Luleå HF

115795 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1812316

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Powerfade: Ja, det finns mycket speciellt i Apans historia.

Klubben bildades ju 1921. Anledningen var att gubbarna i Skellefteå IF inte tillät att man spelade bandy i klubbens regi.

Då samlades ett antal bandyintresserade och beslutade att bilda en ny förening. Men ingen jävel visste hur man gör, så de kontaktade IFK-föreningarnas riksorganisation för hjälp. IFK satsade tid och ansträngning för att lära upp dem - som IFK gjorde över hela Sverige - och allt var klart för att bilda IFK Skellefteå med den vackra blå stjärnan på den vita tröjan. Men då skulle de betala räkningen för stödet som alla andra betalade samma räkning. Vad hände? Aporna vägrade betala. I stället tog de med sig allt de lärt sig och utbildats i och bildade en förening - men döpte den till Skellefteå AIK i stället och hävdade att eftersom de sket i namnet "IFK" behövde de inte betala.... AIK tog de eftersom de sett Riktiga AIKs fina klubbmärke - naturligtvis det vackraste vi har i landet - och menade att med namnet "AIK" skulle de uppfattas lite lika fina som Riktiga AIK.

En bandyförening, alltså. Hockeyn kom de på att försöka med först under andra världskriget men antingen var det för kallt eller så tinade isarna så först efter kriget kom de igång; då fanns det redan bortåt en handfull andra klubbar som lirade hockey i Schtaan.

Därefter har de ömsat kostym och bytt namn en j-a massa gånger, bl a i slutet av sextiotalet då de slog sig ihop med Skellefteå IF.

I mitten av nittiotalet beslutade styrelsen att byta namn till AIK Stingheads men den som hade konstruerat logotypen (se nedan) ville ha betalt för jobbet och Apan vägrade (som vanligt) och man beslutade byta tillbaka namn.

Historien känns igen, som vanligt. Under CHL senaste åren har Aporna gnytt och gnällt över att de 25 europeiska klubbar som av egna medel satsat flera miljoner för att turneringen skulle byggas upp; att desa 25 klubbar fått delta i kvalspelet till CHL (vilket man redan från början skulle avveckla när det blev moget och fr o m nu 2017 är det avvecklat). Apan ansåg att de skulle gratisdelta medan de som byggt upp och betalt turneringen skulle dra åt h-e.

Känns mönstret från snål-Apan igen?
Uppladdat:

450x300-apa_8.pngapa_8.png

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Det låter som att freeloader mentaliteten går långt tillbaka. Kanske nåt i grundvattnet. Din historia skänker ju i alla fall lite ljus över deras "Värdegruunnd" ;-)
Kommentera