Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1812048

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Det är det absolut, men samtidigt kul för Jaros och kul för Luleå att vi också har en helt ok junisverksamhet...må så vara att de inte är direkt från Luleå men det är via våran verksamhet t.ex Jaros och Chelarik har utvecklats.
Men sen får vi se om han ändå fortsätter i Luleå efter campen eller om han blir kvar "over there".
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
M.Lemiux: "Inte är direkt från Luleå" är ju något som trollmonstren gärna hänger upp sig på.

De förklarar ju att Apan är bästigaste plantskolan någonsin i svensk hockey och exemplifierar med spelare från "egna led" där majoriteten kommer från Umeå och Norrbotten, sedan Apwallson och Aplasse suttit i lönndom på telefonen "komse, komse, komse..." för att lura till sig spelare från andra klubbars upptagningsområde.

Medan spelare som Pistol Pete och Jaros, som självmant sökt sig till oss i samma åldrar anses vara "ett hot mot svensk hockey" och fula värvningar, enligt apmonstrens bedömning.

Personligen anser jag det vara skitsnack förstås och vi skiter väl i vad Apan kräver att vi ska göra (=avstå från bra spelare samt avstå från att ersätta ibland upp till halva laget om det behövs, liksom alla andra elitföreningar inklusive Apan, och hellre gå ned till Division 2 med spelare enbart från Luleå city).

En mer seriös fundering kan vara: går de för tidigt? T ex Anders Nilsson, Lukas Wallmark, Pistol Pete, Christian Jaros som i 20-årsåldern lämnar Luleå för att via AHL spela sig till en framtid i NHL.

I AHL lär man sig
• spel på liten rink
• spela egoistisk för jaget isf laget

Medan utvecklingen som hockeyspelare i övrigt inte prioriteras. Det innebär ju en risk att de aldrig når upp till sin fulla potential men i vissa fall kanske de inte behöver mer planerad utveckling utan har redan tillräckligt för att ta sig fram på egen hand.

Förr var det inget problem. De spelare som värvades över Atlanten var redan så starka att de utan vidare direkt gick nin och tog en stark position i NHL. Ta en sådan som Mats Sundin exempelvis. Inga problem. Medan Bäckis exempelvis sa nej och körde ytterligare ett år hemma och kom över ett år bättre.

Men på senare år, sedan den allt mer växande NHL-ligan tappat rekryteringar från Ryssland sedan KHL dök upp, har rekryteringen av svenskar exploderat och numera drar man ofta över svenskar som aldrig kommer längre än till AHL, där de stagnerar i utvecklingen och eventuellt kastar två av sina viktigaste utvecklingsår på soptippen.

När det gäller de fyra nämnda tror jag samtliga skulle tjänat på att ta 1-2 år ytterligare hemma. Men den som har bäst möjligheter att på egen hand redan som 20-åring ta sig via AHL till NHL är nog Jaros. Jag tror att han redan idag skulle kunna ta NHL-plats och slippa alltför mycket tragglande i AHL.
Kommentera