Luleå HF

115805 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1577731

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Lindberg Råkkar: om timrå skulle överleva äre väl ingen mening hjälpa dem. Dit med en sil iställlet så de faller en serie till
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Hm, numera är ju den här rubriken förlegad. Det blev ju "Vägen mot SM-Silvret", vilket kan tyckas vackert så eftersom vi inte nått så långt senaste femton åren. Men man kan inte bortse från tankarna på exakt hur långt kunde vi gått, igenkligen, om vi inte fått soppatorsk i finalen. Det lag som spöade Köplustan och Warulfven borde kunnat skaka om Schtaan bättre, kan man tycka. Men i efterhand tänker jag som jag gjorde under finalmatcherna: Schtaan vann överlägset man-mot-man-kamperna eftersom de ville vinsten mer än vi. Skulle det varit tvärtom kunde det mtcket väl blivit vår väg som gick in i kaklet. Men nu var det Schtaan som längtade mer än vi. Nå, Elitserie-vinnare i fjol, SM-tvåa i år och dessutom vinnare av European Trophy 2012. Nog får man vara tacksam för att vi kommit ur den decennielånga formgrop som väsentligen handlade om att nå kvartsfinal och åka ut med 0-4. Nu är vi liiite bättre.

Det händer grejer på hockeyfronten och efter allt skrivande under säsongen kliar det att kommentera lite.

Efter Leksand kom Mora och Timrå. Lag, som i kampen för att tillhöra Elitserien hellre än Allsvenskan, satsat men förlorat ekonomiskt och alla gått farligt nära ruinens brant men nu räddats (?) genom diverse konstruktioner, vanligen genom att kommunen, staten och andra aktörer gått in och tagit smällarna. Mycket symptomatiskt för de nya villkor som nu råder när den s k marknaden brytit in i sportvärlden ordentligt och diverse avtal om fr a TV-rättigheter innebär väldiga nivåskillnader ekonomiskt mellan serierna. Samtidigt blottas hur ett ålderstiget regelverk inte kan hantera de nya förutsättningarna. Man förundras över hur vissa lag under åren tvångsnedflyttats sedan de inte uppfyllt kraven på ekonomisk balans medan andra klubbar, t ex nämnda, helt uppenbart hamnat i betydligt större svårigheter men genom knepiga regler inte drabbas sportsligt på det sättet. kan nog tänka att av de klubbar som nu är på tapeten står Leksand i särsklass sedan så oerhört upprörande tveksamheter som definitivt borde prövas rättsligt blottats. Laget bör utan vidare i fortsättningen kallas Trottoarkanten IF ända till den de de eventuellt tvättar byken i offentlighetens ljus. När det gäller Timrå sitter det en liten djävul på min vänstra axel och viskar "Där fick de! Kom ihåg hur stöddiga de var för några år sedan när de med Nubbens fina värvningar tillhörde landets bästa lag där vissa supportrar inte kunde få nog av att ideligen hacka på Luleå Hockey som skälldes för "Fuleå" och allt möjligt: svinhugg går igen!" Men på min högra axel viskar en ängel att vi är nog betydligt närmare Timrå än tvärtom och kan helt klart känna med dem: skulle vi inte nästan mirakulöst petat ned Mora i kvalet för några år sedan kunde det varit vi som degraderats och nu harvat i Allsvenskan....". Nå, i samma anda - ekonomiska problem - måste man räkna in Stockholmsklubbarna. Tänk på att under de första knappt femtio åren av ishockey i landet - i stort sett in på mitten av sextiotalet - var det bara Stockholmsklubbarna Göte, Djurgården, Södertälje, Hammarby och AIK som blivit svenska mästare, förutom vid ett tillfälle på 50-talet då Gävle Godtemplare vann, var det väl. Men nu är den tiden förbi och Stockholmsklubbarna tillhör alltmer B-laget. Till skillnad från många klubbar utanför huvudstaden kan de inte räkna med något kommunalt stöd, tvärtom: polisnotor för miljoner och väldiga arenakostnader gör att klubbarna i Sthlm inte kan konkurrera ekonomiskt med andra rikare klubbar. Och ändå är det i Sthlm man gått främst för att komma ut på "marknaden"? Jaja.

Vodkakupperna försvinner! Äntligen! Det har ju jag och många andra tjatat om hur länge som helst. Synd bara att de drar ut på dödskampen och måste köra även nästa säsong: min gissning är att de får leta i gärdsgårdsserierna för att hitta spelare som vill spela i kommande säsongs Vodkor. 

När vi nu slipper det eländet finns bättre förutsättningar för andra och bättre satsningar. En tanke är att den europeiska klubbhockeyn kan vidareutvecklas och European Trophy kan lyftas upp till en Champions League-nivå. Vi äger ju inte den frågan själva, men visst kommer Vodka-eliminationen att underlätta även för finska, tjeckiska och ryska klubbar. 

En annan satsning som det är hög tid för är förstås att vidga Elitserien. Det borde komma snarast, åtminstone en vidgning till 14 lag så att vi får 13x4=52 Elitseriematcher och slipper "4,5" möten med övriga lag. Att slippa Vodkaeländet gör också att man kan hoppas mer på en återgång till fasta speldagar typ tisdag-torsdag-lördag eller något, samt gärna samtidigt mer eller mindre förbud mot flyttade omgångar. Vågar man hoppas på att det flata förbundet i kombination med Hockeyligan kan få tummarna ur arslet nu? Eller måste vi vänta till dess att proppen Orvar - Warulfven - åker ned i Allsvenskan så att vi kan ordna upp detta?

Silly Season, ja. Det händer ju lite för Luleå men jämfört med senaste åren kan man tänka att det händer inte så mycket faktiskt. Och skulle Klasen få ett KHL-erbjudande ser det snabbt sämre ut. Hur kommer det att gå på vaktfronten? Nu har vi Berguven, Belissimo och Lassinantti; nog känns det lite osäkrare än senaste åren då vi haft Grizzly och JG som landets toppjunisvakter i utveckling. Nåja: Osten, Rönken och grabbarna har år efter år visat att de vet vad de gör så man kan nog lita på dem. Men en tanke som slagit mig är om den följande säsongen inte kan komma att präglas av att förbudet mot mer än två tranatlanter slopats? Se, bara vad vinnarskallar som Abbotts betydde i slutspelet för oss! Jag är lite rädd att de lag som nu lyckats i transatlantlotteriet kan komma att dominera bra kommande säsong; t ex har väl Lakers aviserats att de tänker plocka in en hel AHL-femma, typ? Visst är vi bäst i landet att plocka upp talanger från Allsvenskan men här kan vi komma att bli omsprungna. Vi får se.

Slutligen pågår ju hockey-VM. Påstås det. Även om det väsentligen är falsk marknadsföring när exempelvis Sverige har >100 av de bästa spelarna borta i US, Kanada och Ryslland. Och mycket riktigt verkar resultaten vara rena lotterierna - blåbärsnationerna vinner mot de stora eller förlorar med uddamål. Allvarligt talat - det här börjar likna Vodkakupperna. VM av det här slagen är nästan lika ointressanta. Yep, det är synd, men det börjar faktiskt bli dags att lägga ned skiten. Det som nu pågår är bara dravel och värst av allt är att följa hockeyn i TV, sönderhackad av rena idiotierna som reklam mitt i matcher och Peter Jidhe lanserat som "hockeykunnig" - bläh! 

Och så har vi knäppgubben Mårts som "förbundskapten". Herregud, den där har jag aldrig trott på. Lika eländig var han som juniskapare och lika eländig är han nu. Tänka sig bara att han skickar hem en Linus Omapk som är villig att spela; Linus som öst in poäng i Schweisiska ligan, och sedan torskar Sverige mot Schweiz? Jag skiter ju i matcherna men TVn har ibland stått på medan jag gjort annat och huj, vilken bedrövlig hockey som levereras i Sveriges matcher. Jag ser fan inte skillnad på Danmark, Norge, Sverige, Tjeckien, Slovenien och de andra. Alla bara åker och åker och knappast något händer. Tala om destruktiv hockey, men vad väntar man sig när man lirar "VM" med lag bestående av inte de bästa utan de nästnästnästnästbästa spelarna, dessutom insamlade för Sveriges del av gubben Mårts som verkar helt borta. Tror att "experter" som Jidhe och Leif Loket Olsson skulle ha tagit ut bättre lag. Vafan, tror att Luleå Hockey presterat bättre än detta "Tre Kronor".

Nej. Lägg ned VM, i den form det nu har. Canada Cup, eller World Cup, som det sedemera kallades, ska tydligen komma tillbaka. Kör man OS var fjärde år och World Cup var fjärde år kan vi i stället för VM få skitbra turneringar varannat år där de bästa lagen från varje nation kommer att spela. Kör det i stället! Men: ta i från initiativet från tranatlanterna - att köra tävlingarna där borta varje gång medan de utan att skämmas fuskar som de vill är inte acceptabelt. Var åttonde år i Kanada/US of D och vart åttonde i Europa är det enda rätta. 

Slutligen har Robert P varit på tapeten, som svensk twittrare. Kraftigt angripen från många håll. Men det där kommenterar jag nog icke, från min sida räcker det nog att kommentera hockeyn från Robert.

Hm...det var väl allt. Fyra månader kvar till Elitserien. Tre månader kvar till European Trophy. En månad kvar till Midsommar:-) Ungefär.

Kommentera