Luleå HF

115717 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1881580

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Det är aldrig avgjort när Brynäs spelar. Bara så du vet...

När vi leder alltså
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Zappaholic: O crux,jag sätter allt mitt hopp till att du bedömer det här bättre än jag gör.

Förklaring: När Johan Ågust Strindberg, som reste en hel del i Europa, vandrade runt på den legendariska Pere Lachaise (där massor av "känisar" inklusive Doors´Jim Morrison ligger) kyrkogården i Paris hittade han en inskription på en gravsten: "O crux, ave spec unica".

Och när han själv dog - mannen som haft så stort inflytande på det svenska språket att vi alla är lärljungar till honom - följdes han till graven från bostaden på Drottningsgatans höjder till norra begravningsplatsen i Solna. Den ligger granne med och omgiven av Karolinska Universitetssjukhuset, Karolinska Institutet och Folkhälsomyndigheten och Hagaparken.

Vandrar man där runt finner man ett enkelt träkors, 1 dm brett trä med ett två meter högt och kolsvart kors. Strindberg kunde formulera vad som helst, men på korset står endast den fras han läst så många år tidigare i Paris, vilket översatt från latin till svenska blir: Var hälsat kors, mitt enda hopp.

I analogi med det förklarar jag nu:

"O Zappa, ave spec unica".

och det leder i alla fall till 1-3, efter ett hockeyvolleyspel med tre tilslag en meter upp i luften - en nivå som Pölsan inte förberett sig på.
Kommentera