Luleå HF

90076 inlägg · 863 ämnen

Inlägg #1945901

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Blister Brigade: Paralleller mellan Luleå och Apan?

Det tror jag inte.

Du nämner bara Skuggan - som för övrigt tycks ha gjort ett strålande jobb som sportchef och samarbetat bra med Bulan för att etablera en fin trupp. Allt har inte gått in, men det mesta.

Om du vill räkna upp f d Lulespelare som efter spelarkarriären fått uppdrag för föreningen kan du ju räkna upp Hento, Gusten Törnqvist, Bulan, Rönken, Åkerström, Burra, Petter, Jesse, Holmström - inte alla, men de flesta inte bara lyckade utan extremt lyckade.

Hur många f d apspelare har Apan plockat upp som tränare eller ledare?

Näsan - fiasko.
Forssell - vi får se.

Och sedan är det ju klart. Apan har köpt in i stort sett alla tränare och ledare utifrån och de flesta kommer från Norrbotten, vanligen valda inte efter kompetens utan efter värdegrunnnnnnd i form att de diggar att jävlas med luleå.

Ungefär lika imponerande som er utbildning av egna målvakter. Till för något år sedan hade ni inte en enda målvaktstränare för spelare <20 år. Lindvall fick lämna den obefintliga utbildningen och valsa runt i 5-6 andra klubbar - med målvaktstränare! - under sex år innan Apan köpte in honom för att presentera honom som "egen produkt från blygden". Nu är han inget vidare, men tänk om han fått målvaktsutbildning under sina år som junior; hur bra kunde han ha blivit? Det får ingen veta.

Filip Gustavsson insåg detta och pressade Apan rejält "kommer ni eller kommer ni inte framöver att skaffa målvaktstänare för juniorer?" och fick blankt nej. Eftersom han inte var nöjd med den enda befintliga "träningen nämligen instruktionen "ta pucken" flyttade han till Luleå och satte rekord som yngst i SHL, draftades tidigt och lirar nu i AHL samt var senast upplockad som tvåa bakom Anders Nilsson i NHL. Hur mycket av detta hade skett om han stannat i Apan och fått höra "ta pucken"?

Johan Backlund skrev som junis på för Trottoarkanten, övergav "ta pucken"-träningen och spelade närmaste 12 åren för lag i sex olika länder, innan han plockades in för Apan och fick ta spaden 2 matcher. Hur bra skulle han ha blivit om han fått målvaktsträning som junior?

Nu är ändå Backlund den mest lyckade målvakt som fötts i Apschaan (även om han strax har passerats av Filip) och lyckades få spela en enda NHL-match i sin karriär.

Mot det har vi Luleåutbildade Hardy Åström, Viktor Fasth och Anders Nilsson med 83+63+128=274 matcher. Och snart tillkommer Filip förstås.

Jag vet inte om Apans inköp av tränare/ledare eller målvakter är det som är allra mest talande för oförmågan att utveckla egna. Men i vilket fall visar båda sidorna den sanna karaktären av en i grund och botten helt köpespelarberoende köpeklubb.

Köp, Köp och KÖÖÖÖÖÖÖP!
+2
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Det var en diger lista! måste ha blivit många guld sen dom kom tillbaka till LHF!
Framgång kan nog mätas på många sätt och har man inte rätt kompentens så får man förstås köpa in den! annars tycker jag nog att vi har varit bra på att förädla talanger till bra SHL spelare.
+1
Kommentera