Luleå HF

115757 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1803014

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Håller med om att det är bra att PA slutar. Det behöver komma in en mer "modern" ledare på den positionen som förstår att idag är information och kommunikation väldigt viktigt.

Idag är domarfrågan lite av en dålig spiral neråt. Domarna beskylls för att vara kassa, alla letar efter fel de gör och att få folk att vilja bli domare idag måste vara svårare än någonsin.

Det är fan inte lätt att vara domare idag. Alla situationer kan bedömas med mikroskopisk precision i efterhand med vinklar från alla möjliga håll. Då är det jäkligt lätt att hitta saker som borde bedömts annorlunda. Jag är helt övertygad om att dagens domare är betydligt bättre än de var för 20 år sedan när det i bästa fall fanns en kamera i hallen. Dessutom är det mycket som blivit svårare för domarna idag när farten är betydligt högre och spelarna gärna vill "hjälpa" domarna att hitta regelöverträdelser genom att förstärka situationen.

Att kommunicera ut mot publiken måste vara a och o för domarkåren. Berätta hur man bedömt situationer, berätta hur man tränar, erkänn när man gjort en felbedömning etc etc. På det viset är jag övertygad om att förståelsen och insikten i domarnas jobb blir bättre och vi får tyst på den värsta mobben. Då kan man dessutom skapa en miljö som fler kan känna sig attraherade att söka sig till. Och fler domare behövs, så att kvaliteten höjs.

Vem som är bäst lämpad för uppdraget vet jag inte, men antar att det även krävs en god insikt i domarnas vardag. Min gissning är att det blir Kuben.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Basse: Absolut har du rätt i det du säger att det inte är lätt att vara domare idag och "blåögdhet" kommer alltid att finnas hur bra domare man än har....MEN, håller inte med dig att vi har bättre domare idag än för 20 år sedan, jag tycker precis tvärtom.
Förr fanns det domare man tyckte var helt Ok, men idag finns inte det förtroendet hos en enda domare i Elitserien. Tror det va i mitten av 2000-talet Elitserien hade en typ av utbytessystem av domare från andra ligor i Europa och minns att jag tyckte att de domarna i det stora hela dömde bättre.
De var givetvis mer petiga på vissa saker men de hade mer känsla för spelet och hängde med bättre i situationerna.
Patrik Sjöberg måste vara en av de sämsta domare jag någonsin sett tillsammans med en finsk domare som hette Mäkinen (om jag minns rätt) som ofta dömde Sverige matcher från mitten av 80 till början av 90-talet och han dömde alltid mot Sverige.
Kommentera