Luleå HF

115677 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1937960

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Se på tabellerna under inlägget! Se, och njut!

Ja, jag vet. I princip har det sett ut så där sedan mer än två månader, även om vårt damlaget inte legat etta formellt eftersom de haft 4-5 matcher färre spelade än övriga lag. Och även om Luleå vid någon omgång varit passerade av Warulfven - samt några tillfällen av Fulunda, men då spm följd av att Fulunda hade spelat en match mer än vi.

Men Luleå har lyckats hålla ledningen i den historiskt jämna serien och det är imponerande. Herrar mediaexperter har knappt nämnt att Luleå toppat SHL, och det är förstås intressant men inte oväntat. Nu har de kommit på en ny sak, som "förklarar" varför Luleå leder: det här är den sämsta Elitserien SHL någonsin!

Ja, det är väl trevligt för dem, att de får någon snuttefilt att hålla sig till.

Naturligtvis har utvidgningen av NHL och KHL inneburit att en historiskt extrem mängd av våra bästa svenska spelare lirar där och inte i Sverige och naturligtvis har det inneburit att nivån sänkts.

Men, herrar mediaexperter: lyssna nu. Det tåget gick för länge sedan och ni stod kvar på perrongen och var blåsta på att åka med. Ta fram fakta på antal svenska spelare utomlands och lägg upp ett diagram så inser ni att denna snabbt stegrande "braindrain" startade redan för bortåt tio år sedan och alla de bästa svenska klubbarna dränerades, och det i sin tur innebar en jakt på spelarna mellan de svenska klubbarna där de rikare tog för sig medan de fattigare tappade.

Det var i det läget som Apan steg till skyn. Redan då var förklaringen att "Elitserien var sämst någonsin" men ni begrep inte ett jota. I stället satt knappt vakna pulver som Aftontrasans Vinnerlund och "förklarade" att Apan var bästigast någonsin och för bra, för att spela med oss andra och borde hellre spela i KHL eller i NHL för att "få motstånd", Hallelujah!

Nej. Ni begriper inte hockey och har heller aldrig gjort det.

Vi som älskar hockey förstår vad som händer och lever med det. Vi VET att numera spelar ungefär landets 150 bästa spelare i utlandet och vi VET att Elitserien SHL skulle ha varit förbannat roligare om dessa 150 spelare kom hem och varje lag i SHL begåvades av 10 förstärkningar på NHL/KHL-nivå.

Vi har sett den här explosionen senaste tio åren och vi har sett konsekvenserna och vi har lärt os att leva med det eftersom vi är tvungna.

Vid sidan av det.

Har vi ledsnat på annat som slagit sönder vår serie, exempelvis att ligan sålt ut elithockeyn till SeMer som skitit i allas vår vilja om gemensamma speldagar och inga hängmatcher. I stället har SeMer sänkt intresset genom att splittra upp matcherna hur mycket som helst av "marknadsmässiga skäl".

Just nu har vi dock en Elitserie SHL där lagen spelat hyggligt lika många matcher och där vi dessutom slipper se ett eller två lag dra ifrån tidigt med 10-15 poäng och döda spänningen och intresset.

Och det gillar vi.

Just nu är det bara 9 poäng som skiljer laget på plats 11 och laget på plats 2 och och lag efter lag som får igång spelet lyckas klättra rejält. T o m de tre "bottenlagen" har fått igång en vinnande hockey och tar skalper högre upp.

Det innebär att ingenting är avgjort på förhand. Alla har chansen. Varje match är viktig för serieplacering och erövrande av bästa möjligheter till slutspelet. Och i slutspelet kommer de lag som just då är bäst att ha alla möjligheter.

Det här är den hockeyställning som man skulle önskat se i massor av år. Att ge alla chansen att delta på riktigt och slippa se att de som haft mest pengar och prickat in bäst köpespelare drar ifrån och dödar intresset.

På så sätt är detta - åtminstone om man ser 10-20 år tillbaka - möjligen den BÄSTA Elitserien SHL någonsin, inte den sämsta.

Men det förstår man inte om man är självutnämnd expert på hockey. Eftersom man missat det mest väsentliga.

Man har aldrig förstått hockey på riktigt som du och jag.

Med detta sagt är jag ändå stolt att se våra båda Luleålag toppa de svenska elitserierna för såväl herrar som damer. Också en sak som s k hockeymedia kunde intresserat sig för om de intresserat sig för hockey på riktigt.

Jag njuter av att se dessa tabeller. Jag vet förstås att damerna kommer att försvara den positionen säsongen ut men att på herrsidan är det så jämnt att det behövs inte mycket för att vi ska tappa ledningen och t o m sjunka rejält djupt ned i tabellen, skulle vi åka på en längre formgrop/skador. Men sådana är villkoren och så ska det vara. Och så länge det ser ut som det gör...så njuter jag:-)
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Jag skulle nog säga att den dräneringen började redan i början av 2000-talet någon gång...enda undantaget var givetvis säsongen 2005/2006 då det var NHL-lockout och då hade vi nog den bästa Elitserien/NHL någonsin...men det är enda undantaget.
Dräneringen märktes också på att Linköping, Frölunda och Färjestad tokbjöd på de få bra spelare som fanns kvar i Europa utanför NHL/KHL, vilken resulterade i att ekonomiskt mäktiga Frölunda dränerade sin kassa också.
Nä, jag hävdar fortfarande och starkt att den bästa kvalité på Elitserien/NHL hade vi i slutet av 80-talet till slutet av 90-talet. Då var dessutom matcherna roligare att titta på då det var större rivalitet mellan lagen då många av våra bästa spelare lirade här ocj var klubbmärket troget. Mkt grinigare och roligare på matcherna som var mkt mer fysiska (förutom open ice tacklingar då).
Kommentera