Luleå HF

115744 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1832083

Sv: Han är Luleås nya backstjärna
HURRA!

Anders Nilsson har skrivit på två år för Vancouver med 2,5 miljoner per år☺

Från Anders sida är det mest positiva att han får ett kontrakt som sträcker sig över hela två år och dessutom med en rejäl löneförhöjning.

Senaste två åren har han ju gått med 1 miljon per år på ettåriga kontrakt där han setts som en back-up till en redan mer eller mindre beslutad förste målvakt - och i båda fallen (Oilers och Sabres) har han spelat så övertygande under hösten att många röster höjts för att han skulle få kontrakt på förstaspaden i stället.

I Oilers tappade han ju stilen när han haft spaden senaste tio matcherna och vunnit senaste fem - när Oljan oväntat beslutade bra betalt flerårigt kontrakt med Cam Talbot i stället.

I Sabres gick han bättre än Lehner men under våren valde Sabres att köra stenhårt på Lehner ändå för att kontrollera om denne höll för massor av matcher en hel säsong; ett beslut som grundades inte på att Lehner gick bättre än Anders utan på att Sabres GM hade givit bort ett förstaval i draften för Lehner vilket var en nästan unik satsning vilket väckt mycket ont blod bland många - denne GM och dessutom tränaren fick sedan sparken iofs.

Men det kontrakt som Anders nu tecknat innebär två saker. För det första att han ses som en etablerad vakt som är mycket duglig för att gå in och vara back-up på hög nivå under många matcher. Men för det andra att man ser honom som potentiell förstevakt och ger honom hela två år för att visa detta. Kan han upprepa spelet han levererade i Buffalo samt gärna under ännu fler matcher är vägen öppen för ett t o m ännu bättre kontrakt - antingen med Vancouver, om nu Markan inte lyckas, eller om Markan fixar det och tar förstaspaden hos Vancouver kan Anders Nilsson etablera sig för ett första kontrakt i annan klubb.

Det negativa är naturligtvis att Vancouver är en klubb som inte är bra idag. Senast kom man näst sist av alla NHL-lag, bara före Colorado som var extremt usla. Nu har jag än så länge ingen koll på Vancouver men förutsätter att det är en j-a svår uppgift att vara vakt där och att vilken vakt som helst kommer att ställas inför många och svåra uppgifter som Canucksvakt och det blir tufft att lyckas få speciellt bra leveranssiffror.

Min förhoppning för närmaste två åren är nog att Markan fixar det för Canucks och då att Anders får en förstaspade i ännu bättre miljö - med det menar jag nog i USA, eftersom det är mer lukrativt samt i en klubb/stad där det är ännu trevligare för Anders familj att vara; varför inte sydstaterna eller kalifornien?

Vad innebär detta för Markan? Ja, personligen tror och hoppas jag att Markström har kapacitet att lägga beslag på en förstaspade med välbetalt mångårigt kontrakt och igen-kligen är det förvånande att han inte lyckats med det ännu. Jag vet inte varför, men jag vet att om det nu synes bli Jacob och Anders i Vancouvers NHL-trupp är det nog det bästa som kunde hända för Jacob. Senaste året var det ju tänkt att han skulle etablera sig som etta och Vancouver plockade in gamlingen Ryan Miller som back-up bara, men tyvärr gick Markan inte så bra som väntat medan Miller levererade och det blev därför mest Miller vid spaden. Men Anders blir med all säkerhet en perfekt partner till Markan. Under senaste året körde ju Anders med Robin Lehner - en något speciell person och helt klart att han och Anders hittade en alldeles utomordentlig samverkan som gynnade båda. Nu får alltså Markan samarbeta/konkurrera med Anders Nilsson och dessa två svenska norrlänningar bör tillsammans gå skitfint - om nu inte Markan skulle vara en knepig person, men det har jag ingen anledning att tro.

Kollat av lite på Canucksforum och när nyheten om att klubben skulle signa Anders kom var det dominerande positivt. Väsentligen uppfattade man Anders som en etablerad back-up som kunde ta NHL-spade och leverera utmärkt spel, men man var ändå inkörd på att långtidssatsningen var att Markan skulle etableras som etablerad NHL starter goalie. Ju mer diskussionen gick - och det har diskuterats flitigt - började folk inse och lyfta att Anders kanske skulle kunna etableras som en alternativ för förstaspade. Inledningsvis visste ingen kostnaden och man diskuterade om 1,25-3 miljoner per år skulle bli lönen - så småningom nblev man tämligen överens om att runt 1,5 miljoner var rimligt. Så när beskedet att Cannucks signat för 2,5 miljoner per år blev det ramskri om alltför mycket. Men själv tror jag det signalerar att Canucks har uppfattningen om att det finns en chans att Anders spelar till sig förstaspadesnivå - i canucks eller annan klubb - och själv menar jag att det är en helt riktig bedömning.

Och den lön som Canucks fick ge Anders signalerar förstås att det fanns andra klubbar som delade min uppfattning och var bereddda att ge Anders bra villkor - Canucks la 2,5 miljoner och tvåårigt, eftersom Anders annars skulle ha signat för någon annan klubb.

Om vi jämför Jacob och Anders finner vi till att börja med att båda är 27 år och typ 197 cm långa men Markan anges 89 kg mot Anders 104 kg. "Typ" eftersom det handlar om nätuppgifter som varierar och ofta inte är uppdaterade.

Ser vi över de bådas historia i NHL (plus Anders KHL-år) finner vi (beklagar att jag inte kan tabellinlägga på snacket):

Jacob Anders

2010-11
Florida 1 .857

2011-12
Florida 7 .923 New York Islanders 4 .911

2012-13
Florida 23 .901 0

2013-14
Florida 12 .874 New York Islanders 19 .896
Vancouver 4 .868

2014-15
Vancouver 3 .879 Ak Bars Kazan KHL 38 .936

2015-16
Vancouver 33 .915 Edmonton 26 .901
................................................St. Louis Blues 3 .909
2016-17
Vancouver 26 .910 Buffalo Sabres 26 .923

Jacob drog över som 20-åring medan Anders väntade tilol han fyllt 21.

Som 24-åringar hade de båda något fastnat sedan de inte levererat övertygande i den klubb de signat för. Florida skickade jacob till Vancourver; Islanders erbjöd inte något nytt kontrakt till Anders.

Därefter fick Jacob till en fin säsong 2015-2016, men när Vancouver skeppade iväg andra alternativvakter och bara tog in Miller som backup blev senaste säsongen en liten missräkning för Jacob.

Anders å andra sidan drog till KHL och levererade en enastående fin insats för AK Bars och blev hela KHLs bäste vakt. Därefter kraftigt imponerande under hösten för Oilers, även om han tappade taget (lusten, antar jag) därefter, och nu senaste säsongen riktigt mäktig insats för Sabres; tionde bäst av alla NHL-vakter som hade spade lika många eller fler matcher än Anders.

Objektivt sett skulle jag nog vilja påstå att i detta nu kan Anders ligga liiite bättre till som Canucksvakt än Jacob, faktiskt, men det är oerhört svårt att gissa innan man sett honom spela med det inte så imponerande canuckförsvaret framför sig.

Vi har en spännande höst och år framöver☺ Prognosen är att en svensk vakt kommer att spela sig till en förstaspade och ett mångårigt lukrativt kontrakt och det kan bli Jacob Markström eller Anders Nilsson och allra helst ser jag förstås att det blir båda två☺
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Han är Luleås nya backstjärna
Sven.Savage:
Känns som ett bra val, lär få mkt att göra och en hel del matcher. Den korta versionen;) kan det bli två med dubbla svenska målisar, Buffalo kan kansk få Ullis/Lwhnr
Kommentera

Sv: Han är Luleås nya backstjärna
Och i glädjen över Anders Nilsson framgång, måste vi förstås uppmärksamma den vakt från norra Sverige som vissa menar är den allre störste vakten - jag talar om Markus "sållet" Svensson, som enligt förståsigpåare som Apmonstren, av den erkänt fantastiska målvaktsutbildningen i Apan (instruktionen: ta pucken!), utvecklats till "internationell supermålvakt" kommande från bygden som egen produkt från egna led, eftersom han kom till Apan redan som ung 29-åring.

"sållet" själv hade ju för två år sedan bestämt sig för att bli NHL-målvakt - en målsättning som var mycket nära att lyckas och bara föll på den lilla detaljen att ingen var det minsta intresserad av honom.

Men nu har han lirat i Mockba en säsong med stor framgång. Han levererade visserligen <90% räddningar dvs nästan 4% sämre än Anders Nilsson säsongen innan då Anders blev bäste KHL-vakt och satte ryskt rekord - men "sållet" har kontrakt med Mockba en säsong till. Säkerligen är Mockba nu övertygade om den internationelle supermålvaktens storhet. Säsongen som gick satte de ju "sållet" att hantera båsdörr alltsom oftast och lät bättre vakter sköta spaden, men nu - med facit <90% - kommer de säkert att hårdsatsa på "den internationella supermålvakten".

Det är bara att sträcka vapen och erkänna att Apan kan det här med vaktutbildning och apmonstren kan det här med vaktbedömning. Bästigast på det, liksom Apan är bästigast på allt; sjätteplatsen i serien, utsprakade i kvarten och fimpade i åttondelen i Europamästerskapet berodde bara på dåliga domare, juh.
Kommentera