Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1959304

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Läste TIK-sidan nu och halva gänget är lite oroliga och tycker att oskarna är bra, medan andra halvan menar att oskar inte är mogna utmaningen och orutinerade - ungefär som jag sjäv sa förra gången Timrå var i Elitserien och mötte Luleå...Timrå vann med 4-0;-)

Någon påstår att Oskar har dåligt försvarsspel och att Gnaget fick lira mycket i oskarzonen... jag tycker precis tvärtom.Oskar har en vakt och ett uteförsvar som är på utmärkt SHL-nivå. Samspelta, jobbar hårt och markerar bort motståndare, slänger sig i skottlinjen och äter puck. släpper synliga skott som Rifalk plockar. I box är de så rörliga och pressar gnagets spelare att befinna sig mot sarg med rygg mot mål för att inte tappa puck.

Och med ett sådant perfekt försvar låter de motståndarna trycka på vilket innebär att de får kontringar vilket är så mycket giftigare än att komma fem mot fem.

Kan Timrå ta Oskar? Kanske. Men jag är inte säker. Man får nog avvakta första matchen innan man kan bedöma hur lagen står sig mot varandra.

En härlig match och en mäktig matchserie!

Hockey är hockey!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jag brukar ju räkna upp de Luleåvakter vi utvecklat och tagit upp i SHL och det är ju en fantastisk rad duktiga vakter, som Anders Nilsson, Joel Lassinantti, Davis Rautio, Mattias Modig, Gustan Törnqvist från Luleå, plus andra som sökt sig till oss som junisar och utvecklats av oss till SHL-vakter typ Filip och Johan Gustafsson och nu har vi 16-årige Jesper Wallstedt som gissningsvis får testa SHL-spade om något år.

Luleå är den centrala delen av norrbottenskustan, inte så stor kommun geografiskt eftersom den är omgiven av Piteå, Boden och Kalix, dom är egna kommuner.

Till skillnad från t ex Skellefteå där en massiv sammanslagning av kommuner på sextiotalet gjorde staden till Norrlands största såväl vad det gäller folkmängd som till storlek, där Skellefteå utgör hela norra halvan av landskapet Västerbotten.

Jämförelsevis hör förstås Piteå-Boden-Kalix-Luleå ihop. Pojkar i de olika kommunerna kan börja spela för Luleå Hockey men bo kvar hemma eftersom det bara handlar om 0,5-1 timme resa till Delfinen. Jämför man med Stockholm är det ju ingenting.

Från Kalix har vi haft en del riktigt fina spelare som Rönken och Frallan. Och målvakter.

Ta Viktor Fasth, från Kalix. Han kom till Luleås hockygym som 15-åring och blev kvar till han fyllde 19 år. Det var så pass trångt om spadarna i Luleå Hockey på den tiden att han fick köra med vårt kompislag bergnästes brooklyn tigers och också lira seniorhockey där. Sedan körde han några år i smpklubbar i sydbotten och kom till Läjkers där han utvecklades klar och vaktade Läjkers upp i Elitserien.

Ta Cristoffer Rifalk, också från Kalix. Kom också till Luleås hockeygym som 15-åring och lirade 4 säsonger för Luleå Hockey inklusive andravakt i Elitserien. Körde sedan ett par säsonger för Kalix seniorer innan han kom till Oskarshamn och utvecklades klart.

Tycker att arvet bakom Myllys - Luleås fantastiska utveckling av målvakter är något som borde uppmärksammas betydligt mer inom svensk hockey men nationalbetäckande tabloider och slö Fjollträskbaserad media och SeMer är inte seriöst intresserade utan mer fokuserade på att få raaaaaasa och spela Allan.

Trist.

TILLÄGG:
Hittar omedelbart ett exempel på en självutnämnd hockeyexpert - Sexpressens Prosit Nys-tröm - som har noll koll och i stället för att hylla Luleå för vaktutbildning skriver "Rifalk spelade juniorhockey i Luleå i fyra år, men SHL-klubben valde bort Christoffer som i stället gjorde en säsong med Kalix i division ett innan han flyttade till Oskarshamn "

Luleå VALDE bort?

Vi talar om säsongen 2016-2017. Rifalk hade blivit senior och i Luleås SHL-lag delades spaden av Joel Lassinantti - som nybliven innehavare av Honken Trophy - och Filip Gustafsson - som blev yngste målvakt i Elitserien någonsin den säsongen. Dessutom hade vi Daniel Larsson - tidigare Honken Trophy-vinnare, som vi höll på att fasa ut.

Du borde haft sådan koll att du insett varför Rifalk fick söka speltid på annan plats: det handlar om att Luleå utvecklat så många bra vakter att alla helt enkelt inte får plats i vårt SHL-lag utan måste utvecklas på annat håll. Vilket är en förklaring till att Luleåutbildade vakter senaste säsongen lirade i fyra olika SHL-lag.

Du har inte funderat på att skriva om "målvaktsundret" hos plast-AIK Apan, Prosit?
Kommentera