Luleå HF

115829 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1672219

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

NoMercy: Hej, NoMercy. Du frågar artigt och får artigt svar. Som regel har Robert P rätt när han tar upp något, men det här är en sällsynt gång då han har fel.

Det är en stillbild. Om man tittar noggrannare på filmen - t ex som jag länkat till på hockeybladet nedan - upptäcker du att av de påstådda 7 mot 5 så står en av lulespelarna bara och tittar på och gör ingenting alls. En annan Lulespelare håller en linjezebra i så han deltar inte alls i kurret.

De som bråkar är 5 mot 5 och generande för Köplustan får de rätt bra med smörj.

Varför det är så många på isen frågar du? Det var avblåst och byte pågick. Direkt efter avblåsningen vände Olimb på sig och kastade sig över Emil sylvegård för att crosschecka honom i ansiktet. Emil lyfte båda armarna, tog emot klubbslaget på dem och tryckte till varpå den störige norrmannen åkte omkull. 

Då kastade sig Görtz över Emil, som var stygg mot Olimb och därmed drog det igång.

Jag som tittat på filmen i repris gång på gång vet att Köplustan hade på någon bild TIO (!!) spelare på isen, OK?

Lustorna var less på att de blivit neutraliserade matchen igenom och hade Emil, Ledin och Grana under tröjorna. 

Olimb pallade inte trycket utan anförr i vredesmod. Det satte igång hela kurret som Lustorna förlorade.

En Lusta, 19-årige 90 kg tunge Pontus Widerström, har ju inte spelat alls i kvartsfinalen utan suttit som extraspelare tydligen för speciella behov. Nu kastade sig denne ut på isen för att slåss. Rogern har erkänt det och förklarat att Widerström INTE skulle in utan tror att han hoppade ut för att slåss och skydda draglinan.

Nämnde Widerström blev bortplockad av linjezebra gång på gång, forslad till båset, p och strängeligen tillsagd att absolut inte komma ut för att slåss igen. Men Widerström lyssnade inte på domarna och när alla fighter var över hade han smugit runt isen och kastade sig över Nagander.

Följden blev att Widerström fick 2 matchstraff samt Luleå fick spela PP 4 minuter. Då pangade vi in 2-1 och vann matchen.

När Gud delade ut hjärnor verkar lustorna ha stått långt bak i kön...

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Oj, efter detta har jag bara 7 inlägg innan jag passerar ett sådant ankare som El Maco  i antal inlägg. Tänka sig!

Jag har funderat på hur lagen spelar hockey. Det finns ett antal val varje lag/tränare gör för att bestämma vilket system man kör. Några generella val är följande.

Offensiv - defensiv?

Offensiv
Ta lag som Apan och Pungen. Deras hockey har alltid varit en extrem offensiv och vanligen har man haft nollkoll bakåt, och räknat med att öser man in mål vinner man ändå. 

En lite naiv inställning som öppnar sig för andra lag att bara neutralisera offensiv-lagens anfall och sedan utnyttja de chanser man får. Luleå har exempelvis spöat Pungen ganska enkelt i många år, genom en stark defensiv som stoppat Pungen och sedan har vi utnyttjat deras vanligen usla backbestånd.

Apan var relativt chanslös ända till dess att Anders Forsberg och Stefan Klockare insåg att de måste ordna uff defensiven. De såg sig omkring och fann att den som kunde detta överlägset bäst var Rönken. Han fick man inte, men man tog Rönkens assistent CryBert och hoppades att han lärt sig något av Rönken. Det fungerade utmärkt. Med en fungerande defensiv har Apan vunnit ligan två gånger och tagit två SM.

Pungen har - som det verkar - för första gången fått till en bra defensiv, att komplettera deras starka offensiv. Tänk att detta är swinging Melins sista år hos Pungarne. Hur väl lyckas han?

Defensiv
Ja här skulle man omedelbart nämna årgångar av Trottoarkanten och Öret senaste åren. Lag som spelat extremt defensivt och hoppats att utnyttja kontringar eller PP.

Går man till Djurgården har man defensivmästaren Säcken. Där har man en gubbe som lägger hela laget på extrem defensiv - så såg det ut när han tränade Apan också - för att utnyttja de få chanser/PP man får.

Rönken-hockeyn
När vi talar defensivspel när motståndarna var i vår zon. Rönken lät varje gubbe som kom in vara punktmarkerad och så attackerad att de aldrig blev rättvända mot mål och kunde avlossa skott. Och när det väl hände var spelarna extremt duktiga att komma i skottlinje och täcka skott. De enstaka skott man släppte var från distans i öppna lägen där vakten såg skottet. Inte oväntat var Rönkens defensiv den i särklass mest effektiva någonsin och säsong efter säsong slog man rekord med minst antal insläppta mål någonsin.

Presshockeyn
Talar man Rönkenhockeyn har man bara sagt A om man inte tar upp B: pressen på motståndarna över hela planen. Idén var att man skulle vara så på dessa att de tappade puck och gjorde misstag i egen zon och därmed fick vi en massa chanser extra. Med duktiga forwards ledde det till mål efter mål och inledningsvis med Rönken kom Luleå med ett lag - som alla tippat i botten - men var mer eller mindre oslagbara. Först efter en halv säsong gav motståndarna upp och symboliskt nog var det först Warulfven - som alltid menat att vi kör vårt spel och skiter i vad andra gör - som erkände att man var tvungna att spela med samma energi som Luleå annars var man förlorad.

Tidigare fanns ju inte pressen, iaf inte innan slutet av slutspelet. Vingar i linorna lämnade knappt blå utan stod där och latade sig i väntan på pass att måla på, och lät de övriga tre kämpa i försvaret. Men nu var alla tvungna att delta i spelet över hela isen, annars var man såld. 

Så spelar alltså alla svenska lag idag. Det var slående i Europaturneringen hur Finland, där alla lag i den stängda SM-liiga lirar offensiv utan press, blrv så nedplockade av svenska lag. 

Fysisk hockey
 Allt det ovanstående kan förstås liras utan fysisk hockey och så är det som regel. De flesta går ut och kämpar, men undviker kroppskontakt.

Med fysisk hockey idag handlar det som regel om tacklingar mot sargen för att suga musten ur motståndarna och skrämma upp dem att inte fokusera på sitt eget spel utan skrämt hålla ögonen öppna: riskerar jag en monstertackling nu?

I vissa fall kan det bli open-ice tacklingar och de är nästan per definition monstertacklingar när de lyckas så mycket som spelarna i dag väger och den hastighet med vilken de lirar. 

En underbar tackling är höfttacklingen, men den ser man så sällan, tyvärr, att när en av Bulan Boys la en perfekt sådan mot Trottoaren blev han utvisad för "tripping".

Den här fysiska hockey är en väldigt viktig del av hockeyns själ. Visst vill man se snabba pass, dribblingar  och snygga skott och räddningar. Men lika viktigt är att det är fysisk hockey - s k Allstar-matcher som slutar 16-15 är helt ointressanta för oss som kan hockey. Även om jag är säker på att tabloid-"journalister" skulle jubla över de många målen.

Fulhockey
Ja, det är lite svårare att definiera men helt klart är att det alltid funniots och även det varit en del av hockeyn. Till det räknar jag trash talk och att allmänt småjävlas med motståndare. En ljuvlig aktion på den tiden Luleå gått upp i Elitserien var när store Lasse Lindgren från pite, back för oss sedan han kommit hem från NHL, la sin monsterstora handske i ansiktet på motståndarforwards och gnuggade till, när domaren inte såg.

Ovanstående räknar jag till riktiga inslag och kan nästan njuta lika mycket när motståndare utsätter oss för sådant.

Men sedan finns det en avart av fulhockey som jag hatar och vill se varje spelare som kör så avstängda för mycket, mycket lång tid för att ev. få spela hockey igen. Då talar jag om tacklingar i syfte att trasa sönder knät för någon eller för att skada hjärnan på någon alternativt tackla någon så att den faller i sarg och bryter nacke. Alla sådana tendeneser ska straffas så hårt att ingen spelare i fortsättningen "av misstag" råkar utföra sådant.

Det finns annan fulhockey, som inte är lika farlig, men riktigt obehaglig ändå. Ofta handlar det om att crosschecka någon i ansiktet eller peta upp bladet i ansiktet med risk att ta ett öga. Sådana där fulhockeyspelare tycker jag också ska åka på långa avstängningar. Den som gör så och fortsätter med det - bort från hockeyn punkt slut! Gå över till bowling, schack eller något, men vi vill inte se dig.

Bedömning av spelsystem
Och nu är jag framme vid pudelns kärna. Jag blir så k-a förbannad när jag ser kommentatorer och andra sitta och ynka om att Luleå nu spelar grishockey och fulhockey och lägger fram det som något förkastligt och förnedrande.

Det de j-a kretinerna gör är att de förkastar och fönedrar hockeyns själ.

Om man ser på senaste matchen är det helt klart och definitivt Köplustan som ska angripas för riktigt ful hockey medan Luleå enbart och endast ska hyllas för fantastiskt fin hockey. 

Helt klart att Lustan inser att Luleå är starkare än Lustan är och därför riskerar de att förlora denna kvartsfinal om de inte får lira sin konståkningshockey utan blir nedmejade av det tuffare Luleå.

SÅ Lustan hittar på att "Luleå spelar fult" med motivet att få med sig media som ska skälla på Luleå för att Lustan sedan ska få lydiga zebror. Och på tabloiderna/Cmore finns ett antal nyttiga idioter som är mer än villiga att gå i Köplustans ledband.

Jag tycker att det är vidrigt.

Men vi har varit med om vidrigare. När vi spöade Djurgårn i kvarten för fyra år sedan var de hyllade gårdarna chanslösa och tog då till en fruktansvärd fulhockeydär man inriktade sig på fula och brutala angrepp mot huvuden på oförberedda Luleåspelare och då blundade zebrorna, instruerade av en galen fjollträslkmedia som förklarade att Luleås justa och vinnande hockey var lika intressant som att se målarfärg torka.

Jo, Tommy Åström. Du körde det tugget på ett så oförlåtligt sätt att först när du offentligt ber om förlåtelse....ska vi tänka på saken.

Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Sven.Savage: Ållrajt, då har jag fått din syn på saken också. Ska bilda mig en egen uppfattning om saken nu, om jag ids.

 

Nåväl, jag hoppas att er kvart fortsätter i samma härligt griniga stil. Och att samtliga kvartar går till 7:e avgörande, utom den enda som teoretiskt kan sluta 4-0..

 

Förresten...när de stod där långt bak i kön, kunde lule- oc frölundakillarna hålla sams då? Och varför tog de slut innan Granström & Ledin hann fram? ;)

Redigerad kommentar

Kommentera