Luleå HF

115805 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1620182

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Vad ha Luleå för lag till kommande säsong, igen-kligen ?

Klara förluster är redan
Linus Omark
Linus Klasen
David Rautio
Daniel Gunnarsson
Linus Persson

För Persson får vi väl beskedet först när Warulfven förlorat mot Schtaan, men så blir det förstås. Dessutom har vi ju under året släppt Bellissimo och Oscar Sundh. 

Utgående kontrakt 
Robin Jonsson
Pavel Skrbek
Anton Hedman
Niklas Olausson 

När det gäller Hedman påstås han ju vara klar för Warulfven också. Det får vi väl snart reda på i så fall.

Robin Jonsson har ju varit stabil när han varit frisk och borde väl hålla lite längre under förutsättning att han blir skadefri och reparerad efter operationen var det väl. Det ger sig.

Skrbek...vet fan. Han har varit en defensiv klippa under serien men under slutspelet visades det med all tydlighet att han inte hinner med ens i försvaret. Dessutom började han gå på offensiva attacker vilket gjorde honom ännu farligare för varannan gång tappade han puck och blev stående i burskydd bakom motståndarmålet medan de gick till attack. Är nog dags att tacka för det som varit med store Pavel.

Olausson har vi ju räknat bort, han skulle ta med sig sin norrbottensflicka och dra till KHL för att tjäna lite pengar var det frågan om. Men senaste månaderna har han ju varit småskadad hela tiden och tämligen osynlig och med det i åtanke vete fan om han får så bra erbjudande från KHL nu? Nå, vi får väl se under våren.

Aktuella spelare under kontrakt

Målvakter
Joel Lassinantti - 2014/15
Mark Owuya - 2014/15

Backar
Johan Fransson - 2015/16
Marcus Oskarsson - 2015/16
Per Savilahti-Nagander - 2015/16

Andreas Hjelm - 2014/15
Dean Kukan - 2014/15
Jan Sandström - 2014/15

Forwards
Peter Cehlarik - 2015/16
Daniel Mannberg - 2015/16
Jonathan Granström 2015/16

Cam Abbott - 2014/15
Chris Abbott - 2014/15
Niklas Fogström - 2014/15
Slava Trukhno - 2014/15
Lars Bryggman - 2014/15
Karl Fabricius - 2014/15
Per Ledin - 2014/15
Lucas Wallmark - 2014/15 

Jahaja. På samma sätt som Olle har ju sagts att Frallan är intresserad av att dra till KHL, fast även Frallan har ju varit lite osynlig och småskadad så man vet inte hur det blir. Fast han har ju bra cred sedan han spelade i SKA förstås så kanske får han något erbjudande som han vill ha och då drar han väl, låt vara att till viss ersättning till klubben eftersom han har kontrakt två år till.

Men vad har vi för folk på listan just nu?

Inte speciellt imponerande faktiskt. Laget består väsentligen av brunkare skulle jag vilja påstå. Dessa kan som bäst fungera som bra komplement och förstås bli väldigt betydelsefulla i ett väl fungerande lag, under förutsättning att vi får just det, alltså ett väl fungerande lag. 

Dessutom finns några som kan utvecklas och bli utmärkta. Jag skulle tro att Fagerudd och Wallmark kan bli klippor, kanske redan i år. Bryggman kanske. Och så har vi Kukan och Cehlarik som är talanger men som fram till nu varit sådana säkerhetsrisk att det vete fan hur bra de kan bli för laget - i år har de varit mer till nackdel än till fördel tycker jag. 

Ser man på hur många spelare vi brukar ha under kontrakt för en säsong skulle man tro att listan kan komma att kompletteras med ett par backar och kanske 3.4 forwards. Här finns ju också möjligheten att lyfta in folk från Asplöven eller lyfta upp junisar. Och så kanske några av de med utgående kontrakt förlängs, typ Robin och Olle.

Så gissningsvis har vi inte så många extra spelare att vänta på att Osten presenterar som oväntade nyförvärv, 2-3 kanske 4 stycken. Och om det inte skulle bli några riktigt bra redan etablerade spelare som blir starka SHL-kort....ja. då undrar man hur det går för laget. Då tror jag tyvärr att det kommer att bli en riktigt tuff säsong där vi får fightas långt ned i tabellen.

Lite bekymmersamt är att det känns som att vi saknar ledare nu. Det starka Rönken-tränar-kollektivet har vi inte längre och hur väl det nya gänget kommer att fungera, det vet vi inte- Men svårt att tro att det blir lika starka och betydelsefulla som Rönkens gäng, det kan vi nog räkna bort tyvärr. Och bland spelarna? Ganska anonymt gäng faktiskt. Landslagsjanne förstås men han har nog inte den pondusen att han driver ett helt Luleå-lag. Twinsen har ju haft rollen men, men, numera känns det mest som att Chris tekarförmåga är det viktigaste de har att komma med. Att de ger järnet och har full energi har väsentligen tappat i betydelse sedan Rönken med Rönkenhockeyn fick alla att spela så: det gör att Abbotarna blir mer som brunkare även de och som bäst vill de in i zon men fram till mål och mål? Det händer numera sällan. Fabbe och andra vill nog men även de levererar bara brunkeri och det behövs folk med star quality för att ha cred att dra med sig alla andra att ge tänder om det behövs. Att plocka in en helt ny som går in och tar den rollen är inte heller lätt att fixa. Med Janne Niinimaa gick det men sådana rara ärtor är inte enkla att hitta. Eller som MooDoo-galningen Wernblom som gick till Schtaan och lyfte laget upp i elitserien. 

Och var ska Osten hitta folket? Jag tror att under några år fanns det ett gap och möjlighet att värva väl från Allsvenskan och med Luleås framgångar fortsatte vi ha det försprånget. Men nu blir det nog svårare därifrån och det är ju på det vi levt med allsvenska spelare som utvecklats till stjärnor hos oss.

Luleå brukar ju annars kunna landa några jävligt duktiga finnar eller tjecker och slovaker? Ja, kanske vi fortfarande har de kontakterna men det har varit rätt svårt på senare år så det känns inte heller så stora möjligheter för det. Och de, från de länderna, som inte redan tingats av NHL/AHL har numera även KHL och kontinentlagen som betalar bra. 

Allra bästa chanserna är säkert att plocka russin från nordamerika. Spelare som inte får NHL-chans av ena eller andra anledningen och som spelar under låga löner och usla förhållanden. Där kan man hitta folk men det fodrar att man har utmärkt scouting och talang för att snyggt värva hem tillräckligt bra spelare. Läjkrarna lyckades ju alldeles utmärkt bra med det jobbet - men de flesta andra svenska klubbar misslyckades grovt! Se Ulfven, se HV, se MooDoo m fl.

Och...jag vet inte att Osten eller andra i Luleå har de kontakterna i Nordamerika.

Ja... och nej. 

Jag tror vi har en kärv säsong framför oss. Kom ihåg säsongerna innan Rönken, då vi med Rograrna tampades i botten, missade slutspel, nästan knackade på dörren till kvalserie och Allsvensk degradering. Risken är överhängande att det blir vår framtid nu. Det kommer att kosta energi att bygga upp ett så starkt lag som vi haft under Rönken igen, ett lag som tillhör de 1-4 bästa i landet under år efter år. Den starkaste förhoppningen för närmaste åren kan mycket väl bli att jobba för att hålla oss kvar.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Sven.Savage: är väl typ Cehlarik och Wallmark som är ngt at hurra för framåt annars äre bara samma lika brunkare allihopa.

Vi behöver en ny omark/klasen, Fast kanske hellre en rebootad Abbott modell som kan göra mål. Ngn med storlek och inte ytterligare dvärgar. Och någon med tillräckliga skills men som endå går på mål.

för sargare har vi nog av redan

Kommentera