Café

48312 inlägg · 1042 ämnen

SAAB:s saga all

1218066 · » Till forumet


Sv: SAAB:s saga all

Det är mycket som inte har kommit fram i media, men visst har SAAB gått med förlust i många år, en del av orsaken till det är att GM varit och hämtat pengar till "sig själva".
GM har inte gjort mycket för SAAB, man har inte varit intresserade av detta gamla hederliga bilmärke. Amerikanarna har kört sitt race, och personligen tror jag att det var bra längesedan som man bestämde sig för att skrota SAAB.

Att regeringen inte har gått in och stöttat kan man tycka vad man vill om, men jag anser nog att man har gjort rätt trots allt. Det är många företag och orter som har blivit drabbade före Trollhättan och då borde man från regeringshåll även ha stöttat där. Och man kan inte ge pengar till en verksamhet som bara blöder och blöder.

Jag tror inte riktigt på att GM accepterar det Spyker har att komma med nu, men under har ju hänt förr.

Jag jobbar inte på SAAB men mitt jobb har en del med SAAB att göra så det blir intressant och se om jag har något arbete kvar i och med denna SAABsoppa, jag skall väl kunna hänga i ett par år till så länge man avvecklar det hela men sen....
Tja, det står skrivet i stjärnorna.


Kommentera

Sv: SAAB:s saga all

Än har inte Spyker gett upp, hoppas att det ordnar sig.

Kommentera

Sv: SAAB:s saga all

hellge:
Har själv en hyggligt ny 9-3 och är i grunden en SAAB-fantast. Men "end of the day" företagande handlar om att tjäna pengar. Och faktum är att SAAB bara har redovisat vinst 2 år dom senaste 20 åren, dom två första med 9000-modellen.

SAAB gör fantastiska bilar med har inte lyckats med att berätta det för omvärlden, och det skall företagsledningen ha skit för, men nu är det tyvärr försent :( . 

Synd att man inte kommer att få se den nya 9-5:an på vägarna till våren.

Kommentera

Sv: SAAB:s saga all
scim: ... och på barrikaderna kommer den oempatiska Mona Sahlin stå och vråla: Rädda bilen... Å det går lika åt helvete som när man skrek: Rädda varven...

Hmmm, sälj Sverige mens vi har chansen... Det är -19,7 grader svinkallt nu så sälj oss till klimatkonferensen i Köpenhamn, de kanske vill dissikera oss och kolla hur det kan vara så jävla kallt...
Kommentera

Sv: SAAB:s saga all
hellge: Jävligt kul hur du vrider och vänder ord för att fokusera på något helt irrelevant för att samla moraliska poänger. Det jag skrev var en replik på en av många tankevurpor från vänsterhåll. Vill du nödvändigtvis ha min åsikt om hur det står till med kapitalismen så hoppas jag fortfarande att når får kapitalism en vacker dag.

Har du förresten läst Atlas Shrugged av Ayn Rand? Du påminner om en del karaktärer där emellanåt.
Kommentera

Sv: SAAB:s saga all
Lumber Jack: Ja, både miljöpremier och skrotningspremier är ju dessutom rena dumheter.

Först och främst måste man ju angripa det löjliga antagandet att det skulle vara miljömässigt fördelaktigt att skrota en redan producerad, fullt fungerande bil och ersätta den med en nyproducerad, om än miljövänligare bil. Jag antar att du måste kräma ut rätt många mil ur den nya bilen innan den idiotiska ekvationen går ut. De pengarna man öronmärker för dessa dumheter skulle garanterat göra sig bättre som satsningar på järnväg eller forskningsstöd till framtida, hållbara lösningar, istället för dagens etanoltrams. Om man nu måste kasta pengar någonstans dvs.

Dessutom innebär ju alltid premier av det här slaget att mellanhänderna höjer sina marginaler, och det är ju knappast syftet.
Kommentera

Sv: SAAB:s saga all
Lumber Jack:

Jo, men att konstatera att kapitalismen funkar samma dag som 10000 får sparken känns, ska vi säga, något kallt.
Kommentera

Sv: SAAB:s saga all

scim: Det var tur jag var oäten när Mona dök upp i Rapport...

Jag kan förstå att SAAB-arbetarna idag i sin frustration försöker ta ut sin ilska på regeringen, det ska ju alltid sökas syndabockar och man är ju sig själv närmast. Statsrådet Olofsson gjorde dock bra ifrån sig och förklarade sakligt och korrekt för den arbetare som fick chansen att ge sin syn på hela, hur det verkligen låg till med miljöpremier och skrotningsavgifter (ren jävla dumhet att tro att det hade räddat SAAB!) i andra EU-länder.

Kommentera

Sv: SAAB:s saga all
hellge:

Det uppseendeväckande med SAAB-historien är att ett företag som gått med förlust under större delen av sin existens fortfarande funnits kvar. Det är snarare någon form av respiratorvård än kapitalism. Är det något som är cyniskt så är det väl att oppositionen plockar billiga politiska poänger på folks missöden.
Kommentera

Sv: SAAB:s saga all

hellge: Åfan, det kommer alltså inte att skapas fler jobb nu längre?

Om inte företag slås ut och nya bättre tillkommer går vi obönhörligen mot fattigdom. "Kapitalisterna" har nu givit dessa familjer en respit på 20 år, mer generöst än någon statsmakt i världen skulle ha gett dem, nu pekar det mesta dock på att det är över. Visst, det kommer bli en jobbig tid för vissa, allra helst de äldre outbildade som tror att de kommer få ett nytt 25 000 + kr/mån-jobb. Strukturomvandlingar är sällan lätta, men ack så nödvändiga för välfärdens fortlevnad.

Frågan är vad kommer härnäst. Det talas ideligen om den enorma kompetens Trollehätteklustret besitter och det får vi verkligen hoppas att de gör. Då kommer det att lösa sig. Som jag skrev tidigare hoppas jag att SAAB på något sätt överlever i en mindre skala, men det är inte realistiskt. Någonting nytt, högteknologiskt och svårkopierat som hela världen är intresserade av skulle sitta fint.

Kommentera

Sv: SAAB:s saga all
hellge: Kan de inte bli sjukskrivna så att de blir attraktiva på arbetsmarknaden igen då?
Kommentera

Sv: SAAB:s saga all
scim:

Jag har två synpunkter, den ena är i denna tråd, den andra handlar om ekonomi i den där fråga experterna-tråden.

Personligen har jag svårt att tycka att kapitalismen fungerar när 10.000 människor inte längre har någon försörjning. Jag tycker det är ett cyniskt sätt att se på människan när det första man ser är ”bevis på att kapitalismen faktiskt fungerar”. 10.000 svenskar som blir av med jobbet på ett bräde skapar enorma sociala problem i olika former. Familjer slits sönder, personliga konkurser, socialbidragsberoende, motsättningar, missbruk, kriminalitet etc. Fast det är klart, kapitalismen fungerar, det är viktigare...

Sen tror jag inte på höger-vänsterskalan längre
Kommentera

Sv: SAAB:s saga all

Friman SR: Not the strongest, the fittest.

scim: Vänsterns människor är märkliga. SAAB går back i 20 år, världens största bilmärke (åtminstone vid övertagandet) tar över, men inte ens dom lyckas få någon ordning på försäljningen. Liks förbannat hör man röster för ett statligt övertagande.

Själv hoppas jag på att man på något sätt fortsätter att tillverka SAAB lite exklusivt, typ Husaberg efter Husqvarnas nedläggning (fast i Sverige). Jag vet att det är lite orealistiskt, men mågon driven entreprenör kanske kan föra traditionerna vidare.

Kommentera

Sv: SAAB:s saga all
scim: Det är faan så sorgligt detta och jag lider med Trollhättan. Men har Sollefteå överlevt utan militärer då kan kanske Trollhättan överleva utan sin bilindustri... Men, only the strong survive, så tillsist så kör väl alla BMW eller nått...
Kommentera

Sv: SAAB:s saga all
Lumber Jack: Intressant att läsa vänstermänniskor som sammanfattar dessa historier med att kapitalismen skulle vara död. Au contraire skulle jag vilja flika in, det här är väl snarare ett bevis på att kapitalismen faktiskt fungerar, svaga producenter får lämna plats åt starkare. SAAB är dessutom knappast det sista bilmärket som kommer få ge vika.
Kommentera

Sv: SAAB:s saga all

Lumber Jack:

Jag gråter, har kört SAAB hela mitt liv och jag kommer förmodligen fortsätta göra det. ALI varnade mig för detta men jag ville inte tro honom :-)

Kommentera

SAAB:s saga all

Efter 62 år, varav de sista 20 med förlustsiffror, läggs SAAB ned. Tragsikt, men sant. Min första bil var en silverfärgad 99:a från -77, en förträfflig bil som jag minns med välbehag.

Undra vad som kommer att hända nu?

 http://www.dn.se/ekonomi/gm-lagger-ned-saab-1.1016315

Kommentera

1218066 · »