Luleå HF

115681 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1833149

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Målgårdsbevakningen steppar vidare.

Inledningsvis var det bara matchdomaren som bedömde om det var mål eller inte.

Sedan satte man en nisse i en liten skrubb bakom sargen, med litet fönster precis bakom målet, och hade till uppgift att tända en röd lampa ovanför skrubbfönstret när det var mål.

Ibland såg han inget, andra gånger såg han nog men hävdade att han inget sett om det var tveksam puck i hemmamålet. Sällan fanns några fotografer som tagit bild visande motsatsen och om det hände menade man att "ingen är ofelbar".

Är inte säker, men var det inte så det gick till?

Nästa steg blev en filmkamera ovan målet och det blev omedelbart betydligt säkrare. Men fortfarande var det samma nisse som satt där - en hemmalagssupporter - och några upprörande fall av fusk-bedömningar i Sthlm och i Skåne skedde varpå vederbörande fick sparkas.

Fjärde steget kom häromåret. Då fick Elitserien äntligen ett s k situationsrum, efterliknande NHLs war room, och nu skulle allt med teknikens hjälp bedömas objektivt, centralt på förbundet.

Men det fungerade inte eftersom peter hejsanhejsan andersson, domarbasen från Karlstad med lila själ körde över alla bedömningar när det gällde Warulfven och "beslutade" att vid tveksamheter var pucken INTE inne i warulfvabur men ALLTID inne i motståndarbur, typ.

Då gick man till steg fem. Anställde en enda person att vaka över allt och alla. Nu skulle det bli rättvisa! Problemet var bara att hejsanhejsan utsåg denne person och kriterierna var att denne skulle vara kompis med hejsanhejsan så att denne kunde ringa upp vederbörande och förklara hur den skulle döma, om det var warulfvamatch.

Det innebar att hejsanhejsan måste bort - steg 6 - och det sker försenat först till kommande säsong.

Men problemen fortsatte och målgårdssåpan har rullat vidare. Eftersom hejsanhejsan saboterat möjligheterna genom att anställa en viss Lärling, en man med förmågan att se en vattendroppe på en i övrigt blå himmel och tvärsäkert besluta att "det störtregnar".

Lärling dömde bort mål efter mål och påstod att målvakten varit störd, eftersom någon motståndare tittat på vakten och nämnde Lärling satt i sin håla och avgjorde match efter match på grunder som han ensam i hockey-Sverige fann korrekta.

Steg 7 skulle förstås ha varit att plocka bort Lärlingen och ersatte hoooonom med en kompetent person, men dit har vi aldrig kommit. I stället skrev man om reglerna för att hindra lärlingens omdömeslösa uppförande, men det blev inte just bättre.

Nu blev det alltmer tyckande och matchdomarna fortsatte be lärling tycka och i stort sett varje gång tyckte han att målen var regelvidriga som hade han en egen regelbok med första bud "Inga mål är korrekta".

Men det skulle bli värre. Som steg åtta avslöjades att något situationsrum, fritt från påverkan fanns inte. Cmore, som äger allt och alla ringde ju ibland upp Lärling för att fråga om vad han bedömt, och då visades Lärling på en stor skärm. Visades och visades - han satt och stirrade rakt ned och mumlade och ingen begrep något av vad han sa. Det såg mest ut som en interiör i en sådan där madrasserad cell på polisstation där man lägger beskänkta för tillnyktring.

Men allt var bara nys! Sanningen var den att Lärling satt i Cmore-studin, i princip bara bakom en mellanvägg, skild från Cmores "experter".

Och dessa "experter" begrep snabbt att de kunde ta för sig. Det var ju de, som styrde och ställde vad som kunde visas. Och som steg nio började dessa experter begära de repriser de önskade; visande fel som drabbade det lag de (illa dolt) höll på, medan de struntade i motsvarande och deras lag felade. Och en subjektiv media kan förstöra mycket. Det vet alla som sett brännvinsjournalisten fehlman, den spritt språngande aphulliganen som ljög värre än den värste cyklop.

Nu kunde Cmore-"experterna" ta över dömandet och fixa matchresultat de önskade. Genom att ösa på med repriser så att lärlingen och matchdomarna blev hängda i tidningarna och ansattes av drev, om de inte dömde som "experten" ville för "sitt" lag, medan motsvarande repriser knappast vevades om det gynnade ett lag som ingen av "experterna" favoriserade.

Så vad gör vi?

Vad blir steg tio?

Jo nu ska vi få höra: man stryker steg 2-9 och går tillbaka till steg 1. Matchdomaren bedömer om det är mål eller inte. Sp blir det från och med denna säsong.

Man skrattar gott åt denna sedelärande historia. Genom att ha misskött förutsättningarna blir man tvungen att eliminera alla tekniska hjälpmedel och nu får domaren i matchen besluta själv:-)

Jaja. Jag tror att det är ett bra beslut, faktiskt. Nu kan vi väl slippa en del av alla dessa okynnesringningar som fega matchdomaren förstört matcherna med, bara för att slippa ta ansvar och riskera att hängas av Cmore-"experterna".

Nu får matchdomarna själva omedelbart besluta om de tycker att målvakten varit störd eller inte. Ibland kommer det att bli fel, ibland rätt, men nu flyttas beslutet ned till isen. Det innebär förstås att det blir en hemmalagsfördel eftersom domarna undermedvetet kommer att döma åt det håll som publiken önskar.

Hur som helst slipper vi dessa repriser som ska "visa" att en motståndarforward varit en millimeter in i målgården, eventuellt inte på isen, men 1,5 meter ovan isen, som om målgården sträcker sig rakt upp till Andromedagalaxen typ.

Vi får hoppas att det blir bättre.

Men personligen tror jag att vi behöver några ytterligare förändringar.

För det första måste domarna ta tag i problemet med att försvarande spelare bultar in motståndare i målet, för att få målburen flyttad eller för att få spelet avblåst. Det har ökat i frekvens eftersom de hade Lärlingen som hjälp och denne helt sjukt dömde bort mål eftersom en forward bultats in en millimeter i målgården eller på vakten. Men de försvarare som agerar på det viset ska utvisas eller så ska mål alltid godkännas när målvakten hindras som följd av att egen back crosscheckat forward att hindra vakt.

För det andra måste överfallen på vakter beivras rejält. Nu kommer ju en förbättring att ske eftersom vi slipper fläskberget Hollywood, vars enda bidrag på isen tycks ha varit att med fetarslet köra över målvakter när domarna tittade åt annat håll. Men eftersom fläskberget tilläts fuska på det viset och Apan dessutom gav honom kaptensbindeln och därigenom rätt att utöva sitt fusk direkt på domarna utan att visas ut, har det naturligtvis spritt sig och nu måste man agera för att bli av med denna skit.

Och för det tredje. Anställ en hockeykompetent boss för situationsrummet och bygg en trumpmur mellan denne och Cmore-"expertisen". Och bli av med den Lärling som saboterat Elitserien SHL i flera år nu.

Och - för det fjärde. I den mån bedömningar från situationsrummet leder till beslut (det är ju bara störande av målvakt etc som går tillbaka till steg 1) ska underlagen alltid göras tillgängliga. Visa upp de sekvenser på vilka beslut togs, i efterhand, på hockeyligan.

Man kan ana att det kommer att bli tufft för matchdomarna. Helt oväntat blir de ju tvungna att döma. I stället för att ta fram telefonen;-)
Kommentera