Luleå HF

115717 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1914399

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Hur många nhl- målvakter har talangfabriken apan producerat från egna led alternativt från blygden?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Perro: Grejen är den att Apan aldrig utbildat några vakter eftersom de ändå alltid köpt färdiga, utvecklade av andra, länge alltid från Norrbotten t ex Klimpen, Hardy Åström, Andreas Hadelöv och senare från hela Stor-Skellefteå-blygden dvs hela världen.

Filip Gustafsson visste att han hade talang men när han gick ut grundskolan insåg han att han måste söka sig till en klubb som utvecklade vakter. Han bad om audiens högt upp i apledningen och bad om att de skulle skaffa vaktränare för juniorer, men Apan vägrade.

Så Filip kontaktade Luleå och resten är historia. Yngst vakt i SHL, draftad i andra rundan - liksom Anders Nilsson - och nu i AHL med NHL-hopp. I en intervju på Luleå Hockeys officiella hemsida tillfrågades Filip om vilken vaktträning han fått hos Apan. Det handlade bara om instruktionen "Ta pucken!" svarade Filip.

Vi har ju också Gustaf Lindvall, som Apan beskriver som en egen produkt. Sanningen är den att han fickl lika lite som Filip och som junis drog Lindvall från Apan och konkade runt i en massa andra klubbar som hade målvaktstränare. De fick till slut lite fason på grabben och efter sex års utbildning till målvakt i andra klubbar köpte Näsan tillbaka honom.

Och gissa vad? Då "kom han från egna led, en helt egen produkt, utbildad i blygden".

Själv kallar jag saker vid sitt rätta namn och förklarar att även Lindvall är en köpevakt, eftersom det är precis vad han är. Hos Apan har han inte fått någon som helst utbildning till vakt, om man inte räknar instruktionen "Ta pucken!" förstås.

För en massa år sedan hade de en kille med lite talang och först vid 22 års ålder drog han från Apan för att få utvecklas på högre nivå. Faktum är att han lyckades ta sig ända till NHL där han 2009 fick ta spaden en match för Philadelphi med hyggligt resultat - bara 3 insläppta, 91,7% räddningar.

Men fler NHL-matcher blev det inte. Problemet var förstås att han fick vänta ända till han var 22 år innan han fick någon målvaktsutbildning. Om man nu inte räknar instruktionen "Ta pucken!".

34 år gammal fick han inte längre några kontrakt men då tog Apan in honom och gav honom spaden i två SHL-matcher för Apan, troligen för att de för första gången skulle kunna påstå att de spelat med en vakt från egna led.

Men som alla inser var Johan Backlund inte utbildad av Apan utan av en massa andra klubbar under de 13 år han inte spelade för Apan. Den där våren 2016 han fick ta Apspaden gjorde han en stark insats i två matcher med 96% räddningar. Men fick förstås sparken omedelbart ändå, eftersom Apan hade fullt upp med köpevakter.

Sedan vill de förstås "räkna" Hardy Åström från "egna led i apblygden". Men Hardy är naturligtvis en äkta Luleåpojke, utvecklad av Svartöstan och IFK Luleå innan han vid 23 års ålder gjorde några säsonger hos Apan innan han åkte över Atlanten och blev Sveriges första NHL-vakt, tillsammans med Högosta.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Perro: Det var ett enkelt svar....NOLL :-)
Kommentera