Luleå HF

115740 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2094180

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Blister Brigade: Nja, är nog inte Luleå som misstänks just nu.

Däremot hittade Pungen sina 24 smittade, några dagar efter matchen mot Apan, och efter den matchen ska tydligen alla apspelare fått information om att de skulle covidtestas - det var då man upptäckte att Wilsby och Johnsson - som spelade i matchen mot Pungen - upptäcktes positiva.

Och då undrar man hur det kom sig att Apan efter match beslutade att alla spelare skulle testas? Insjuknade någon av spelarna UNDER match? Eller var de lätt förkylda men spelade ändå?

Nåja. Jag tror att pungarne smittades på annat sätt. De åkte tydligen buss till matchen. Hur lång tid spenderade i den tätpackade bussen? Tio timmar? Vet ej hur temperaturen var utomhus under hela bussresan, men kl 12 i Skellefteå var det bara +6°C, 6 på morgonen +3°C. Den luft som cirkulerar i en buss tas in utifrån och värms upp - då ökar den vattenbindande förmågan i luften och följden blir att den uppvärmda inomhusluften får låg relativ fuktighet. Den blir torr, alltså.

Vi utsöndrar ALLTID mikroskopiska droppar när vi andas, även när vi är friska. Mer när vi pratar, ännu mer om vi sjunger, ropar och så vidare. Allra mest om vi nyser eller hostar förstås.

I TORR luft avdunstar dessa droppar blixtsnabbt, vilket innebär att en betydande andel av dessa blir så små (<5 mikrometer) att de inte sjunker till golvet av gravitation utan att luftströmmarna håller dessa små droppar uppe och de cirkulerar i luften.

OM vi har en som har SARS-CoV-2 i luftvägarna kommer en del av de droppar som utsöndras vid utandning att innehålla smittsamt virus.

Som alla tänkande borde inse kommer dessa mikrodroppar att spridas i hela bussen. Högsta koncentrationen kommer förstås att vara nära den smittsamme, men faktum är att det sprids i hela utrymmet! Och folk blir exponerade och kan bli smittade varhelst de sitter i bussen.

OK?

Det finns starka fallbeskrivningar som visar när sådant hänt. T ex 19 januari tio mil söder om Shanghai (där de då knappt hade några covid utanför Hubei i centrala Kina) en buss som trasporterade religiösa till en mässa - de satt i bussen en timme under resa dit, därefter en timme under resa hem, och alla satt på samma platser i bussen T o R. Några dagar senare började folk att insjukna och runt 90% diagnostiserades inom en vecka covidpositiva. Samtliga var helt friska under resan, men en av de friska visades vara indexfallet, den som spred smittan.

Finns en norsk turistbuss med liknande.

Så med detta som bakgrund, tror jag Pungarnes bussresa var det sätt på vilket truppen infekterades.

Apropos inget: den som först insjuknade med förkylningssymptom i Luleå Hockey var Pontus Själin och han har nu testat NEGATIVT för covid. Så vi får se vad de andra har eller inte har.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Sven.Savage:
Kanske inte så dumt med munskydd i buss och andra trånga utrymmen. Men Sverige ska ju vara sist på bollen. :)
Kommentera