Luleå HF

115741 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2119102

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Hallå mina vänner!
Jag hoppas ni haft en riktigt bra jul och som i mitt fall insett att en jul utan den feta, jobbiga släkten var ett ganska behagligt undantag :)
Jag önskar er ett riktigt gott nytt år med förhoppningar om ett mycket bättre 2021 än detta minst sagt besvärliga och otäcka år.
Jag tänkte göra en liten spelargenomgång om vad mitt intryck är denna första halva av säsongen. Ni får gärna såga min med fötterna om ni inte håller med, men kanske än bättre att ni skapar en egen lista om ni tycker min är helt vansinnig :)
Jag kör med NSD/Kurirens gamla betygsystem, dvs 1 = Underkänd, 2 = Godkänd, 3 = Bra, 4 = Mycket bra och 5 = Världsklass.

David Rautio - 1

Här kommer jag ut svingandes, tyvärr. Katastrofal räddningsprocent för en förstemålis i ett starkt defensivt topplag som Luleå. Ett lag som är erkänt för att boosta målvakternas statistik med sin uppoffrande defensiva spelstil. Hade hans siffror ens varit 80 % i Oskarshamn? Vinner verkligen inte matcher åt oss och tror att Edward Blom hade motat mer skott enbart genom att sitta mitt i målet och agera puckplank. Nej, det är verkligen dags att lägga allt krut på att få tillbaka Lassinanti, alternativt värva ny målis, och göra en Old Yeller med Rautio (bryta kontraktet, inte en bokstavlig Old Yeller och ta honom bakom ladan :)). Han har dock inte varit fullt lika usel som Hento var i slutspelet mot FBK efter det kom ut att han var klar för FBK, eller Myllyniemi. Det är det enda som gör att Rautio undviker det absoluta bottenbetyget 1-.

Jesper Wallstedt - 4+

Wow! Vilken fruktansvärt bra juniormålvakt vi lyckades övertala från Västerås. Helt otroligt att en nyligt fyllda 18-åring kan agera så lugnt och dessutom göra matchvinnande monsterräddningar. Dessutom totala motsatsen från Rautio när det gäller att INTE släppa livsfarliga returer gång på gång. Fruktansvärt imponerad av denna unga målvakt och inte helt omöjligt att jag hade gett honom en femma om han bara fått stå fler matcher. Bör och skall stå så många matcher han bara orkar då han kommer tillbaka från J-VM. Allt annat är tjänstefel med tanke på hur många poäng som Rautio kostat oss denna första halva.

Victor Berglund - 3+

Startade väldigt starkt men vet av en insatt inom Luleås organisation att han åkte på Corona. Efter det gick han inte riktigt att känna igen och blev även petad från att lira med Kung EG.
Det kommer ta tid att få upp lungkapaciteten igen och han får därav lite snällare betyg. Har ett grymt skott och gillar verkligen hans offensiv, men hans defensiv behöver lite polering.

Oscar Engsund - 3+

Man kan inte annat än att älska Engsunds uppoffring och spelstil. Han har däremot gjort fler misstag i defensiv zon än man är van vid. Hans offensiv har inte heller tagit några steg framåt. Hade fått fyra om han fortsatt sina hårda tacklingar, men jag förstår han dragit ned på dem efter idiotdomarnas felaktiga matchstraff.

Erik Gustafsson - 4+

Går inte annat än att älska våran härförare och poängledare. Jag är övertygad om att han kommer få 5+ av mig innan säsongen är över. Så fruktansvärt viktig spelare båda på och utanför isen. Känns som att han bara blir bättre och bättre för varje match.

Eddie Larsson - 2+

Startade ganska dåligt, och hade till o med en katastrofal match då han försökte spela som Kung EG och orsakade flera mål bakåt. Tycker dock han spelat upp sig avsevärt på sistone och kommer bli en mycket viktig del av Luleås försvar med hans solida defensiv. Räknar med att detta betyg kommer höjas rejält i slutet av grundserien då han bara ser bättre o bättre ut.

Nils Lundkvist - 4

Lika underbar skridskoåkning som föregående säsong med förbättrad fysik och defensiv. Det känns däremot som att hans underbara skott kommit av sig lite grann då han förbättrat sina svagare sidor inför denna säsong. Helt klart gjort en bra första halva men kan tillsammans med EG bära detta lag.

Pontus Själin - 3

Gör så gott han kan i det tysta och förtjänar kanske lite mer beröm än han får. Ganska defensivt stark spelare men känns som han har ganska få verktyg i lådan. Har även en förmåga att orsaka självmål lite för ofta.

Daniel Sondell - 2-

Nja, inte alls imponerad av Sondell denna säsong. Känns slarvig, har orsakat flera mål och livsfarliga kontringar denna säsong, och har knappt träffat målet en enda gång denna säsong med sitt otroligt hårda skott. Oerhört stor skillnad mot Sondell förra säsongen och denna enligt min mening. Behöver steppa upp ordentligt till den form han var i förra säsongen.

Fredrik Styrman - 3

Har spelat väldigt lite och får väl anses vara godkänd. Knappt märkt av honom.

Jonas Berglund - 4

Otroligt pålitlig defensiv forward som får göra mycket skitjobb. Har även en offensiv uppsida och stänker in en balja då och då. Mycket trist han skadade sig på träning då han är en viktig BP-spelare och tillsammans med Fabbe lagets defensiva hjärta.

Isac Brännström - 4

Snudd på 4+ men kräver lite mer poäng utöver skapade målchanser för det. Fruktansvärt stark efter sargerna och kreativ spelare. Otroligt nöjd över utvecklingen på denna spelare. Han, Einar och Tyrväinen är en ren njutning att beskåda, men behöver liksom sina lagkompisar bli lite effektivare då de har vartenda jävla verktyg för det :)

Jack Connely - 3

Oerhört viktig tvåvägsforward för Luleå och gör stabilt med poäng, men -6 i +/- är inga smickrande siffror i ett topplag. Finns mer att få ut ur den skäggiga lilla spelskickliga amerikanen.

Chris DeSousa - 3+

Ska självklart få 10-15 matcher innan man rättvist kan bedöma honom. Han har fått 13 matcher nu och blir bara bättre och bättre. Om jag bara skulle bedöma honom efter sista 5 hade hade han fått minst 4+. Känns som en brutalt bra värvning för samma peng som Gunler haha.

Einar Emanuelsson - 4

Gud, så söt han är i CMore-intervjuerna haha Det finns så otroligt mycket hockey i denna kille. En av mina absoluta favoritspelare då han förnedrar alla efter kanten med sin snabbhet, klubbteknik, kreativitet och riktigt bra skott. Det enda som håller nere betyget från en femma är att han är så jäkla skicklig att borde ligga kring 40-50+ poäng med sin teknik och snabbhet.

Petter Emanuelsson - 3-

Gör allt han kan men det märks att han spelat småskadad. -11 är under all kritik och måste tas in i halvårsbetyget. Älskar hans handledsskott speciellt i PP då han är ett konstant hot. Kommer vara en nyckelspelare nästa säsong då han får lira skadefri

Karl Fabricius - 3

Omöjligt att inte gilla Fabbe. Sliter som ingen annan och gör aldrig ett dåligt byte. Riktig kulturbärare som även gör någon poäng då och då. Tror han är minst lika viktig i omklädningsrummet som på isen.

Filip Hållander - 2

Ansvarsfull och förståndig forward. Aldrig fått in någon överväxel däremot. Duktig på målvaktsreturer och att skymma målvakten men tyvärr ganska blek över hela plan utöver det.

Arttu Illomäki - 2-

Tycker inte alls han funkat i år. Förvisso hyfsad +/- men tappar/schabblar mycket puck och hans one-timer som var grym förra säsongen lyser med sin frånvaro. Många indribblingar som misslyckas och klent sargspel. Finns mycket mer att hämta här.

Linus Klasen - 4+

Våran poängbästa forward. Försvinner lite grann i vissa matcher men ingen kan påstå att han inte höjt våran akilleshäl från förra säsongens PP brutalt mycket. Tränar tydligen mycket individuellt med sina PP-kamrater. Viktigare spelare än man kan tro och 20 poäng på 23 matcher trots att han inte direkt glänst säger allt om vilken kapacitet denna gudomliga spelare besitter. Det som känns så jävla bra är att vi alla vet att han har en växel till att slänga in. +9 är också förvånansvärt bra för en utpräglat offensiv spelare som lärt sig tänka backchecking senaste han spelade i Luleå. Klasen är min Man Crush of 2020 :)

Carl Mattsson - 1

Det här är nog min största besvikelse av alla. Trodde han skulle ta ett steg till från sin förra säsong då han visade riktigt bra tendenser... men nu förlorar han alla sargdueller och verkar ha tappat allt. Får tom sugröret Gunler att te sig som He-Man efter sargerna. Nej, jag är inte alls imponerad av Carl Matsson denna säsong. Extra trist då jag hade höga förhoppningar om honom inför denna säsong. 0 poäng och -7 efter 25 matcher. Skicka iväg och ge inte mer förtroende.

Radek Muzik - 3

Få matcher men bara 19 år och en härlig fläkt. Spelar uppoffrande och fullfartigt. Tror inte han kan bli någon poängspelare men tycker helt klart han gjort det bra de få minuter han fått. Vill gärna se honom få lite fler minuter efter nyår istället för t.ex. Carl Mattsson.

Niklas Olausson - 4

Säga vad man vill om våran härliga smålänning men 17 poäng på 25 matcher och +3 är inte så illa. "Gubben" håller ännu och tror inte han missat en enda match i år pga krånglande rygg. Vi får hoppas det håller i sig men jag tycker Ola presterat riktigt bra denna säsong.

Juhani Tyrväinen - 3

Nja, hmm älskar Tyrres spelartyp men när publiken saknas så känns hans hårda spel som bortblåst.
Han har absoult inte varit dålig men inte heller direkt utmärkt sig. Dock en väldigt laglojal spelare som aldrig gör en besviken. Är övertygad om att han kommer bli oerhört viktigt i andra delen av denna säsong.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Daddeh: Kollat igenom dina betyg på Luleås spelare lite närmare nu och kommer med en lite annorlunda bedömning i vissa fall.

BÄTTRE BETYG AV MIG
David Rautio - 1 ->2/3
Chris DeSousa - 3+ ->4
Petter Emanuelsson - 3- ->3+
Carl Mattsson - 1 ->2
Juhani Tyrväinen - 3 ->3+

Jag sticker också ut hakan vad det gäller Berguven och anser att det varit väldigt svårt för honom att göra så mycket mer när han fått så uselt stöd av backarna. Mot det kan anföras att the Wall lyckats MYCKET bättre än Berguven, men det ÄR normalt att utspelarna skärper sig men en ny och ung vakt och det förklarar en del. Vidare tycker jag nog att ett gäng forwards presterat för bättre betyg.

SÄMRE BETYG AV MIG
Victor Berglund - 3+ ->2
Erik Gustafsson - 4+ ->3+/4
Eddie Larsson - 2+ ->2
Nils Lundkvist - 4 ->3+
Linus Klasen - 4+ ->4
Niklas Olausson - 4 ->3
Jesper Wallstedt - 4+ -> 4

Jag tycker att backarna gjort alldeles för många misstag för att förtjäna så pass höga betyg och delvis beror det på att de nyrekryterade Eddie och Victor inte alls hittat in i spelsystemet utan i stället - överraskande - varit så vilsna att de sänker övriga spelare de lirat med.

Klasen, ja, han har börjat hitta rätt men nota bene att han varotränad och schweizisk rätt länge innan det vände.

När det gäller the Wall "på gränsen till världsklass"? Ja, det kan nog stämma, nästan och han kan mycket väl bli vår överlägset bäste vakt någonsin. Men med bra stöd av utespelarna samt bara runt tio matcher spelade - han kan behöva visa att han håller under fler matcher; vilket jag tror att han gör. Jämför t ex med hur en ung Mattias Modig under några år hade absolut bästa stats av elitserievakter trots att han - enligt mig - inte var övertygande.

SPELAT FÖR LITE FÖR ATT BEDÖMAS
Fredrik Styrman - 3 ->?
Radek Muzik - 3 ->?
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Daddeh: Välkommen tillbaka, Daddeh! Noterar att du har riktigt bra koll på Luleå och visst kan poäng diskuteras men kommentarerna mycket insiktsfulla.
Kommentera