Luleå HF

115463 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2093620

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Idag skulle vi haft full omgång i SHL.

Men Pungen och Djurgårn har skjutit upp sina matcher eftersom man har covid i laget. Pungen meddelar att det gäller många "med anknytning till laget" medan jag inte sett någon motsvarande siffra för gårdarna.

Tydligen 24 diagnostiserade i Pungen, varav fyra hade vissa symptom, men 20 bedömdes alltså som friska. Det kan förstås hända att många av dessa är i så tidig fas att de hunnit bli viruspositiva i bakre svalget, men först inom något-några dagar insjuknar. Mot det talar att vi har ju hört de här uppgifterna om många positiva i flera dagar nu. Folkan, som av någon anledning fortsätter ha uppfattningen att smitta från friska är mycket ovanligt, spekulerar i att "det finns nog många flera som hade symptom "men mycket milda symptom"... Jag delar inte den uppfattningen utan räknar med att många som för över smitta känner sig friska. Och världen över är uppfattningen snarare den jag har än Folkans.

Det kommande vinterhalvåret känns faktiskt oroande. När det gäller smittskydd har visserligen möjligheten till testning och diagnostik förbättrats rejält vilket ökar möjligheten att arbeta med smittskydd, men blir det tillräckligt omfattande och snabb spridning kommer det inte att räcka till med förbättrade testmöjligheter och när det gäller andra smittförebyggande åtgärder är det faktiskt inte mycket som förbättrats fast man haft sommarhalvåret på sig. Utbrottet förra vinterhalvåret blev bara c:a 3 månader innan sommaren med höjd temperatur fick det att lugna ned sig. I detta nu är vi redan i ett läge som ungefär till andra halvan av mars och det innebär att vi har hela åtta månader på oss innan vi når midsommar igen. Förra gången innebar det närmare sextusen kistor - hur många blir det denna gång? Jag hoppas verkligen att jag får fel och att de regionala insatserna för att möta separata större utbrott visas effektiva men allvarligt talat tvivlar jag på det.

Apan har också Wilsby och Johnsson covid-borta, men spelar vidare. Tydligen hade de utbredd covidsmitta i laget strax efter att SHL-säsongen avbrutits i mars.

Och vi skulle haft Luleå-Pungen ikväll men det blir ingenting av med det - matchen är flyttad till januari.

Har för mig att Ligan, när man lämnade in begäran till regeringen om att släppa in begränsad publik, förklarade att potentiellt smittsamma spelare inte skulle få medverka. Bland dessa inräknas personer, med aktuell infektion, under någon dryg vecka samt de, som kan ha utsatts för smitta, under ett par veckor.

Ja, det riskerar bli problematiskt. Spelarna träffas ju så ofta i riskmiljöer - jag tänker framför allt på dåligt ventilerade omklädningsrum med toaletter, andra lokaler för genomgångar, vid matbord m m.

Så om en eller några spelare diagnostiserats med covid blir det antagligen svårt att låta övriga spela match. Att Apan körde vidare känns alltså väldigt tveksamt. Risken kan vara lite - vi har ju inga exakta uppgifter om hur de umgåtts eller vilka som testat antikroppspositiva sedan tidigare och bör antas vara ej eller mindre mottagliga. Men när de nu tagit tillbaka Granbergs morsa, allmänläkaren, som högste medicinskt ansvarige känns det otryggt.

Två veckor karens för alla exponerade kanske kan diskuteras. Det baseras ju på uppgifter om 14 dagar som längsta möjliga inkubationstid men range 2-14 dagar med 5-6 dagar i median, och med beaktande av att inkubationstider är snedfördelade betyder det att de längre inkubationstiderna blir ovanliga och de längsta extremt ovanliga. Så det kan diskuteras om de ska beaktas eller hur negligerbara de kan vara. För närvarande har ju de svenska regionerna möjlighet åstadkomma karens i hemmet för familjemedlemmar men man har nöjt sig med en vecka. Kanske/kanske inte applicerbart för hockeyn?!

Man skulle också kunna överväga att exponerade testas mot slutet av inkubationstiden - de som insjuknar lär ju till största delen ha varit viruspositiva/smittsamma redan 1-2 dagar och ibland längre innan.

I vilket fall. Lagen borde förstås följa samma principer. Dessutom borde ligan överväga kriterier och skäl för flytt av match. Gäller det större delen av laget - som i Pungens fall - ter det sig självklart. Men gäller det bara enstaka spelare måste ju klubbarna fylla på med junisar och andra.

Värt att ta ställning till.

Men det påverkar ju inte dagens tråkiga situation - att vi som väntat på att får se Luleå Hockey spöa Pungen i delfinen går miste om nöjet. Tills vidare.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Malmoe krossar Apan med 3-2 på övertid, sedan de fått spela 4 mot 3 eftersom fuljocke fulat som vanligt.

Vid sidan av den matchen mest imponerade att Röglet vinner borta mot Warulfven med 2-5. Nu har jag ingen bra koll på hur Röglet funkat mot Warulfven, men däremot vet jag att Röglet väl spöat HK Arslet varje gång de mötts sedan länge. Det är riktigt tydligt att Röglet numera ska uppfattas som ett riktigt topplag - fjolåret var ingen slump.

Röglet brukar dock ha lite svårare mot Luleå och eftersom Luleå möter Röglet i B-2-B torsdag-lördag blir det jävligt intressant att se om det fortfarande gäller.

I detta nu leder Röglet serien, men det beror ju i första hand på att de lirat en match mer än orss. Arslet ligger också före Luleå - en pinne - men då har de spelat TVÅ matcher mer än vi.

Vad har vi annars? Ja, Oskars krossade HK Arslet med 3-2, Trottoarkanten fick stryk av HV med 1-3 och Gangsteröret vann mot Pölsan med 3-0.

Lite knepigt att Pölsan går så svagt - plats 11 efter 10 matcher.
Kommentera