Luleå HF

115717 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1831682

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
eltifoso: Ja, otroligt Frölunda gick 29,5 miljon back 2011.

Det var då en extremt uselt skött förening, ledd av sparkbollsledare som vare sig hajade sig på hockey eller brydde sig.

År efter år hade Frölunda landets bästa junisar men få kom att spela i Frölunda eftersom de sparkade iväg dem från klubben då de fyllde A-laget med köpespelare, förblindade av att har man pengar, använder man dem.

Frölunda köpte på sig så många spelare att de kunde fylla två lag med köpespelare och så sparkades de man inte behövde i september. Skulle de inte få någon annan klubb fortsatte Frölunda betala lönen, hittade de en ny klubb brukade det lösa sig genom att den nya tog halva lönen, men Frölunda betalade glatt visare resten.

Den där "strategin" märktes bäst på tränarsidan. Frölunda sparkade av princip alla tränare de anställde utom Conny Evengård. Ibland hann de sparka en tränare för en ny samtidigt som de fortfarande betalade lön för en tredje tränare och så höll man på i denna mest uselt skötta av föreningar, och allt eftersom man hade alldeles för mycket pengar och därför måste köpa, köpa och köpa ännu mer.

Köpkraften berodde på att man var ensam hockeyförening i hela västra götalandsregionen och därför fick alla sponsorer och all sparkbollspublik som måste ha något att göra under vinterhalvåret, om de nu inte stod ut att kolla armboll.

Men till slut gick det inte längre. Efter brakförluster a la den av eltifoso länkade beslutade man att göra sig av med sparkbollsmaffian och tänkte ut att i fortsättningen skulle man satsa på att plocka in egna junisar i laget. Därför anställde man Roger Rönnberg, då man fått för sig att han var bäst man för uppgiften, eftersom han nyss tagit Glud med småkronorna.

På så sätt gjorde man rätt och jag t o m lät mig att övertalas att lämna namnet Värsta Köplustan för laget.

Hur fungerar det nu?

Ja, fortfarande hyggligt tror jag, även om det är många av spelarna som kommer utifrån men satsningen på många unga spelare har i alla fall fortsatt.

Vad kan vi se för utveckling för Apan nu då?

Ja, som utomstående är man ju inte lika blind för verkligheten och inser att Apan haft några år med en generation av junisar som blivit dugliga hockeyspelare, bl a eftersom en stor del av dessa varit talanger som man fräckt snott av andra klubbar.

Men det där har vi sett förut. Klubbar som går riktigt bra, eftersom de får upp en samling duktiga spelare som ger laget en ryggrad. Pölsan, MooDoo, Djurgårn, Frölunda, HV - ja längre tillbaka definitivt också Luleå. Men numera är halveringstiden kort för gyllene generationer eftersom NHL/AHL köper sönder vårt spelarmaterial.

Och det har förstås hänt för Apan med.

Inbilska som de är av all sektspridd hybris tror de fortfarande "vi bara plockar upp några junisar" men si, det fungerar inte alls längre för junisarna är inte tillräckligt bra att försvara en seniorplats och får spela i flera år för att lära sig, till priset av förlorade matcher.

Apan har trott att de kan fortsätta, genom att betala dyrt för ett antal spetsspelare. Och eftersom de har pengar, tror de att det fungerar.

Men det fungerar inte nödvändigtvis. Vissa klubbar är jäkligt duktiga på att leta upp skitbra spelare till överkomligt pris, men Apan tillhör inte dem. De har en historia av väsentligen ej fungerande felköp men tror nu att på basen av en massa pengar kan de erbjuda högre löner till spelare som andra redan bedömt dugliga och är beredda att betala bra för.

Men fungerar det?

Som vi sett: nej.

Apan är förstås tvungen att acceptera och gilla läget, men indoktrinerade som de är av sina egna överdrifter för att inte säga lögner, fläskar de på medan de inbillar sig oövervinnerliga trots alla förluster - som de talar in sig beror på domare eller för att de helt enkelt inte "ville" vinna.

Ja, det ser ut som att Apan fungerade så länge de hade verktygen och att de fick verktyg berodde fr a på snodda talanger samt att NHL-scouten Anders Forsberg plockade ihop ett fungerande lag och fungerande hockey.

Men nu är det över och det är andra tider. Igen-kligen borde de väl anställa Särkijärvi igen och köra ultradefensiv för att gå på kontringar. Men inte Apan inte. De tror att de ska kunna blåsa förbi och skölja över alla motståndare, typ som Luleå Hockey gjorde första tio åren i Elitserien.

Nej, liksom Storbritannien under andra världskriget var tvungna göra sig av med Chamberlain och göra Churchill till prime minister behöver Apan skaffa sig en krigsledning eftersom de ledare de nu har - vars styrka är att sola sig i glansen av framgångar och mumla om värdegrund - inte kan hantera den nya situationen utan förlorar pengar så det stänker om det och inser inte faktum utan skyller bara på kommuninvånarna som inte fyller arenan.

Risken för Apan är att de fortsätter tro på "det som var förr" medan många andra förstått och gjort det bästa av den nya situationen. Och medan alla andra reser vidare mot nya mål och situationer, står Apan kvar på perrongen och undrar vad som hänt medan de väntar på nästa tåg. Som visar sig vara rälsbussen till Allsvenskan.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Golden Knights har fått 72 timmar på sig att välja vilken spelare de ska ta från vart och ett av de andra 30 lagen och om 26 timmar - 02.00 torsdag morgon svensk tid - får vi besked.

Jag tror inte att deras val i princip är intressanta från egen horisont, annat än vad de indirekt får för konsekvenser.

Skulle de plocka t ex Ullmark blir det intressant att se vad Buffalo gör.

Och i annat fall kommer de förutom Fleury att plocka några vakter till vilket innebär att det blir totalt fler platser för alla andra. Visserligen kanske de kniper några andra hyggligt starka för att sälja dem vidare och tjäna på transaktionerna. Men i vilket fall kommer det att röra om i grytan, vilket kan betyda att det blir öppningar för Anders Nilsson.

Anders har ju fått sådana öppningar tre år i rad nu och tagit chans mycket bra och ibland extremt mycket bra. Och för varje gång har han mer erfarenhet och fler verktyg och är ännu bättre beredd.

Om tio dagar blir han dessutom un-restricted free agent och har för första gången sedan 18 års ålder regelmässig rätt - i NHL-ögon - att själv besluta vilka han vill tillhöra. Senaste tio åren har han tillhört NY Islanders - Chicago Blackhawks - Edmonton Oilers - St Louis Blues - Buffalo Sabres - men det har hela tiden varit klubbärgarna som bestämt vilka han ska "tillhöra". Nu är det han själv som bestämmer.

Och nu är det väl känt att han är en definit NHL-ready vakt som kan gå in som minst tvåa och leverera utmärkta siffror under 20-30 matcher en säsong. Skulle han inte blivit satt på bänken hela våren i Buffalo - eftersom de ville testa hur många matcher Robin kunde ta utan att bryta ihop - hade Anders fått köra 40-50 matcher i år. Så får han en rejäl chans i någon klubb på en förstaspade tror jag att han kan knipa den. Vi får se.
Kommentera