Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1691406

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Sven.Savage: Har bara varit inne å gluttat lite sporadiskt under "sillyseason" men måste imponeras lite av Lules satsning i år mycket med tanke på längd och kilon...fast en tanke som kanske kommer att slå fel i denna satsning är med tanke på SHL`s "lotterinämnd".  För om nån eller nåra spelare sänker motståndare med skaderesultat...för det går ju inte att igentligen att jämföra med -96 säsongens spel och taktik just med tanke på den tidigare nämnda "lotterinämnd",eller?

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Knegare, Klang och Wilhelmsson: Jo, det är riktigt. Om Luleå kommer ut som en vild tjurrusning i Pamplona lär vi inte hamna ovan nedersta strecket i tabellen.

Jag tror att man ska se det så att hockey är en kombination av spel och fysik. Vägen till framgång att kombinera de båda på bästa sätt och det var vad Osten gjorde för tjugo år sedan.

Under många år har vi i Luleå fått göra det bästa möjliga med tanke på att vi haft begränsade ekonomiska resurser. Vi har till största delen fått leta upp billiga spelare och utvecklat dessa och så snart de lyckats, har penningpungarna i sydbotten erbjudit dem höga löner och köpt dem. Linus Klasen valde att komma till Luleå för att få en förändring av karriären och utvecklas som spelare, vilket lyckades perfekt, men för övrigt har vi bara fått kämpa med att hitta spelare som andra ohittat: att konkurrera om de etablerade, dyrare spelarna har inte funnits på kartan.

Nu är läget ett annat.

Nu har Osten fått chansen att bygga ett lag på riktigt. Jag säger Osten, även om jag menar Osten, Fagervall och de andra. Osten är ju, förutom den mest erfarne sportchefen, dessutom en av de mest erfarna tränarna i en SHL-klubbs sportsliga ledning. Han har byggt lag i många år och nu, när han har möjligheterna, tror jag att han bygger ett lag som kan alla delar, såväl de speltekniska som de fysiska.

Under år då vi fått nöja oss med det vi haft råd med har de emellanåt hänt att andra lag besegrat oss med fysik. Tänk bara på hur andra lag gått på spelare som Linusarna Omark och Klasen, Per Arlbrandt, Abbottar och andra med muskler, kilon och fysik för att hindra dem att spela hockey och glänsa. Eller hur idioten Hardy gav Ölvestad och andra order om vilda överfall på våra små spelare och nästan lyckades, innan det vackraste tandlösa flinet i Elitserien satte avgörandet i sudden inför en rödklädd Delfin. Och ett senare år tänkte Köplustan göra om samma sak mot oss, men då hade vi ett lag som stod upp fysiskt inklusive Fredrik Svensson som uppfostrade Köplustorna varpå de vek ned sig.

Jag tror att den kommande säsongens Luleå kommer att spela hockey och inga motståndarne kommer att ha chans att stoppa oss med fysiskt spel - då är det vi som vinner. Dessutom kommer vi själva att kunna använda oss av fysiskt spel med tuff hockey när vi behöver - och motståndarna kommer inte att ha de spelare de behöver för att stoppa det:-)

Allt det där tror jag är genomtänkt och planerat och mest intressant blir att se om Fagervall med alla nya verktyg nu kan få ihop spelarna till ett lag. Med så pass många nya och med sådana omkastningar är det långt ifrån självklart. 

Under många år, sedan Rönken tog över, har vi levt högt på att alla spelare köpt laget före jaget och vår spelstyrka har varit betydligt högre än summan av de enskilda spelarnas. Men lyckas det med så många nya, samtidigt som vi saknar trotjänare som kunnat dra med sig de övriga; spelare som Ledin och Abbottarna?

Långt ifrån självklart. Att Luleå nu kliver in och vinnar allt 2015-2016 är inte alls självklart, eller något vi räknar med. Men nu har vi i alla fall de reurser och verktyg vi behöver och vi är med om racet. Vi kan lyckas, eller inte, och det blir för j-a spännande att se vad som händer!

Att jag så fokuserat på vikt och storlek beror på att jag velat kontrastera mot Apans strategi där Lasse Brutus-Bob J, den misslyckade pitetränaren, väsentligen använt landets största kommunaldoping för att köpa forwards samtidigt som han kört med småjunisar på backsidan. Dessa har bara hjälpligt lyckats och mot rejäla motståndare, speciellt när de kan sätta 100 kg bakom argumenten, kommer de ohjälpligt att bli avklädda oh leverera misstag på misstag.

Osten är en synnerligen lyckad och erfaren hockeytränare, jämförd med den alltså misslyckade pitetränaren Brutus-Bob och dessutom har Osten som sportchef varit bäst i landet på att leta upp kommande stjärnor i Allsvenskan, samtidigt som Brutus-Bob värvningar inneburit runt 50% misslyckanden, förutom då när han fick hjälp av den på området etablerade scouten Anders Forsberg. Brutus-Bobs megalomana personlighet "det är JAG som tar ut laget" väntar på en kraftig Nemesis. Den drabbade honom delvis i våras, när Luleå spelade bort Apan frän Europamästerskapet, samt när Läjkers senare fimpade Apan om SM så att Apwallsson fick förklara sin spyfärdiga vrede över de divor Brutus-Bob värvat. Men det finns chans att detta slår ut i full blom nu:-) 

2015-2016 - säsongen när Osten krossade Brutus-Bob?

Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Knegare: Du kan faktiskt få rätt, Om Luleå tänker att tackla sönder allt och alla så kan det faktiskt gå käpprätt åt helvete, då blir det boxplay spel för Luleå och det vet vi ju att man INTE vinner matcher med den taktiken, sen lär det väl bli många avstängningar också .... tror Luleå verkligen kommer att bli hatade då av andra lag, supporters, domarkåren + media som kommer att ösa galla äver nya "Fuleå".

Dags att lämna SHL och sikta in sig på KHL då ... ;-)

Givetvis så hoppas jag Luleå kan vara smarta och hålla sig i skinnet men ändå använda sina kilon rätt, visst kan ju risken finnas att motståndarna skadas fast det är en regelrätt tackling ... men det är ju som också en del av spelet, att inge en sorts rädsla i motståndarna och få dom att tveka att gå in i närkamp med "stygga" Luleå,

att det kan smälla precis överallt på plan och att det ska göra ont att möta Luleå precis varje gång ... lyckas Luleå med den taktiken så kan det hålla hela vägen, misslyckas vi så kan det bli årets fiaskolag utav dess like.

Spännande blir det iaf.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Knegare: sant, även reglerna var mer tillåtande till fysiskt spel 1996. Å andra sidan görs många mål i modern hockey med att pucken kastas in framför mål. Kan vara bra med kilon framför bägge kassarna.
Kommentera