Luleå HF

115458 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1976987

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Ja, det här är en fin dag för norrländsk hockey. Apan backar för tredje året i rad och vi närmar oss den Nemesis, då den mest Hybris-insyltade sekt som svensk hockey sett, lämnar finrummet och ger plats för något av anrika, riktiga nhockeyklubbar vi nu saknar: Burkölen, MooDoo och Timrå.

Läser på Hockeysverige att de exakta förlusterna senaste tre åren för Apan ska vara 16,8 miljoner, 3,5 miljoner och nu 7,8 miljoner. Totalt 28,1 miljoner.

Den som skriver detta är en f d misslyckad hockeyspelare, från Apschtaan, så han borde väl veta.

I tabloiderna sexpressen och aftontrasan skriver man ingenting, än så länge. Och frågan är vad de ska och kan skriva?

Dessa "nyttiga idioter" (rysk spionterm) har ju tidigare förklarat att Apans är bästigast någonsin och sektledningen i Apan är också den bästigast någonsin.

Så vad ska de skriva nu, när såväl den sportsliga som den ekonomiska kollapsen ligger utvräkt och alla kan se för sig själva hur bästigast Apan varit på det ena och det andra?

Ska de skriva sanningen?

Att kejsaren var naken.

Att alla sektens påståenden om hur bästigast de var på att utbilda pojkar från blygden till först överjävliga SHL-spelare och strax därefter NHL-stjärnor bara var bosch?

Att sektledningen i Apan slog sig för bröstet och påstod sig vara ekonomiska genier när det bara handlade om att dopingkommunen släckt alla julgranar och nedmonterat kommunalservice för att årligen ösa >10 miljoner på Apan?

Att tabloiderna liksom TV-media fungerat som "nyttiga idioter" och bara slött vidarepublicerat Apans hittepå om sig själva och påstått det vara "nyheter" och påstått sig själva vara hockey-"journalister"?

Ja, det är många som har stor anledning att ifrågasätta sina tidigare ageranden nu.

Ut i kvarten två av tre år med 28,1 miljoner magiskt försvunna...

Det snackar man inte direkt bort.

Vad säger Apan?

"– Vi har en fortsatt stabil ekonomi, säger klubbens ekonomichef Jan Nordhal i verksamhetsberättelsen enligt Norran."


He he, jättestabil. I snitt 10 meloner back år efter år efter år. Visst är det stabilt, och fortsätter det vara lika stabilt blir det väl att skaka galler för de ansvariga. Där kan de ju dessutom få kontakt med verkligheten, i form av "supertalanger" som varit ute på schtaan för nattliga träningar inför Tåsmån tråffy genom vevningar gentemot kroggäster, ordningsvakter och poliser. Kanske han också träffar på ApPea, om lagens långa arm äntligen nått fram och han finkats efter att i åratal tagit ut olagliga parkeringsavgifter på kommunal mark som Apan inte förfogar över - trots upprepade tillsägelser från kommunen!

Vad säger de riktiga apsupportrarna, vad säger de på Apkraft forum?

• Jag hoppas verkligen Pea / billing tar sitt pick och pack och lämnar.
Till syven och sisten så är de ytterst ansvariga för de sviknade publiksifforna, många andra föreningar lyckas skapa inramning runt föreningen som lockar folk till arenan som ger de ringar på vattnet vi så desperat behöver.

• Fy satan, läget är riktigt allvarligt, nu måste det ekonomiska vändas, skulle vara intressant att höra vilka planer som finns mer än minskad spelarbudget.

• Klubben har investerat oerhört mycket i dra publik-åtgärder, ombyggnader av restaurang, ny mediakub etc etc. Även andra investeringar är gjorda, gym, b Hall etc. Jag misstänker att rätt många av dessa investeringar nu visar sig att de inte går att räkna hem, åtgärderna har ju helt tydligt inte dragit ner publik. . Dessa räknas säkert som eget kapital så det finns antagligen inget att oroa sig för gällande elitlicensen. Men risken är att de fortsätter driva kostnader som är högre än intäkterna, då är det väldigt oroande. Förhoppningsvis är de stora minusresultaten sista åren en del bokföringsstrategi. Investeringarna tyder dock på viss hybris i ledningen.

• Det är inte lätt att hålla Sveiges mest bort shämda publik på gott humör.
Framgångens pris, men hybrisen borde lakt sig efter några sämre år.

• Må så vara, men det förklarar inte fjolårets dåliga ekonomiska resultatet. Tappet är runt 100 biljetter, dvs 500´-800' lite beroende på hur fördelningen ser ut. Dessutom tappar man merförsäljning från kiosker. Publiktappet kanske svarar för 1 miljon av de där 7,8. Orsakerna är andra.

• Om AIK sportsligt presterar bättre kommer publik men är inte sanningen.
Personalkostnader dvs någon överbetald läs Althonen bl. a. Sedan så har man ju gjort en budget dvs glädjebudget. Man budgetera mer publik så ser intäkterna högre ut på papperet innan säsongen. Nja vem lägger budget samt styrelsen som klubbar budget och medlemmar som säger ja på årsmötet kring budget. Går inte skylla på PeA.

• smått fundersam över ifall man haft någon plan på vad som kan ske ifall de investeringar som gjorts och den ökade administrationen inte lönat sig, som dom uppenbarligen inte gör.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Analys intäkter SAIK bokslut

Omsättningen står still, 126 mkr, och är oförändrat sen förra säsongen men man har en liten ökning jämfört två år tillbaks (120 mkr) men den är klart lägre än tidigare år (142 mkr 2014/15), det trots kraftigt ökade tv-pengar. Det finns inte några spelarförsäljningar som ökar omsättningen detta år vilket varit en viktig förklaring till tidigare års högre omsättningar. Man tar inte in de nyligen offentliggjorda spelarförsäljningarna i årets bokslut utan de tas kommande säsong. Troligen visar omsättningen på 126 mkr den nivå på intäkterna som man klarar att hålla idag. En rejäl publikökningen ger tyvärr inte mycket extra, se nedan.

Intäktssidan borde vara ett mycket stort bekymmer och den måste växa betydligt för att ge förutsättningar för ett framtida bättre resultat, annars återstår bara att jobba ner kostnaderna med de konsekvenser det får för konkurrenskraften. SAIK torde ha en av SHLs lägsta omsättningar, men det skulle behöva kollas upp (Sven?). Allvarligt för SAIK är att andra klubbar ökat omsättningen med tv-pengar vilket SAIK inte lyckats med. Det nämner man som en punkt i kommentarerna men det torde vara en huvudförklaring till resultatproblemen. Om tv-pengarna gett lika mycket för SAIK som för andra föreningar så måste det finnas andra intäktsförluster i bakgrunden då totalen är oförändrad, t.ex uteblivna spelarförsäljningar eller sponsorpengar, men om detta får man inget veta. Har man missat helt i budgetering av intäktssidan?

Sen har man ju lägre publiksiffror än föregående år och också bland de lägsta i SHL men notera att biljettintäkterna endast är en mindre del av intäkterna, knappt 20%. Ett intressant nyckeltal om man hade en jämförelse med andra föreningar. Resterande 80% av intäkterna är sponsorer, spelarförsäljningar, publikförsäljning m.m. Tyvärr redovisar man inte hur omsättningen fördelar sig utan den redovisas bara som en klumpsumma och bara biljettintäkterna är specade. Troligen är SAIK mer beroende av publikintäkterna än andra föreningar och det vore intressant att kolla upp, kanske orkar jag göra det senare i sommar.

Färre sålda säsongskort är således endast en marginell förklaring till ett negativt resultat, de angivna 100 färre kort * ca 5000 kr = ger 500 tkr totalt och med tillägg för en faktor för att vissa kort kanske är dyrare, ger det knappast mer än 700 tkr i bortfall. Troligen har mixen av vad en biljett ger i intäkt också förändrats, då många gratisbiljetter gör att snittbortfallet per biljett blir högt även om antalet besökande personer bara minskar med 100. Troligen har publikbortfallet påverkat resultatet betydligt mer än man tror p.g.a 100 färre besökare genom att man har en lägre intäkt per biljett men också genom att man förra året hade ett långt slutspel som inte gett något tillskott i år, är det dessa saker som äter tv-pengar? Man angav förra året att stor del av publiken reser långt, 30% av åskådarna åker 4-10 mil enkel väg för att se matcherna, vilket ju är intressant ur en risksynpunkt. Dåligt spel/resultat ger troligen ett snabbt publiktapp.

Förutom nämnda publiktapp så har man troligen även räknat med betydligt högre försäljningsintäkter i publikförsäljning, ny restaurang och för sponsorer vilka uteblivit, det säger man också själva i kommentarerna men det framgår inte vilket tapp man gjort. Budget finns inte angiven.

Men frågan kvarstår, vart tog SAIKs tv-pengar vägen, eller fick man inga?

Mer om bokslutet kommer senare!
Kommentera