Luleå HF

115741 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2047003

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage:

Fast det är ju konstigt att Sverige "ger upp" och verkar använda
omvänd strategi mot Sydkorea (där de faktiskt verkar ha fått bukt
med den värsta spridningen).

Strategin i Sydkorea är testa, testa, testa och sen isolera alla
fall som hittas. I Sydkorea testas 20 000 personer per dag.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Enaranger: Jo. kan hålla med dig. Beredskapen för Sverige var för att identifiera enstaka fall och därefter spåra alla kontakter. Ungefär som övriga EU, dvs strategien "containment".

Vad landet INTE planerat för var den olyckliga kombinationen
• Italien hade inte tillräckligt väl fungerande övervakning och därför gick utbrottet där under radarn till det plötsligt exploderade
• En massa svenskar besökte Italien för fr a skidsemester.

Gävleborg, exempelvis med bara 5 fall rapporterade, skulle absolut kunnat fortsätta testa misstänkta och spåra kontakter, vilket iofs förutsätter att andra lab kan ta emot för testning, eftersom Gävle själva avvaktat sätta upp sådan.

Men i t ex Stockholm, med hälften av alla smittade diagnostiserade i landet lyckades vare sig labbet testa alla de prov som togs och inte heller lyckades smittskydden hinna med spåra alla kontakter.

I och med att det började dyka upp smittade utan känd exposition genom resa eller känd kontakt med smittad innebar det att utbrott på sjukhus kunde förväntas och därför valdes att byta strategi till att testa alla som lades in på sjukhus med akut infektion av okänd orsak, i syfte att skydda från spridning på sjukhus till riskgrupper som äldre och sjuka på annat sätt.

Detta med kunskap om att de allra flesta inte alls kommer att bli speciellt sjuk om de blir smittade. Friska vuxna och speciellt barn blir vanligen inte sjukare än en enkel förkylning eller kanske influensa. De som riskerar få svår sjukdom och t o m avlida är i första hand gamla och speciellt riktigt gamla, dessutom vissa riskgrupper med lungsjukdomar med mera. D v s ungefär som vid influensasäsong.

Därav beslutet att ändra strategi. Vi får väl se hur det går. Det FINNS tankar om att kunna/försöka återgå till "Containment" men går det?

Den italienska inställningen att "inte hålla koll" utan låta alla som sjuknade i stort sett sätta sig på sjukhusens akutmottagningar och därmed smitta andra blev...misslyckad, kan man säga. Inte förrän så många smittats att ett stort antal svårt sjuka och dödsfall dök upp "upptäckte de" spridningen. Iran är det ju likadant med och fler länder lär tillkomma. Men det italienska utbrottet var själva orsaken till att oväntade fall dök upp i Sverige och massor av andra länder. Hyggligt av dem....
Kommentera