Luleå HF

115821 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1767590

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Det stora samtalsämnet för närvarande är förstås Apans kollaps och rent ut sagt usla inledning av säsongen.

I träningsmatchen mot Luleå tog vi helt över varpå Apan helt vek ned sig på ett sätt som de inte gjort under tio år.

När vi möttes första två SHL-matcherna för Apan i B2B tror jag att Luleå hade lite för mycket respekt för Apan och matcherna hade nog kunnat gå till oss om vi insett att vi inte behövde vara rädda för Apan. Nu kunde vi tagit dem ändå, men fläskberget fuskade sig fram till vinster på ett oerhört otrevligt sätt, typiskt för denne fuskare.

Men därefter har de helt havererat. Utklassade av JYP och utslagna ur CHL.

Radat förlust på förlust på förlust på förlust i SHL och värst den totala utklassningen av HV och nu detsamma av Warulfven.

Vad har hänt?

Kan man gå in i Apboken för att få kunskap, kommentarer och information?

Nej.

De begriper sig inte på detta. För Aporna har världen hela tiden varit svart eller vit. De är bästigast, vi andra är usla. På allt.

Alla deras spelare och ledare var otroligt duktiga superstjärnor när Apan var vinnande. Och nu är alla otroligt värdelösa och usla.

Apbokens skribenter begriper ingenting alls om hockey är min tolkning, utan ser ensidigt med cyklop och filter på allt och tolkar allt som de vill.

Ska man fundera över fenomenet Apan måste man lyssna på utomstående som begriper hockey och inte bara är ute efter att håna, hata och jävlas i största allmänhet.

Till att börja med har vi andra hela tiden förklarat att det händer att lag dominerar i serien och att ibland kan de hålla det många år, men de flesta sådana lag har unga lovande spelare som blir köpta till NHL där de slår igenom rejält. Djurgårn har rensats på en generation, Frölunda likaså. Och hade inte Pölsan tappat spelare som nu är stjärnor skulle de antagligen varit bäst år efter år. Warulfven tappade när de tappade så många gamla toppspelare, HV likaså.

Men apsupportrarna (inte alla, men flera av nollorna i snackets apbok) som verkar ha bott på en annan planet inbillade sig att de var untouchable. De var bara att fylla på med nya junisar som skulle kliva upp, dominera i SHL direkt och därefter bli NHL-stjärnor.

Allt det där var bara skitsnack förstås. Apan kunde många år fuylla på nedifrån och det berodde på att de snott talanger av andra klubbor och döpt dem till "egna apor" men den gratisingången skulle stängas visste vi, även om det skulle ta flera år innan det märktes. Men nu är gratisstölderna stoppade och de junisar som nu lyfts upp duger helt enkelt inte. De har sammantaget för lite talang, för lita muskler och för lite vilja och viker ned sig när det börjar ta emot.

Den andra förklaringen till att Apan kunde dominera under flera år var den att konkurrensen var historiskt svag, sedan övriga lag hade blivit sönderköpta eller på andra sätt skadeskjutna. Så är det fortfarande - längre tillbaka skulle aldrig rookiegäng som Kronan och Malmö kunna kliva in och putta bort de mer etablerade lagen under serieinledningen.

Grejen är denna: Apan tog in Anders Forsberg som förstod att bygga ett lag och hade kunskap och kontakter att skaffa in passande spelare. Efter ett år med laget analyserade Forsberg och Klockare situationen och beslutade att vad Apan behövde var ett fungerande försvar. Man insåg att i Allsvenskan hade Rönken implementerat ett utsökt fungerande försvar och lyft Almtuna från ett bottenlag till ett topplag genom ett sådant spel. Rönken kunde man inte få, han skulle till Luleå. Men man köpte in Rönkens assistent CryBert som lärt sig allt av Rönken. På så sätt byggde man ett lag som blev allt starkare och ett år senare var man framme.

Då kom Aplasse på att han skulle stjäla äran av Forsberg, intrigerade bakom ryggen, och övertalade översteprästen att ge Forsberg 15 minuter på sig att tömma skåpet. Forsbergs lag var dock ett självspelande piano och tog SM några månader senare: man slog starka Luleå i finalen och detta t o m med 4-0 i matcher, och anledningen var att man hade ett lag där varje spelare gav allt och bidrog till ett komplett lag. Som skulle vunnit även om de haft Knatte och Tjatte som tränare. Spelarna var kvar ett år till och laget tog ett till SM av bara farten.

Men sedan kom fallet. Nu var det apspelarna som köptes över Atlanten - Apan drabbades av samma som andra topplag före dem, även om väl över havet visades att apspelarna faktiskt inte var några stjärnor och få lyckades ens få plats i NHL. Hemma i APschtaan fick man fylla på med junisar, men de hade allt sämre kvalitet: gratisförsörjning började sina efter en lyckad generation, och Apan fick komplettera genom allt fler spelarköp. Många spelare man köpte misslyckades, men Apan la så mycket pengar för att köpa spelare som andra klubbar ville ha att tillräckligt många lyckades: Apan fortsatte vinna serien och fortsatte nå final, men hade börjat tappa greppet och vi utomstående förstod att snart rasar det. Jag hade dock inte trott att det skulle ske redan i år; både Lindström och Möller är tillräckligt duktiga att vinna matcher på egen hand och när de t o m sparkade fyrtioprocentaren och köpte in en dyr vakt som säsongen innan fått köra en hel del NHL-spade - ja då trodde jag att de skulle fixa det ett år till.

Men nu är jag tveksam. Visst återstår att spela in Möller och senare Kyle och visst kan de två bli betydelsefulla kuggar - de andra de hävdar är stjärnor som ska in typ Lindholm och Hetta lämnar mig kall.

Men. Laget innehåller så många svaga spelare som visat att de inte alls har den sammanhållning och vilja som satt i ryggmärgen på hela gänget för några år sedan. Så, kan de skärpa sig, kan de få ihop ett vinnande topplag?

Det vet vi inte, men en hel del talar alltså emot det. Tidigare har Apan haft så många välfungerande spelare att en och annan som inte hållit måttet har gått att kompensera för men nu har man en majoritet som inte är måtthållande. Vore det vilken annan klubb som helst skulle de inse att det enda att göra för att nå rejäl skillnad är att rekrytera nya spelare som verkligen tillför något. Men kan Apan agera så, när man är så självgod och att acceptera faktum inte finns i deras bok? Och när nu Näsan ska göra det? Tveksamt. Vore det ett annat lag skulle man snart höra ropen på att byta ut tränarna. Men kommer det? Nye Öberg som man bjudit in med armbågen "du är bara en komplementtränare och CryBert och Klockare och hela j-a surven är lika viktiga, minst". Enligt anmälan till förbundet ska Klockare vara "huvudtränare" men han är så osynlig att ingen vet väl om han finns eller bara är en karikaktyr som de hittat på, typ "hitta Oskar". Den järnhårda sektmentaliteten har stängt käften på alla men hur stora är de nu, när det behövs som mest? Kommer spelarna att börja skylla på varandra, vägra tro på spelsystemet, vägra lyda och gnället börjar sippra fram?

Den, som formellt borde kliva in och ta rodret, är förstås lagkaptenen. Men där har de ju satt den ohederlige fuskaren fläskberget som är gammal, långsam, passé, ofta utvisad pga fulspel och allmänt usel. Tar fläskberget rodret tror jag inte det ordnar sig; han är för värdelös för uppgiften och skulle alla lyda honom och fuska hejvilt kommer laget att skandaliseras och sänkas. Och något annat kan faktiskt inte fläskberget bidra med. Hatbrottslingarna yrar om "Glud-Jimmie, vinnaren" men det år så imbecillt att man storknar. Jag är bombsäker att Apan blir ett betydligt bättre lag om de sparkar fläskberget, men skygglappsförsedda av sektmentalitet ser de inte verkligheten utan har en självbild baserad på APsanningar vilka bl a innebär att fläskberget kan vara hur värdelös som helst men i deras munnar är han en "vinnare" som "alla vill ha". Jag ber att få betacka mig.

Intressant fortsättning följer...
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Ja, fattar inte hur man kunde sparka ärkepetaren Gnomell och behålla Fläskkotletten...visst, Forssell är väl heller ingen supertalang och superkapten men han visar iaf hjärta och kämpatakter UTAN ATT FUSKA OCH FILMA vilket ändå alltid har gjort att jag respekterat honom och hade jag vart SKAIK supporter hade jag hellre velat ha honom med C på bröstet istället för Fläskiwood.
Men Malmö har iaf tackat och tagit emot :)
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
HV 71 - Skellefteå AIK 7 - 1
JYP Jyvaskyla Skelleftea AIK 4 - 0
Djurgårdens IF - Skellefteå AIK 2 - 1
Skellefteå AIK - Brynäs IF 1 - 2
Skelleftea AIK JYP Jyvaskyla 4 - 2
Skellefteå AIK - Färjestad BK 0 - 5

Sex matcher i rad utan vinster (returen mot JYP gällde ju sammanlagt).

7-22 i målskillnad på 18 perioder.

Riktigt uselt.

Nu ska de möta topplaget Karlskrona. Det lag som har genomsnittligt tyngsta spelarna i serien. Har en känsla av att det kan bli lite tufft för de små aporna...
Kommentera