Luleå HF

115741 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1611646

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Jaha. Då var det väl slut med att läsa hockeybloggarna på Nsd och kuriren.

Sicket påfund. Allt är plusrelaterad. Aldrig sett något liknande. 
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Dragan 2k: Och en sista kommentar i frågan. 

Just nu lirar Tre Kronor mot Tjeckien i OS och jag ska väl titta, snart.

Men jag råkade hitta - på Sexpressen som jag nyss förklarat värdelös - en pod där Börje Salming berättar/intervjuas i drygt 40 minuter - och denna är helt underbart, ger mer viktig information om den hockey han varit med om än alla artiklar man läst. Rekommenderas!

Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Dragan 2k: Och nu tittade jag noggrannare och ser det du såg. Nyligen kom båda tidningarna med identisk layout och nu med detta. Såvitt jag vet utan föregående information kommer allt som plus, förutom annonser.

Jag tror att folk blir förbannade. Hög risk att det går åt helvete. 

Egentligen skulle de ha kunnat på förstasidan ha givit info betala för att gå vidare, men kör så här i stället för att locka och har samlat en massa nya artiklar i syfte att verka bättre än tidigare, men just den knepiga marknadsföringen blir ett bekymmer.

Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Dragan 2k: Jo, det var tragiskt att se. 

Det fanns en tid när tidningar var tidningar, men den tiden är sedan länge över.

En klok tidning skulle ha kunnat överleva men de blev överkörda av utvecklingen och behövde 15-20-25 år på sig för att inse vad som hände. Under tiden avvecklade de det journalistiska innehållet genom att avskeda de utbildade journalisterna och i stället anställa prao-elever med enda uppgift att scanna av vad som andra skriver på nätet och presentera det som "egna" artiklar, gärna med en smasking för att inte säga helt lögnaktig rubrik. Nu syftar jag mest åt drakarna där aftontrasan är det vidrigaste exemplet men de har ju gått före i "utvecklingen".

Tidningarna lever ju nu i första hand på annonsintänkter vilket innebär att de för att sälja sin produkt - inte som förr satte pris på basis av antal lösnummer/prenumeranter utan på antal klickningar. 

Konsekvensen har förstås blivit att den journalistik man vill ha betalt för har redan avvecklats och de av oss som vet hur det var har svårt att acceptera det nya.

Kommer de att leva kvar?

Nej, det tror jag inte.

Papperstidningar kommer att helt försvinna och de digitala som ska ta denna plats måste utvecklats på ett betydligt mer genomtänkt sätt än de klena ursäkter vi f n har tillgång till. 

Det övergripande problemet tidningarna måste adressera är det faktum att numera finns skribenter och fotografer överallt; visserligen inte utbildade men med den enorma fördelen att alltid finnas på plats - hur många mobiltelefonkameror finns det - samt på specialområden betydligt högre kompetens för de områden de följer, något som de alltmer utslätade "journalisterna" inte har.

Den riktigt stora utmaningen, när det gäller att ersätta den roll som tidningar haft, är att leverera objektiv information och ta den viktiga roll att granska andra makter, speciellt fröstås den politiska makten. Den s k "tredje statsmakten" har haft enorm betydelse för utvecklingen av vårt civila samhälle allt sedan Gutenberg öppnade för det tryckta ordet. Och även om det tog hundratals år innebar det till slut att förstar och präster inte längre kunde kräva sig sitta inne med alla sanningar och döma ut dödsstraff till de som tänkte annorlunda. Men sista steget togs genom den digitala revolutionen då CNN-journalister på plats kunde förklara vad som verkligen skedde i krigsområden och inte bara vidaremeddela vad presskommuniceerna påstod. Och nu blir det allt mer omöjligt för supermakter att ljuga om heliga krig när man bara är ute efter olja eller folkmord man skiter i. 

Högtravande ord och tankar men papperstidningar har förlorat sin dominerande roll för informationsspridning och stegen in i den nya ordningen måste bli rejäla och de stegen har tyvärr inte tagits ännu.

Med det som bakgrund är förstås lokaltidningar och hockey - det vi speciellt intresserar oss för när det gäller kuriren och norrländskan - beroende av allt det ovanskrivna och hur kan de finna rätt roll?

Jag tror att de skulle behöva varit tydligare men vad det handlar om. Vilket förstås kräver att de fattat det.

Jag tror att vad det gäller är att rädda norrbottensbaserad journalistik och informationsspridning, ett uppdrag som jag definitivt och säkert många fler skulle vilja vara med på. Jag skulle personligen vara beredd att utan motprestation betala en månadsumma "som stöd" för det syftet. Och jag tror att om de lyfte fram vad det handlar om tror jag att många skulle hänga på, speciellt om man t o m tog in intressenterna på riktigt att få fram de yngre generationernas önskningar för att utveckla en produkt folk vill ha. 

Men då skulle jag önska att de tydligt visar vad de levererar. T ex ska den "journalistik" som bara består av att någon sitter och okritiskt vidareförmedlar vad andra skrivit att det presenteras som sådant. En sådan tjänst vore OK, att få en första sammanfattning av vad som hänt och publicerats senaste dygnet för att själv slippa bläddra igenom andra tidningar. Och att tillhandahålla sådan info behöver man inte sitta i Sthlm för att göra. På samma sätt som en taxiväxel för Sthlm kan fysiskt befinna sig i Karesuando kan en tydlig nyhetsavscanning befinna sig i Pakistan, Färlarna eller varför inte Norrbotten. Skulle man vara först på det området kunde man nå cred och komkurrensfördelar mot andra som inte lika säkert förstått hänga på. Och det kunde man ta billigt betalt för men få många abbonnenter från överallt. 

Sedan har vi den rent lokala informationen. Vissa vill ha den och då kunde man ta betalt för just den. Och då också bygga ut den för att ge ännu mer till de som önskar den.

Plus nästa steg - att kompensera för att man inte täcker områden så brett och djupt som de specialintresserade önskar - att organsiera medverkan från information som finns utanför tidningen t ex i form av bloggar etc. Ta bara hockeyn - naturligtvis vet vi att en massa info av stor betydelse nu bättre finns att läsa utanför tidningarna. Det tidningen skulle behöva är att hålla avtal med sådana samt tillhandahålla någon form av granskare/bedömare/moderator som kan skriva "ledare" eller liknande där man ger en kompetent bedömning av vad som pågår och vad som skrivs av andra.

Och så vidare.

Jag kan känna att ett steg att gå in och betalningskräva läsning på det här sättet blir en halvmesyr och inte att det är ett steg mot överlevnad utan mot gravsättning tyvärr.

Och riktigt synd är det.

På sikt kan informationsflödet komma att styras av andra än sanningsspridare. Ta Berlusconi och Italien som exempel. Hockeyinfo i Europa kan på sikt bli vad en korrupt oljemiljardär i Ryssland tycker ska informeras om. Vårt försvar kommer då att bli summan av vad andra sprider över nätet.

Är det inte konstigt?

Det fria ordet har varit, är och kommer att vara av enorm betydelse för mäsnklighetens utveckling. Under ett halvt decennium var det tidningarna och den fria pressen som garanterade denna funktion. Men nu kommer andra att behöva ta över. 

Ett exempel på detta är exempelvis den Skellefteåbaserade "journalist" som påstående sig vara ljusets riddarvakt i åratal leverade sitt hat mot Luleå Hockey, Luleå och Norrbotten. Mot vilket bästa försvaret varit att andra, som jag själv, valt att med jämna mellanrum informera om denne lögnares verkliga avsikt och vidriga beteende.

Kommentera