Luleå HF

115821 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1801595

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Presskonferensen är tre minuter gammal. Talar om Warulfvens nye sportchef. Sexpressen, Aftontrasan, Väärmlömskt folkblad och Hockeysverige signalerar samtliga att det blir gotlänningen och f d Warulfven Peter Jacobsson. Denne förnekar kategoriskt saken och menar att han är i Karlstad bara för förhandlingar om försäkringar, vilket han arbetat med fram till nu.

Men en wermlömsking med gotabakgrund som dyrt lövar en sak för att motsatsen strax ska bli känd.... det har vi nog hört talas om tidigare. Så ofta att det närmast ses som rutin.

Tillägg. Det blev nämnde Jacobson. Vi känner våra wermlömska gotlänningar.

Och vi tackar och tar emot att det inte var Rönken :-)
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Och så dagens snackis.

Hockeyligan dvs SHL-lagen har slutit ett nytt avtal med Cmore. Tidigare fick lagen bara 25-20 miljoner årligen - per lag! - från Cmore. Men nu ska de få 45 miljoner per år och lag närmsta fem åren för att slippa svälta.

De allsvenska lagen får 3,5 miljon.

Det är "marknaden" som råder, försvaras avtalen med.

Jag är ju medlem i Luleå Hockey, en klubb som tillhört Elitserien SHL senaste 33 åren och ser ut att fortsätta göra det. Bara fem klubbar i landet har längre historia i elithockeyn än vi har. Så jag borde ju gotta mig i detta. Eller?

Nej. Jag gillar det inte.

Jag kan förstå att de 14 klubbarna gör det. Var och en gör vad som är bäst för klubben förstås.

Men vad är bäst för ishockeyn?

För några år sedan försökte hockeyligan stänga Elitserien men lyckades inte. Men nu har de fått igenom nya kvalregler och nu nya ekonomiska villkor. Som sammantaget ger oss en mer eller mindre stängd liga. När det gäller Cmorepengarna har de redan myglat till en fallskärm för det SHL-lag som eventuellt åker ur ett år; detta lag har till nu fått fem miljoner med sig och dessa pengar har snotts från det lag som kliver upp. Något som motiverades med allmänt skitsnack av typen "laget som kliver upp har ju inte så mycket uppgifter och pallar att få fem miljoner mindre än övriga lag i SHL". I stället för att varje lag i SHL avstod en halv mille.

Ja, fy fan.

Problemet är att SHL-lagen tänker på SHL-lagen men det organ som skulle tänka på hela landets hockey - ishockeyförbundet - sedan Richard Fagerlunds lämnade befolkats av tandlösa kärringar som misslyckas med allt. De har en sportslig ledning som gav oss gnomen Mårts och nu Poorkabork och de drar Tre Kronor i smutsen. De kör ointressanta koskenkorvaturneringar som ingen bryr sig om. De ansvarar för hockeydomare som inte finns utan utgörs av zebror. Och de är fullständigt maktlösa gentemot ett antal storklubbar som gör som de vill.

I detta nu har vi 14 SHL-klubbar och 14 Allsvenska klubbar, plus 48 division 1-klubbar.Jag tror inte ettans klubbar får några stålar. I så fall har vi:

14 x 45 = 630 miljoner årligen till SHL
14 x 3,5 = 49 miljoner årligen till Allsvenskan
48 x 0 = 0 miljoner årligen till Ettan.

Sammanlagt 679 miljoner.

Jag skulle nog gärna sett en annan fördelning.
T ex 10 % till ettan, 20% till Allsvenskan, 60% till SHL.

Det skulle ge varje lag i Ettan 1,4 miljoner.
Det skulle ge varje lag i Allsvenskan 11,2 miljoner.
Det skulle ge varje lag i SHL 33,6 miljoner.

SHL-lagens höjda ersättning skulle alltså bara bli typ 6-7 miljoner per år i stället för 15-20 miljoner per år. Det har de råd med.

Men det skulle samtidigt innebära ett stöd till alla de klubbar som utbildar en avsevärd del av de spelare som så småningom ska spela i SHL. Ett stöd, som en stark ledning av Hela Landets Hockey självklart skulle förespråka. Om de hade en röst och inte var så extremt svaga och allmänt värdelösa.

Någon kanske redan insett att det saknas 10%. 67,9 miljoner som saknas. Har jag räknat fel? Nejdå, inte alls. Hälften av dessa medel skulle användas för att hyra in NHL-domare för att se till att vi fick den rättskipning som hockeyn behöver. Och andra hälften skulle användas för att starta en effektiv utbildning av egna domare. På sikt skulle vi därigenom bli självförsörjande i fråga om domare och då kunde medlen flyttas till annan verksamhet, förslagsvis damhockeyn. Äsch, damhockeyn skulle kunna ges stöd genom fria resor redan idag. Vi viker ett antal av de 67,9 miljonerna till detta. Och kan för övrigt dra av del av ersättningen till de lag i SHL som saknar damlag.

Samtidigt kunde vi återinföra den gamla kvalserien i syfte att åstadkomma bättre rotation mellan Allsvenskan och SHL. Vilket vi alla gärna ser.

Dagens beslut syftar till att göra hockeyn i landet mer osportsligt än tidigare samt riva undan basen för den utveckling av svenska spelare genom massor av ideella insatser av personer i småklubbar landet över.

Den här utvecklingen leds av folk som menar att "det är för mycket hockey" i hockeyn. Folk som är allas våra fiender.
Kommentera