Luleå HF

115757 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2082467

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Har kollat upp den där ekonomiska utredningen (bilaga) som ligan genomförde, bland annat för att uppskatta de ekonomiska resultaten om matcherna får spelas utan publik, eller typ med <50 åskådare) säsongen igenom.

De har räknat fram hur stora intäkter varje lag har per spelad hemmamatch, där de inkluderat biljettförsäljning, servering, kiosk och souvenirer. Man kan visserligen diskutera hur korrekt det är, men OKrå. Oskars och Malmoe tjänar minst per match, drygt 800 000, medan de övriga lagen ligger på
typ 1 250 000-2 500 000.

Vilket innebär att de förluster klubbarna åsamkas vid publikfri säsong varierar från 21 miljoner (Oskars och Malmoe) till 65 miljoner (Warulfven).

För att undersöka hur respektive klubb kan hantera dessa förluster ekonomiskt jämför man med klubbens nuvarande "Eget kapital".

Och på så sätt presenterar man att hälften av klubbarna redovisar röda siffror dvs slut pengar efter 4-10 hemmamatcher, tre klubbar (Luleå, Djurgårn och HK Arslet) redovisar röda siffror efter ungefär 20 hemmamatcher, medan fyra klubbar (Apan, HV, Läjkers och framför allt Warulfven) )fortfarande ligger på plus efter genomförd säsong.

De som drabbas värst och hamnar på förluster på c:a 20-40 miljoner efter säsong är Pungen, Röglet, Gangstern, Trottarkanten och Pölsan.

Kan de verkligen klara det?

Eller går de i konkurs?

Eller kommer säsongen att ställas in?

Eller kommer staten att tillföra stöd som räcker?

Eller kommer SeMer-bidragen att differentieras efter behov för varje klubb?

Eller - kommer övriga SHL-lag med bättre ekonomi att bjuda de fattigare lagen på några miljoner?

Själv kan jag tycka att de klubbar som går in i denna coronasäsong och handlar köpespelare till höger och vänster får stå för vad de gjort.

Å andra sidan är denna analys - som konsulten gjort på uppdrag av ligan och som jag bearbetade i förra inlägget - inte invändningsfri.

Det första man måste fråga sig är om de ekonomiska förlusterna av publikfria matcher kan jämföras med "eget kapital" rakt av? Ta exemplet Apan. De påstår med sektens terminologi att de har ett eget kapital på 47 516 000:-.

Det låter ju "knepigt" att Apan ska vara så rik när vi vet att de senaste åren tvingats ta upprepade kortfristiga och dyra lån för att kunna betala ut löner. Hur kommer det sig?

Det tyder ju på att Apans kassakista är snarast tom - hur kan de då påstå sig ha bortåt 50 millar i eget kapital?

Ja, det beror på att ApPea slängt ut en jäkla massa pengar för att bygga en lyxrestaurang i Apkraft och det schabraket kostade multum. Men vid den ekonomiska sammanställningen uppskattar ApPea att det "flaggskeppet, med mycket gott mat ryckte" är värt en j-a massa pengar. Gissningsvis 40 miljoner eller något sådant. Det värdet har ju inte den ekonomiska katastrofen lyxrestaurangen, men hur mycket är den värd, igen-kligen? Ja, marknadspriset är ju det korrekta värdet och det får man bara reda på om man lyser ut den till försäljning och hur mycket tror ni Apan skulle få för det förlustbygget? En mille? Tveksamt, men låt oss låtsas att den skulle ha det marknadsvärdet. I så fall innebär det ju att ApPea myglat och att hans uppskattning på 40 miljoner - det korrekta marknadsvärdet 1 miljon = 39 miljoner komplett överuppskattning och därmed är Aoans "Eget Kapital" 8 miljoner. Och det är en heeeeelt annan sak.

Det skulle i så fall innebära att Apans ekonomi är synnerligen usel och redan om några hemmamatcher är plast-sekten i ekonomiskt obestånd och konkursmässig. Den uppblåsta Apan - som för bara några år sedan påstod sig vara rikast i hockey-Sverige med en styrelse som var ekonomiska genier - hänger snart på ruinens brant och det är en följd av att sekt-profeten, den spritt språngande ApPea lät pengarna rulla för ett katastrofalt skrytbygge med mycket gott mat ryckte samt att han anställde Näsan som slösade bort 30 miljoner på tre år genom att köpa in massor av lata primadonnor och köpte allt som var till försäljning genom att lägga på mer pengar än andra, ekonomiskt bättre sinnade klubbar var beredda att göra.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
50 personer på hockey?

Ja, idag diskuteras Läjkers lältare vid matchen mot Warulfven. Läjkers säger att de hade 50 personer på läktaren men 100 i logerna - där de definieras som restaurangbesökare varpå Polisen godkände det hela.

Igen-kligen påstås det ju att bland de 50 tillåtna ska inräknas spelare, tränare, funktionärer etc och i så fall borde det bli ungefär 1 åskådare alltså...

Nåja. Nedan ser vi en publikbild från matchen. Jag tycker att den bilden visar tämligen exakt hur det skulle se ut om publik insläpps så att social distansering upprätthålls. D v s varannan rad tom, två tomma platser mellan åskådare i publikrader. Sammantaget 1/2x3 = c:a 17% publik tillåten.

Vilket i Delfinen skulle motsvara drygt 1000 åskådare. När det gäller åtgärder för att motverka risk för covid-19-smitta tycker jag att det ser mycket rimligt ut. Förutsatt att man kan hålla lika god ordning för besökare/köer till kiosker, restauranger, toaletter samt in- och utträde inklusive kommunaltrafik till och från matcher.

Det skulle nog kunna fungera om klubbarna la manken till, och vara acceptabelt för polisen, smittskyddet och Folkan.

Hur mycket skulle klubbarna rädda om det kunde genomföras? Baserat på 17% publik samt ekonomisk intäkt per match enligt inlägg lite längre ned?

Warulfven 11054420
Trottoaren 10360480
HK Arslet 10006880
Pölsan 9794720
HV 8247720
Apan 6926140
Röglet 6837740
Gangstern 6820060
Djurgårn 6258720
Luleå 5723900
Pungen 5586880
Läjkers 4411160
Oskars 3619980
Malmoe 3553680

Totalt: 99202480

Vad fan? Hundra miljoner kronor som ni kan fixa om ni lägger lite energi på att utveckla acceptabla förslag!

Sluta gny och gnälla i media nu, Ligan! FIXA DETTA omedelbart för tusan hakar!
Kommentera