Luleå HF

115479 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1862112

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Stefano:

Hej Stefano!

Jag har liksom du läst Apans årsredovisningar och andra dokument samt beskrivningar på hemsidan eller av Apans företrädare i olika sammanhang.

Och det är underhållande att se hur man töjt och tänjt på beskrivningarna och kontinuerligt varierat terminologin för att den ska passa för tillfället. Ibland har det talas om visioner, andra gånger om målsättningar eller mål, ytterligare tillfällen har det handlat om ambitionsnivå eller löften och angående vad - för att det ska giftas med 50%? Egna spelare? Spelare "från "egna led"? "Egna produkter? Från "egna bygden"?

Och så vidare. Ibland har man varit angelägen att kunna räkna in de man värvat till hockeygymmet dvs som 16-åringar och då fungerade det inte längre att påstå att de ska komma från bygden - eftersom flertalet kom från Umeåtrakten, Norrbotten eller söderöver.

Då böt man ut "komma från bygden" till kommande från "egna led" och definierade det dessutom - ordagrant i en årsredovisning för ett par år sedan - till att spelaren ska komma från Apans junislag till representationslaget" för att uppfylla kravet att komma från egna led.

Men det eliminerade ju t ex Jocke Lindström som lämnade Skellefteå efter grundskolan och utbildades i många år av MooDoo och efter 11 år där och i Nordamerika värvades av Apan, men då töjde man lite på begreppet "egna led" och talade diffust om "bakgrund" så att denne kunde räknas in. Ja, med den tänjbarheten räknade man också in Fläskberget även om han värvades först som senior, eftersom han var född och bosatt i Skellefteå som spädbarn.

Och så där håller det på. Spelare som lämnat Apan - eller sparkats av Apan - som juniorer eller pojkar och utvecklats i andra städer och av andra klubbar men därefter lyckats och köpts tillbaka presenteras förstås som "egna produkter".

Ja, i Apboken är hatbrottslingen så storsint att han är beredd att låta vissa av Apans "egna produkter" vara "egna produkter" även för andra klubbar, t ex om de som Jocke Lindström tillbringat 100% av tiden 15 år - 26 år i andra städer och länder....

Man åter till ordningen. Vad är bakgrunden?

Se nedanstående länk för facit.

När Apan med bara några timmar till godo undvikit att gå i konkurs 1997 formulerades nya mål för föreningen, i syfte att staka ut den väg som klubben skulle följa i stället för det allmänna kaos som rått 10-15 år innan dess då föreningen sålde ut själ och hjärta och kastades än hit, sen dit i den villervalla som nästan lyckades ta klubben i konkurs.

Här finner du under rubriken sportsliga mål följande:

"Stor internrekrytering av spelare i bygden. 5 av 10 spelare i representationslaget skall komma från bygden. Till bygden räknas i första hand Skellefteå kommun och i andra hand N V s spridningsområde."

Vad är då ett "mål"? En floskel bara? En "drömbild i fjärran" som man lyfter fram för att tjusas av, men sedan struntar i? Ungefär som en politiker som lovar genomföra något om hen blir vald, men därefter förklarar att det "bara" var en målbild som inte behöver uppfyllas? Eller som vederbörande visserligen inte kan förneka att hen sagt men däremot att "min minnesbild är annorlunda"?

Nja, ett mål är förstås något som man ska planera för att inom en tidrymd ska uppnå. Annars är det knappast något äkta mål utan snarare något man säger eftersom man i det ögonblick det uttalas inte behöver vara uppfyllt.

Men när man efter tio år går upp i Elitserien med ett lag där 95% av spelarna INTE kommer från bygden? Är det då inte hög tid att förklara att "visst kunde vi ha spelat med 5 av 10 från bygden, men då skulle vi spelat i Allsvenskan eller kanske t o m i lägre divisioner". Vi ändrade oss och prioriterade att få delta på högsta nivå och accepterade att vi behövde ha 95% köpespelare i laget för att nå dit.

För sanningen inser alla: skulle Apan prioriterat spelare från bygden hade man aldrig nått Elitserien igen och de talanger man fick fram skulle fortsatt ha lämnat Apan och Skellefteå för andra klubbar och städer; vilket skulle ytterligare och fortsatt eliminerat Apans chanser att ta sig till Elitserien.

Överlag tycker jag inte att Apans agerande är så konstigt. De ville tillbaka till Elitserien och det kunde man bara lyckas med genom att köpa ihop ett lag som helt dominerades av s k köpespelare. Och den lokala förankringen har alla klubbar som vill spela på toppnivå i Sverige tvingats släppa. Det är väl bara Frölunda och Djurgårn som har förutsättningar att redovisa spelare från "bygden" men då talar vi om upptagningsområden på >1-2 miljoner. Alla klubbar har sedan länge varit tvungna att fylla lagen med spelare som rekryteras, eftersom deras bästa spelare rekryteras över Atlanten eller ut i Ryssland-Europa (vi har ju >200 av våra bästa svenska spelare utolmlands numera, jämfört med snarare tiotal för 15-20 år sedan). Och inte bara det - dessutom har "nya" klubbar i sydbotten med pengar köpt de bästa spelarna från andra svenska klubbar och där har Frölunda, Pungen och Warulfven stått längst fram med strösta börsarna. När jag tittar på spelartrupperna i SHL finner jag att >>ett helt lag av tidigare Luleåspelare nu lirar i andra klubbar och vanligen finns fler spelare födda och uppvuxna i Luleå och utbildade av Luleå Hockey i andra klubbar än vår egen.

Det har alltså skett dramatiska ändringar och jobbet och klubbarna har varit tvungna tillsätta sportchefer, managers, ja ibland bestående av många personer som arbetar med just detta numera.

Apan får liksom alla andra acceptera situationen och "laga efter läge". Att man önskar och arbetar efter att ha spelare från egna staden och juniorlagen i A-laget är en självklarhet och det vill ju varje klubb och lyckas mer eller mindre bra.

Skulle Apan förklara detsamma hade ju ingen höjt på ögonbrynen. Men efter att ha avancerat till elitserien med ett lag bestående till 95% av köpespelare kom några år när man fick upp en fin generation av juniorer, som inte lämnade Apan för andra klubbar utan blev kvar, och detta förstärktes av en minst sagt aggressiv värvningskampanj som i det tysta pågick många år där man snodde åt sig talanger från andra klubbar genom att kontakta pojkarna längre och längre ned i åren - t o m 12-13-åringar kontaktades för att få rosor strödda framför sig "om de flyttade till Apschtaan".

Jag tycker ju att det där var moraliskt förkastligt och mår illa när jag läser om unga pojkar som lurade att lämna familj och vänner far illa nere i Skellefteå och hos Apan där apledarna t o m uppträtt så elakt att Skolinspektionen hotat med att stänga hockeygymmet pga kränkande särbehandlingar där ansvariga varit Apanställda.

Så bakgrunden till att Apan under en period kunde fylla på med dugliga junisar till A-laget är minst sagt betänksam och än värre blev det när Apans företrädare själva och ännu mer hånande genom s k supportrar (se Apboken) spred en syn om att Apan minsann var bästigast på att fylla laget med egna spelare medan övriga var köpespelarköpare.

Nu är man så uppfylld av sin egen förträfflighet att man plockat in junisar som inte håller måttet för att kunna peka på skrytnivån 50% - även om den i praktiken sedan flera år har fallit - men om Apan ska kunna bli kvar i SHL blir man tvungen att ersätta lättviktiga mediokra backar mer riktiga spelare och ersätta ej fungerande komplementspelare i linnorna med riktiga forwards. Genom att KÖPA. Det här pågår redan, sedan flera år eftersom Apan tappade spelare som alla andra klubbar som lyckas alltid tappar spelare. Men det kommer att bli allt "värre" och klarar Apan att hitta sådana spelare och försvara sin plats i SHL? Jag är inte säker på det. Näsan försöker ju och jag är övertygad om att han velat värva betydligt fler än han fått men det kommer nog.

Nå, Stefano. Där fick du ett ärligt svar på den fråga du ställde. Nu har jag inte tid längre, men har sagt mitt i frågan. Jag hoppas att du tar emot informationen på ett bra sätt och inte hemfaller till jidder a la apmonstrumet.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Å hej ba,igen! Ja tyvärr saknas mycket av ödmjukhet av sanningen om hur många som verkligen kommer från "egna" led.

Men läste igenom det du skrev å även pdf:en om å med Lasse Marklund...tills jag kom till "klippen" om 14-års satsningarna. Svågerns söner har då dom var i den åldern över pölen för att spela mot lag i å runt Chicago där sådan satsning mer eller mindre är vardagsmat...kommer ihåg den äldre sonen var förbluffad hur Nordamerikanska grabbarna var så mer vältränade än dom var å mer samspelta...både spelare å lagledare var till en början stensäkra på att dom var ett eller ett par år äldre...men dom var precis lika gamla...ja tillåmed så hade dom med lag som var årskullen yngre än Svenskarna.

Så igentligen var det inte feltänkt där hos Skellefte...jo i Svenskt perpektiv men inte internationellt,eller?
Kommentera