Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1687248

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Anders Klang: Hmm, OK... numera är det ju du som bor nära och inte jag så jag inser att du kan ha bättre koll än jag. Ska fundera på det.

Vet förstås att många pitbor är varma supportrar till Luleå och dessutom att Luleå och Piteå har mycket gemensamt inklusive att jag själv, om än född och uppvuxen i Luleå i generationer bakåt är betydligt mer pitbo än lulebo. 

Men i belysning av pitebon Ulf-Tures formidabla Luleåhat som når psykopatologisk dimension har jag kopplat in två situationer där enstaka pitbor frenetiskt drivit en hockeykampanj riktad mot Luleå; gissningsvis enligt deras egen uppfattning på sikt förstås inte mot Luleå utan för Piteå. Även om resultatet är detsamma.

Efter Luleås SM-Glud fanns det en hel del pitebor som ansåg att eftersom pite levererat så många av Luleås främsta spelare under åren - t ex Renberg, Holmström, Öhlund, Lindgren, Bulan Hurtig m fl - hade Luleå nått toppen där Piteå borde/kunde/skulle ha varit. Vi kan tänka hur vi vill om det, men så såg en del på saken.

Då klev Mats Holmgrens mäklarbyrå i Stockholm in i handlingen. Den byrån dominerades av f d pitbor och de etablerade ett samarbete mellan AIK i Stockholm och Piteå där Piteå skulle agera farmarklubb till AIK och tanken var att pites talanger skulle gå till AIK och inte till Luleå medan AIK av sitt överflöd skulle kompensera Piteå med en bred uppsättning bra spelare.

Ett typexempel var Janne Sanström som pite skickade ned till Gnaget i stället för det mer naturliga Luleå, men några säsonger senare var han hos oss och har där blivit kvar hur länge som helst. 

I vilket fall som helst gick det förstås åt helvete. Den där piteinnovationen - att spärra ut Luleå till förmån för Gnaget - var så onaturlig att den inte höll. Och framför allt dök det inte upp en massa nya "Renberg, Holmström, Öhlund, Lindgren, Bulan Hurtig m fl" från Piteå.

Därefter fortsatte det med ett visst samarbete mellan Piteå och Luleå där vi stödde Piteå genom att släppa till spelare som inte riktigt platsade i Luleå, för att de skulle utvecklas vidare på hygglig nivå, samtidigt som det blev ett stöd för Piteå. Det där fungerade inte så värst bra. Piteå kunde inte riktigt bidra med så mycket till oss och vidare verkade de inte så tacksamma över det stöd de fick utan det kändes mest som att de gnällde att "vara tvungna" ge plats till otillräckliga luleåspelare.

Tycker att det var tråkigt att det inte fungerade gnisselfritt och faktum är att först när Asplöven kom upp kunde vi få ett väl fungerande samarbete med ett lag strax under. Piteå borde ha kunnat fylla den rollen, men av någon anledning fungerade det inte och min gissning är att det inte berodde på Luleå.

Sedan kom Renberg och Obol-härvan och hans övergång till Apklubben satte förnyad fart för Luleåfientliga pitestämningar.

När sedan Lasse Brutus-Bobban J och andra pibor odlade upp kontakten med Apklubben har de ju hos Apan etablerat ett anti-Luleå-beteende där de gjort allt de kunnat för att motverka speciellt Luleå och Björklöven medan de odlat Piteå. Unga spelare som Apan själv inte velat släppa fram har velat gå till Burkölen eller Luleå för att få chans att utvecklas men stoppats och Apledningen har krävt att de går till Piteå i stället. Det har då gällt spelare från Västerbotten-Norrbotten som velat stanna kvar i norr och för sin utveckling få spela på bästa nuvå i Allsvenskan eller t o m Elitserien. Men det har Brutus-Bobban hindrat och skitit i dessa spelares utveckling för att få motverka Luleå och Burkölen och menat att spelarna får acceptera en sämre tillvaro i ettan. "Kompromissen" har blivit att sådana spelare i stället fått äka långt ned i Sydbotten för att få lira allsvenskt. Huvudsaken enligt Apan att man motverkar Luleå och Burkölen. 

Jag accepterar alltså din syn på att i Piteå är man väsentligen för Luleå Hockey som Norrbottens lag men tror ändå att det finns enstaka maligna och rabiata Luleåhatare varav då Ulf-Ture är en av de värre. Tyvärr.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Sven.Savage: Är nog väldigt svårt att veta var alla Pitebor står. Tänker mest på de trevliga Pitebor jag stött på i Coop Arena på alla möjliga sektioner. Inte så få från klacken är från Pitetrakten. Helt klart att Marklundarna försökt och till viss del lyckats vända en del Pitebor mot LHF. Minst sagt knepig och obehaglig strategi.

Piteå tar inte fram talanger på samma sätt som förr. Har de fokuserat för mycket på Marklundarna? Men å andra sidan. dövik är inte längre den bästigaste plantisen. Om man skulle tro kvällstidningsjournalisterna var dövik kapabla att ta fram foppor ända till domedagen. 

LHF:s samarbete med Asplöven är perfekt. Ingen gammal historisk rivalitet som spökar och Marklundarna har inte lyckats i Happaranda

Kommentera