Luleå HF

115478 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1624014

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

NuMo:

En annan konstig grej med detta är tiden det tagit för att komma fram till avstängningsbeslutet. Nästan fem månader från förseelse till dom, det kan väl inte vara rimligt?

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Albert Hall: Hm, ser att alla tänker annorlunda än jag och det med kloka argument. 

Regleringen: "Kontrollerna kan äga rum när som helst och var som helst. Även utomlands och utanför idrotten om du är elitidrottare. Du är skyldig att vara under ständig uppsikt av en funktionär från kallelse ögonblicket till dess kontrollen avslutas" verkar dessutom klar och tydlig och visar att jag har fel.

Antagligen har man beslutat att ge dopingkontrollanterna så totala maktbefogenheter i syfte att eliminera alla slingervägar för fuskare.

Det enda jag möjligen skulle kunna argumentera vidare med vore kanske att det finns väl ytterligare underlag t ex en dokumenterad praxis av hur det skrivna ska tolkas och användas. En sådan skulle kanske då kunna innehålla beskrivning av att DK ska via hänsyn att inte hindra idrottsmannens utövande genom att kalla till dopingtest under pågående idrottsaktivitet som tävling eller träning. I så fall kunde Mark Owuya fortfarande ha stöd för sin tolkning.

Men eftersom ingen här och inte heller i media eller annan plats tagit upp det spår jag gjort betyder det väl att det spåret inte finns.

Gissningsvis är det i stället så att den hänsynen - av DK att inte störa under tävling eller träning - är något de använder med sunt förnuft eftersom ett sådant agerande snabbt skulle göra dessa kontrollanter omöjliga och de skulle inte få stöd av sporten i övrigt varpå de skulle behöva plockas bort.

Nå, jag är inte sämre än att jag kan övertygas av kloka argument och eftersom det nu skett erkänner jag att jag haft fel och ni övriga här haft rätt. Jag ger mig.

Kan det finnas något mer att kommentera i så fall?

• Vad skulle ha hänt om Mark satt sig och skitit med öppen dörr? Skulle kontrollanten accepterat det och inte anmält honom då? Men då kunde han ju smygpissat ändå. Eller om hon accepterat att han skulle träna klart innan han lämnat pissprovet? Då kunde han ju ha pissat i byxorna på isen. Eller om han helt enkelt när hon sa att "du ska testas" pissat på sig omedelbart och förklarat att "du skrämde mig, jag blev rädd och pissade på mig". Alla de där åtgärderna skulle ju ha lett till samma effekt som det som nu skedde, nämligen att han tömt blåsan på därvarande urin och därefter fått lämna pissprov med "ny" urin.

Sådana skeenden kunde alltså också ha lett till anmälan och man undrar hur RF skulle hanterat det?

T ex "Owuya förklarade att han inte kunde lämna pissprov omedlbart eftersom han under/efter kraftig träning drabbats av vätskebrist men var tvungen skita eftersom han annars skitit på sig då han var mycket nödig för nummer 2. Eftersom ingen potta fanns tillgänglig krävde DK att Owuya skulle skita i en skål för att hon efter utfört värv skulle ha kunnat undersöka skålinnehållet för att säkra att det bara bestod av tarmtömt material (hur skulle hon säkrat att ev. diarré-leverans ej innhöll urin tro?) men Mark vägrade skita i skål och därför stängs han av i tolv månsder."

Eller "Owuya har följt bestämmelserna om att han sedan dopingprov krävts varit under uppsikt men misstänks ha pissat på sig i hindrande syfte, sedan DK lultat på susp och matchklädsel. Owuya förklarade att han inte pissat på sig alt. han pissat på sig, men det var innan DK framförde sitt krav alt. han pissat på sig men det var ofrivilligt eftersom han blivit skrämd. Men han döms till 12 månaders yrkesförbud pga av att han pissat på sig."

Och så vidare. Flera intressanta möjligheter att fundera på hur de skulle ha hanterats. 

• Alltnog och medan. Att Owuya låste toadörren trots att DK och medspelarna informerade honom om att han inte fick göra det var förstås en dumhet och för den straffas han nu rejält. Man undrar förstås varför han agerade så knäppt. Var det något som skedde som gjorde att han blev förbannad och agerade överilat? Eller var han verkligen rädd att han skulle ha åkt dit för närvaro av misstänkt preparat?

Jag har verkligen svårt att tro på att han var dopad på något sätt. Han lämnade ju faktiskt ett pissprov och det testade negativt. Hade man tid kunde man undersöka saken genom att för varje dopingklassat preparat undersöka farmakokintik och fastställa när han senast kunde ha intagit sådant och i vilken mängd för att en pissprovstest när den nu utfördes skulle ha visat negativt resultat, men om han testats direkt - kan det ha varit 30 minuter eller 60 minuter tidigare? - skulle ha blivit postivt? Men någonstans går gränasen (även för mig;-)) på hur mycket tid jag lägger ned på en förlorad sak så det skiter jag i.

Jag gissar dock att Mark Owuya knappast har så stor kunskappå området att han visste att bara han snabbpissar och därefter väntar in nästa piss klarar han sig. Det närmaste jag skulle gissa, om Mark var rädd att åka dit och genom förfarandet kalrade sig, vore väl i så fall att han missbrukat något ej i syfte att dopa sig men av andra skäl, t ex brass eller koks. Nåja, vem vet.

Det mest troliga är nog faktiskt att han inte varit dopad eller så utan av dumhet inte velat följa reglerna och i så fall kan det kännas tungt att straffet blir yrkesförbud i 12 månader och sannolikt att hans karriär då är över. Ett straff som jag i så fall skulle uppfatta som extremt överdrivet för att ha stänt en toadörr. 

Men som då skulle kunna försvaras genom att Mark blir ett personligt offer för kampen mot doping genom att det inträffade kommer att innebära att alla andra som ska dopingtestas i framtiden får fullständigt klart för sig att det är bara att lyda, t o m en stängd dörr kan innebära att man fölorad hela sin karriär.

Vore intressant för övrigt att veta mer detaljerat om vad som skett, t ex hur länge dröjde det till dess att han pissade under uppsikt? Och exakt hur gick diskussionen? Kan det ha varit:

DK: Ni fyra ska dopingtestas!

Mark: Men jag håller ju på att träna, ska jag avbryta träningen för dopingtest?

DK: Materialförvaltaren sa ju att träningen var över.

Mark: Inte för mig. Hento ska specialträna mig en halvtimme nu, jag behöver det eftersom kvartsfinalerna står för dörren.

DK: OK, träna klart då, men sedan ska du dopingtestas.

Mark: OK. Jag är dock lös i magen och måste skita lite innan jag fortsätter träningen med Hento.

DK: Då ska jag följa dig in i toa för att titta på när du skiter.

Mark: LOL. Det kan du glömma.

Andra spelare: DK har rätt, du måste låta henne följa med dig in på toa. Eller sitta och skita med öppen dörr inför oss alla.

Mark: ROFL! Ni försöker driva emd mig. Det kan ni glömma. Jag skiter ensam.

Eller var det så att DK i omklädningsrummet förklarade:

DK:  Ni fyra ska dopingtestas!

Mark: Jag kom just på att jag vill träna mer.

Och så vidare.

Det vore förstås intressant att veta detaljerna. Kanske blir offentliga genom överklagan? Det ger sig.

Kommentera