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
I vår bygd springer en hund emellanåt lös på familjens tomt. Det finns staket så jycken kommer ingenstans. En gäng pojkar gick förbi, och kastade in en smällare där.
En hund fungerar som så när någon slänger åt den en någonting, att den vill springa fram och kolla vad det var för leksak. Smällaren exploderade under nosen på hunden.

Jag själv firade nyår sittaden på vårt golv hållande en hyperventilerande, skakande Jessie med puls på 180. Hon kan nu tänka sig att gå på promenad tidigt på morgonen, men vid minsta smäll vill hon direkt hem. På kvällen får man dra ut henne på gräsmattan för att hon ska få en chans att förorena. Jessie har tidigare vägrat att kissa närmare hemmet än 500m, och är en springhund som älskade 2tim-promenader.

Smäll gärna smällare. Bränn gärna av fyrverkerier. Men gör det för bövelen hemma i era egna vardagsrum.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Metal Guru: Fyrverkerier är otroligt vackert att titta på, framför allt större tillställningar som är kontrollerade. Dessa ska fortfarande vara tillåtna (typ festivaler osv). Men den typ av fyrverkerier som vi normala Svenssons bränner pengar på på nyår borde verkligen förbjudas.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Metal Guru: Jag tyckte att det var kul när det small när jag var femton men den känslan har gått över. Eftersom smällandet är rätt störande för folk och djur och det känns mer än tveksamt miljömässigt har jag inget mot ett förbud. Om man säger så här, fanns inte fyrverkerier och någon uppfann och sålde dem och det användes i bostadsområden och skolor så förbjöds det snabbare än man kan säga tinnitus. Nu finns det av hävd och det är väl enda anledningen till att inte förbjuda.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Wayne Gresky: Starta ett statligt fyrverkeriverk. Så kan dom utreda nåt år för att sedan komma fram till att det krävs specialkommando PANG som får anordna överstatliga Fyrverkeri-sammankomster vid Nyår och Valborg. Dessutom får medborgaren ansöka om att dessa kommer ut till andra festligheter där dessa tingetsar önskas.

Dettta kommer även innebära att svenska staten kan utöva press på tillverkarna att tillverka miljövänligare raketer och bomber. Dessa kommer dock att smälla mindre, lysa upp sämre och i färre färger osv.
Men detta är en bra sak för det kommer att leda till att vi inte vill se dessa taffliga puffar och glödprickar och tillslut så fasar dom ut sig själva.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Metal Guru: Problemet är väl att det kan bli hemtillverkade om det förbjuds,sen verkar föräldrar tycka att det är normalt å köpa ut till sina barn där är väl det största problemet man behöver ju inte förbjuda allt för att det missbrukar ta tag i problemen istället!!
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Wayne Gresky: Håller med till fullo. Det finns öht inget vettigt argument för att tillåta skiten.
Förstör miljön, skrämmer slag på folk och fä (framförallt det sistnämnda...), lemlästar användare osv osv.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Metal Guru: Så länge det finns juniorer som tänker med arslet så är det en alldeles ypperlig åtgärd.
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Wayne Gresky:
Ingen av oss som bränt halva julbudgeten på pyroteknik, som kan ta den andra talarstolen i debattforumet?
Kommentera

Sv: Bomber och Granater!
Metal Guru: Förbjud skiten säger jag. Om inte annat av miljömässiga orsaker.
Kommentera

Bomber och Granater!
Det diskuteras just nu om eventuell åtstramning vad gäller smällare och raketer. Hur ställer ni er till det?
Kommentera

959884 · »