Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1520996

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Albert Hall:Du har helt rätt! Vi har ju sett många extremt defensiva lag och vet hur det ser ut. När man sett Luleå spela hockey senaste åren finns det där inte. Vår hockey, när den fungerar som bäst, är på motståndarna som ollonborrar och tvingar ofta fram misstag från dem och fördelar för oss.

När man sedan läser eller hör s k journalister förklara att det är tråååååkigt och trist begriper man inte vad de talar om, annat än att de inte begriper vad de talar om. När våra pojkar kämpar för allt de är värda hör man Tommy Åström förklara att "det är som att se målarfärg torka". 

Det finns förstås bara en enda förklaring: när Fjollträskbaserade journalister tycker att det är trissssst när Luleå spöar motståndare från Fjollträsk blir de inte ledsna i ögat för den hockey som spelas, utan för att deras lag inte kan stå upp och kämpa lika bra som våra grabbar. Enda orsaken att de inte gav ut extrabilagor för att fira Gnagets vinst i kvarten över oss, är att de vanligen håller på DIF. 

Plus förstås att flera som nu falskeligen beskrivs som "hockeyexperter" inte är mer än ett penndrag från att fråga hur länge halvtiden pågår.

Lustigt var det när man genom ledande frågor fick våra motståndare att svara att de tyckte det var trist att de inte skulle spela bättre mot oss, vilket rubriksättarna "översatte" till "Spelare XX tycker att Luleå är trista".

Och precis som du säger, Albert, hänger alla som har lust på och pratar målarfärg, för att på något sätt "hämnas" för att de torskar mot oss, pånågevis. Själva skiter vi ju i det och vinner serier och ET-gruppspel:-)

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

MOT LAKERS!

Om några timmar är det nedsläpp i den vida arenan i Växjö och själv befinner jag mig på södra Öland. Funderade på att dra över men hinner inte och får följa on-line.

Växjö är ett sådant där gäng som man inte förstått sig på ännu. Lite längre tillbaka hörde man talas om hockey-boom i Sydbotten med rookies som Växjö Lakers, Hamlstad Hammers och annat lustigt man kunde le åt men inte ta på allvar. Ungefär som när Linkpung några år tidigare skulle pela håkki. 

Men Lakers har legat på och lyckats passera forna storheter som Leksand, Burkölen, Malmö m fl och huxflux var men uppe i Elitserien. Väl där fixade man sig också kvar medan Djurgården och andra havererade. Ganska imponerande men samtidigt förståeligt: lag som så hett önskat komma upp i finrummet har ett sjujäkla drive när de lyckas. Supportrar och sponsorer står i kö och hela staden ställer upp mangrant bakom laget. Vi som var med kommer ihåg vilket drive det var bakom Luleå när vi kom upp och på senare år har vi sett detsamma för lag som Timrå, Linköping och Skellefteå. Men den där extraskjutsen håller i sig några år - därefter måste man för egen maskin se till att hålla sig kvar på sportsliga meriter.

Var, i detta scenario, befinner sig nu Lakers? Svårt att säga. Kanske fixar man något eller några år till på bara viljan innan allvaret blir av. Eller så får man redan i år slåss för att försvara sin plats, eventuellt i ett kval mot ruggiga revanschsugna storheter som Djurgården, Malmö, Leksand m fl?

Vi i Luleå är ju numera en institution i hockey-Sverige, ett av de lag som längst tid funnits i elitserien och dessutom ofta gjort det som ett av de bästa lagen. Men nog kommer man ihåg hur det är att slåss för överlevnad och i det ljuset har man ett litet extra hjärta klappande för lag i Växjös position.

Lakers kan alltså få det jobbigt i år. Kollade in hemsidan och de presenterar matchen som att "Chans till att vinna igen" men i texten berättar ju tränaren att Luleå Hockey är ett av de mest svårslagna lagen i Sverige. Helt korrekt bedömning, i våra ögon;-) Växjö började säsongen med en förlust mot Frölunda samt oavgjort mot Pölsan och Timrå, varav de vann den senare på sudd. Sedan klappade de till Schtan på bortais, mycket imponerande! Men sedan fortsatte de med att krossas av Pungen och därefter med att hemma få stryk av Rögle.

Så läget för Lakers är lite pressat nu. Stryk igen och det börjar lukta att de blir fast i bottenträsket. Särskilt intressant för Lakers är vaktfrågan. När de vann mot Schtan gick gamle Fredrik Icken Norrena ut som en levande mur och motade samtliga 29 puckar, illustrerande på vilken nivå han fortfarande kan leverera när han får till det. Men det följde han upp i nästa match med att visa den andra sidan - hur det kan bli när det inte fungerar. I matchen mot Pungen borta förlorade Pungen skotten med 18-31 mot Lakers - men vann matchen med 8-3 sedan Icken presterat all time low räddningsprocent på bara drygt 50%!

Så i föregående match släppte man fram Mattias Modig! Och vad hände? Efter två perioder har Lakers skotten mot Rögle med 18-10 men ligger under i matchen med 0-3 sedan Mattias släppt in 30% av skotten. I Sexpressen eller om det var Aftontrasan lyfte man fram att när Mattias skulle byta efter andra perioden buades han ut av hemmapubliken som ropade att han skulle kliva av match...

Man kan ha olika uppfattningar om det där. Jag lider ju med Mattias Modig som så ofta varit ifrågasatt under sin karriär bl a av våra egna supportrar, så Luleåpojke han är. Man vet ju hur viktigt det är för en vakt att ha pyskologin med sig och att ständigt ifrågasättas är inte att ha med sig. Dels kan man förstå att såväl Icken som Mattias om de skulle vaktat Luleås bur - med det fina försvar vi har framför våra vakter - mycket väl kunde ha levererat toppklassiga resultat. Men det förstår vi, det förstår inte en krävande hemmapublik.

Så vad händer nu i Lakers och vem tar spaden idag? Jag gissar på Icken, men vem det än blir får han en jäkla svår uppgift. Kan Lakers överraska och vinna lever de vidare men förlorar de igen kan de bli kvar nere i träsket med Gnaget säsongen igenom och den vakt som tar spaden idag får definitivt en extremt svår uppgift.

Mycket Lakers i ovanstående funderingar. Vi själva då? Jag gissar att JG står kvar förstås och allvarligt talat är vi så många och så starka nu att det inte spelar så stor roll om en eller annan är skadad eller drabbas av förkylning eller magproblem: vi fyller bara på och maskinen Luleå drabbas inte speciellt. Känns jäkligt bra att Osten, Rönken och de andra tagit fram ett sådant lag. Det man hoppas på, förutom att vi kan vinna dagens match, är förstås att det offensiva spelet och målandet släpper för lina efter lina och speciellt att vårt PP lyfter. Vi sitter ju inte låsta med bara någon enstaka spelare eller formation utan kan lyfta fram varianter där Abbottarna eller Olle eller Linus eller andra får fart i spelet och kan utnyttja 5 mot 4-lägena. Det är min förhoppning inför match: att vi plockar alla tre poängen av "stackars" Lakers men kanske viktigare på sikt att vårt PP och våra linor får bättre tryck och resultat mot motståndarkassen. Småhoppas nog att de ställer Icken i målet; gläds mer om det är på honom vi sätter puck efter puck än om det blir mot Modig.

Kommentera