Luleå HF

115757 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1803010

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Glädjande besked: Peter hejsanhejsan Andersson slutar som domarbas efter säsongen. Nu ska han ta ett civilt jobb i Karlstad och behöver inte längre smyga med sitt supporterande av Warulfven.

Men nu blir det synnerligen viktigt att en vettig person tar hans plats. En som kan sköta jobbet utifrån förutsättningarna att det handlar om att basa för en servicefunktion där lagen och dess spelare ska hanteras på ett sportsligt rättvist sätt och att dessutom supportrar och media ska ges den information och den kompetens för rättshantering som behövs för att återupprätta respekt för domare och övriga inblandade.

Jag är medveten om att SHLs domarbas inte har mandat för allt detta men positionen är så extremt viktigt för att arbeta för att övriga inblandade rättar till sig och ordnar upp det delvis kaos de ställt till med.

Den enskilt viktigaste uppgiften för en ny domarbas blir naturligtvis att utveckla och implementera en mycket bättre struktur för att rekrytera och utbilda dugliga nya domare att ersätta den tragiska blandning vi nu får stå ut med och som saboterar vår sport. För att lyckas med detta måste han dessutom se till att säkra de resurser som behövs och i mina ögon kan, bör och ska det ske genom att tydliggöra för ligan att de måste avstå en liten del av de 630 miljoner som nu går direkt från Cmore in på klubbarnas enskilda konton.

Jag tar inte ens upp lärlingen eftersom jag förutsätter att när hans ende kompisen försvinner kommer vederbörande skygglappsförsedde intellektuelle eremit att snabbt avtackas med en stor spark i lärlingsrumpan.

Luttrad som man är måste man ju också tänka sig ett värsta scenario. För mig skulle det vara att de promoverar "landets mest erfarne elitdomare" till ny domarbas. Jag talar alltså om herr höjdhoppare.

Mitt förslag om nu en domare ska ta rollen är Vingelflygel. Nu vet jag inte hur han skulle vara som chef, men utifrån domarinsatser, erfarenhet och karaktär skulle jag chansa på honom. Men kanske skulle det bli ännu bättre om de vågade gå utanför det skrala utbudet på zebrasidan. Och varför inte en kvinna i stället för de som uppodlats inom gubbväldet? Kan det bli någon ickezebra skulle jag hälsa Lena Sundqvist varmt välkommen.

Nedan följer en bild på Warulfvens supportklubb Wolfpacks nye ordförande efter säsongen.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Hahaha 250k under bordet för Amner som ni dessutom kastade ut med huvetföre!
Man törs ju knappt gissa vad ni betalat för alla transatlanter mm... Lätt gissning minst 1,5 miljoner st och då är vi nog i underkant! ;-)
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Håller med om att det är bra att PA slutar. Det behöver komma in en mer "modern" ledare på den positionen som förstår att idag är information och kommunikation väldigt viktigt.

Idag är domarfrågan lite av en dålig spiral neråt. Domarna beskylls för att vara kassa, alla letar efter fel de gör och att få folk att vilja bli domare idag måste vara svårare än någonsin.

Det är fan inte lätt att vara domare idag. Alla situationer kan bedömas med mikroskopisk precision i efterhand med vinklar från alla möjliga håll. Då är det jäkligt lätt att hitta saker som borde bedömts annorlunda. Jag är helt övertygad om att dagens domare är betydligt bättre än de var för 20 år sedan när det i bästa fall fanns en kamera i hallen. Dessutom är det mycket som blivit svårare för domarna idag när farten är betydligt högre och spelarna gärna vill "hjälpa" domarna att hitta regelöverträdelser genom att förstärka situationen.

Att kommunicera ut mot publiken måste vara a och o för domarkåren. Berätta hur man bedömt situationer, berätta hur man tränar, erkänn när man gjort en felbedömning etc etc. På det viset är jag övertygad om att förståelsen och insikten i domarnas jobb blir bättre och vi får tyst på den värsta mobben. Då kan man dessutom skapa en miljö som fler kan känna sig attraherade att söka sig till. Och fler domare behövs, så att kvaliteten höjs.

Vem som är bäst lämpad för uppdraget vet jag inte, men antar att det även krävs en god insikt i domarnas vardag. Min gissning är att det blir Kuben.
Kommentera