Luleå HF

115825 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1834743

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
M.Lemiux: Personligen tror jag att årets SHL är ett av de mest ovissa någonsin. En jäkla massa lag som aspirerar på att lägga sig på övre halvan och den inbördes styrkan mellan dessa är oerhört svår att förutse. Vanligen brukar man ju ha ett hum om vilka som belägger typ plats 1-6 och ofta också 1-3 och så kan kanske något eventuellt några överraska. Men i år har i alla fall jag ingen större uppfattning så man behöver förstås en handfull matcher innan man något så när börjar greppa lagen och helst 10-15 omgångar innan man någorlunda säkert kan förutse vad som komma skall.

Jag räknar tyvärr inte Luleå till de lagen. Vi vet ju mycket väl vilken hockey Bulan kommer att satsa på. Det blir den hockey som Rönken och han körde och som Bulan därefter lyfte in för Pölsan.

Den viktigaste grundbulten är förstås att samtliga spelare ska göra allt de förmår i varenda j-a byte och att ingen kommer undan med annat. De ska gå in som Ledinkopior hela bunten alltså. Det här är ju en hockey vi gillar. Spelare med j-t bra betalt ska verkligen inte komma undan med att inte jobba och i ett lagspel väntar vi oss att varje gubbe vet vad den ska göra för lagets bästa.

I Luleå och i Pölsan var grabbarna väsentligen med på noterna och det innebar att båda klubbarna blev topplag.

Kan Bulan få till det i dagens Luleå? Ja, många kommer att hänga på och har kompetens och vilja att göra det; ett antal var ju med för några år sedan med Bulan-Rönken så de vet redan.

Men alla måste hänga på och går det? Senast gick det ju käpprakt åt helvitte för Harju som inte förstod och inte ville förstå sin uppgift. Han hade den 20-30-40 år gamla inställningen att han skulle ligga vid blå och sticka på kontringar där han var värdefull genom sitt fina skott. Men hänga med ned i försvaret och verkligen ta sin position och ta sin gubbe? Nej, det blev mest att "åka med" och när hans gubbe fick puck stod Harju bara en halvmeter därifrån och tittade på. Likaledes när det gällde att ge sig in i man-mot-man-situationer där storväxte Harju aldrig tagit för sig och haft fruktansvärt svårt för att använda fysiken. Harjus fina skott och mål var inte plus, när han samtidigt hade mot sig att förlora alla man-mot-man och ge gratischanser till motståndarna liksom att han i försvarsspelet över hela isen inte tillförde något på riktigt.

Hur ska det fungera? Kan Bulan få Harju att ändra inställning i år? Jag har mycket svårt att tro det och vad kommer det att innebära för laget?

Innebär en sådan etablerad och fortsatt konflikt där en f d lagkapten inte lyder ledaren Bulan - om det nu blir så - att även andra tar sig liknande friheter?

Får Bulan med sig "omklädningsrummet"! och isen eller inte? Jag tror att han lyckas men om en av våra mest etablerade egna grabbar inte har förmågan att lyda order blir det jobbigt.

Försvarsspelet har successivt havererat för Luleå sedan Rönken och Bulan la av men så j-a knepigt ska det inte vara att få till det kan man tycka. Bulan och Rönken lyckades då och Bulan lyckades därefter med detsamma i Pölsan. Bulan VET exakt vad han ska ge backarna för instruktioner och då blir det också enklare för Lassi och Filip så med tiden kommer vi att släppa till allt färre mål. Men för att det ska bli riktigt bra måste också linjespelarna ta sin roll i försvarsspelet och de flesta kommer att göra det utmärkt. Men vi har inte råd med linor som silar för att de inte hänger på, speciellt inte om det blir målsnålt vilket det gärna blir om vi inte levererar mycket framåt.

När det gäller offensiven i Rönken/Bulan-hockeyn fungerar den om vi har rätt forwards. Inledningsvis i Luleå med ARlbrandt, Abbotarna m fl gick det strålande men senare var det ofta mer tungt eftersom forwards inte riktigt räckte till. Hade FruktHamster kunnat stödja Osten och Luleå några år tiddigare hade vi fått några Glud där, men ekonomiskt trängda köptes vi sönder av Pungen och andra och nådde aldrig fram.

Nere i Gävle lyckades Bulan stödd av en utmärkt sportchef få fram passande material och han tog Pölsan till en hårsmån från Glud. Men även om vi har ett antal spelare som kommer att passa perfekt har vi andra där man tvivlar mer och jag har inte känslan av att Bulan med Skuggan som sportchef hunnit fixa detta. Är Skuggan rätt man för uppdraget, kan han matcha lyckade chefer t ex i Gävle, Växjö och Malmö? Det får framtiden utvisa.

Nej, jag tror att Luleå kan komma att öppna svagt men om Bulan får ordning på laget kan man hoppas att det fixar sig under säsongen och att vi åtminstone kan slippa bli kvar i streckstrid säsongen ut. När vi dessutom slutspel ser jag det som en bonus. Tänker alltså att den här säsongen får vi framför allt vara nöjda med/om vi klarar oss kvar och sedan ett år senare räknar jag lugnt med att Bulan i så fall lyckas lyfta Luleå att fightas högre upp inklusive att han då kan få inflytande nog att dumpa de som inte duger och ersätta dem med lämpliga spelare.

Mad tror mäster M. Lemiux om hur tabellen kommer att sluta?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Har faktiskt inte haft tid att sätta mig in så hårt hur lagen har rekryterat, bara en sån sak att Martin Lundberg hellre valde att gå till Växjö istället för SKAIK höll att helt gå förbi mig, märkte det mer av slumpen än att jag granskat artiklar och dyl. Har helt enkelt haft för fullt upp i sommar, tror inte jag vart så borta från hockeyn under somrarna på kanske 10 år, säkerligen om inte mer...15 t.om.
Men som du säger tror inte jag heller att Luleå är bland topp 6, det känns inte så helt enkelt. Å andra sidan är jag inte heller orolig för bottenstrid, det är helt enkelt 3-4 lag som är klart sämre på pappret.
Toppstriden blir svår, som du säger...tycker nästan inget av topplagen från förra säsongen har blivit starkare, nästan tvärtom, blivit svagare från ifjol.
Möjligtvis har Linköping fått in bättre bredd än de förlorat, men de övriga lagen är nog högst +/- noll, HV71 är - från våren.
Växjö har bra nyförvärv, men förlusterna är lika tunga som de in, så vette rackarn....men Växjö och Linköping känns iaf som två av de fyra topplagen så här innan säsongsinledningen, båda de lagen har värvat två mkt bra målvakter som bör ligga i topp i målvaktsligan och känns som SHLs två bästa målvakter kommande säsong (Växjö Viktor Fasth och Linköping Jonas Gustavsson).
Årets bubblare i slutstriden tror jag blir Färjestad (hade faktiskt rätt om Malmö ifjol som överraskningslag) och de kan gott och väl nå semi med nyförvärv framåt i Dick Axelsson och Martin Johansson...förvisso har dom förlorat Gulas, men de båda nämnda herrarna tror jag väger upp det. De förlorade även nygren men har värvat en intressant offensiv finsk back samt Melart givetvis och tillsammans med Tollefsen så är det väl inte många som vågar mucka framför det Wärmlömska målet :)
SKAIK blir nog som förra året, i absolut bästa fall semi...känns som att de lever på Möller, Lindström och Holloway, verkar tunt iö....det kan iaf som sagt i bästa fall räcka till semi.
Frölunda har väl också stor möjlighet att vara bland de fyra bästa, men som jag ser det har de inte värvat bättre än vad de förlorat.
HV71 når nog högst kvart....tunga förluster och bara egentligen Sweatt som större förvärv.
Botten känns mer klart i Mora, Karlskrona, Örebro och Rögle...
Kommentera